Domaine Terra Noé, het nieuwe boegbeeld van de Ardèche

 

Eind juni 2023 bezocht ik op uitnodiging van de Vignerons Ardéchois hun nieuwe exploitatie Domaine Terra Noé.

 

Vignerons Ardéchois

Deze coöperatie van wijnproducenten en druiventelers omvat 14 wijnhuizen en is sinds 1967 gevestigd in het zuiden van de Ardèche.

 

ignerons Ardéchois

Terroirs

De wijngaarden omvatten 6.000 hectare en vormen een mozaïek van terroirs. De vier voornaamste:

  • Grès (zandsteen) van de Cevennen - Terrasvormige hellingen omringd door stenen muren (faïsses); lichte bodems van zand en grind, ideaal voor fruitige wijnen van gamay, sauvignon blanc, viognier en het lokale druivenras chatus.
  • Basalt en gravettes - Plateau van afgekoelde lava uit oude vulkaanuitbarstingen op het Coiron-massief; mix van kiezels, zand en klei met veel witte stenen (gravettes), rijk aan mineralen; voor elegante, krachtige en florale wijnen van syrah, pinot noir, chardonnay en viognier.
  • Witte en rode bodems van de Côtes du Vivarais - De AOP Côtes du Vivarais werd in 1999 rond de Gorges de l'Ardèche opgericht; kalkrijke, ondiepe bodems met lage opbrengsten om wijnen van hoge kwaliteit te produceren op basis van syrah en grenache noir. Productie ongeveer 100.000 flessen.
  • Rolkeien van de Côtes du Rhône - Gelegen langs het Rhônedal op hellingen met rolkeien die de zonnewarmte opslaan; gestructureerde en complexe wijnen op basis van syrah en grenache noir. Productie ongeveer 533.000 flessen.

 

Wijnbouw

De leden van de coöperatie bezitten samen 6.000 hectare wijngaarden. 10% daarvan is biologisch gecertificeerd, de wijnen komen op de markt in de serie Ardèche par Nature. Er wordt zo min mogelijk gewerkt met bestrijdingsmiddelen. 90% van de oogst gebeurt mechanisch, ’s nachts tot 09.00 uur. Consultant is het bureau Cabinet Dubourdieu te Blagnac.

 

Productie en export

Vinificatie en opvoeding van de wijnen heeft plaats op de diverse domaines.

De productie bestaat voor 40% uit witte wijnen, 30% uit rode wijnen en 40% uit rosé. De helft van de productie wordt verkocht in bag-in-box. Schroefdop niet in Frankrijk, eventueel wel export. Van de productie wordt 80% in Frankrijk gedronken. Er wordt geëxporteerd naar 40 landen.

 

Chardonnay

Tijdens het diner op de avond voorafgaande aan het programma vertelde algemeen directeur Philippe Dry een en ander over de productie van Chardonnay wijnen. De Vignerons beschikken over 500 ha met chardonnay druiven. Ze bevinden zich op 200 tot 400 m hoge hellingen met kalk-klei bodems. Als gevolg van koele nachten en warme dagen hebben de Chardonnay wijnen van de Ardèche frisse zuren en zijn sappig en lichtvoetig. Het rendement varieert van 30 tot 40 hl/ha, veel lager dan bijvoorbeeld in de Mâconnais. De wijnen krijgen vrijwel nooit malolactische gisting en 20% rijpt in eikenhouten vaten. Sinds 1969 heeft de coöperatie een langetermijncontract met het Bourgognehuis Louis Latour.

 

Chatus

Al in 1599 werd dit vergeten druivenras beschreven door Olivier de Serre. Het verdween bijna door de phylloxera. Slechts enkele families slaagden erin om het te behouden en opnieuw aan te planten. In de Ardèche (Cévennes) staat nu weer 60 ha, verder nergens anders ter wereld. Chatus is productief met grote, compacte druiventrossen (tot 1 kg) en kleine blauwzwarte druiven. Een groene oogst is dan ook noodzakelijk. De Vignerons gebruiken chatus (de s wordt niet uitgesproken) niet om te blenden, alleen als monocépage. De wijn heeft een rustiek karakter en wordt wel vergeleken met carignan. Minimaal drie jaar flesrijping wordt aanbevolen, tevens een halve dag tevoren openen.

 

Neovinum

Neovinum

De Vignerons beschikken sinds 10 jaar over een eigen wijncentrum in de plaats Ruoms. Met volop educatie in diverse filmzalen over o.a. de terroirs van de Ardèche, het beroep van wijnmaker en vinificatie. Er zijn zalen waar wijnproeverijen worden gehouden en het hele jaar door worden er evenementen georganiseerd rond wijn en de kunst van het leven in de Ardèche. Er is een binnentuin met items over biodiversiteit en er zijn voorbeelden te zien van wijnstokken met ziektes, o.a. phylloxera en black rot (guignardia bidwellii).

Neovinum
Neovinum
Neovinum
Neovinum
Neovinum
Neovinum

Proeverij in Neovinum

 

*** Orélie Blanc 2022, IGP Ardèche

Blend van sauvignon blanc (kort vergist) en chardonnay (vergist met malo). Importeur Les Amis du Vin € 6,50 (2021). – Licht, speels, zuiver, sappig, dorstlessend, levendig, mineraal, vrij lange en romige finale mer rode grapefruit, vin plaisir.

 

***(*) Sauvignon Sarrasine 2022, IGP Ardèche

100% sauvignon blanc uit de gelijknamige lieu-dit in de gemeente Berrias-et-Casteljau. De bodem bevat mergel en kalk-klei. Vinificatie van het vrij weggelopen sap en dat van het begin van de eerste persing. Geen malo, opvoeding op de fijne lie met bâtonnage, vooral in het begin. ). Importeur Les Amis du Vin € 7,50 (2020). – Zeer aromatisch, grapefruit en appel, zeer goede zuurgraad, fraaie wijn met veel spel en concentraat, energieke finale met behoorlijke lengte.

 

***+ Ardèche par Nature Blanc Bio 2021, IGP Ardèche

Blend van sauvignon blanc en grenache blanc uit wijngaarden in de omgeving van Vogüé en Alba la Romaine, met bodems van witte stenen, zand en klei. Gecertificeerd biologische wijnbouw. Direct geperst, vergist bij 21°C, gerijpt op de fijne lie. Geen importeur, prijs in Néovinum € 5,90. – Kruidig, citrus, tropisch fruit, sappig karakter, zilt en mineraal, prima balans, redelijke lengte.

 

Orélie Blanc 2022, IGP Ardèche
Sauvignon Sarrasine 2022, IGP Ardèche
Ardèche par Nature Blanc Bio 2021, IGP Ardèche

 

****- Viognier ‘Grès du Trias’ 2022, IGP Ardèche

100% viognier uit wijngaarden met zandsteenbodems tussen het Massief van Coiron en de Cevennen. Handmatige oogst tijdens de nacht, rendement 35 hl/ha. Vergist bij lage temperatuur met gedeeltelijke malo, daarna opvoeding in rvs tanks op de fijne lie. Alc. 14%. Importeur Les Amis du Vin € 8,35 (2020 en 2021). – Zeer aromatisch, perzik en perzikpit, rijke, zilte smaak, erg mineraal met veel lengte, blijft fris, prachtwijn.

 

***(*) Grand Aven Blanc 2021, AOP Côtes du Vivarais

Hommage aan Robert de Joly, de speleoloog die in 1935 de grot Aven d’Orgnac ontdekte. Blend van grenache blanc en marsanne (moet volgens de wet meer dan 60% grenache blanc zijn, maar deze heeft meer marsanne). Van wijngaarden op het plateau van de Ardèche, in de gemeente Orgnac l’Aven. De traditionele vergisting werd halverwege gestopt om de zuurgraad te behouden. Geen importeur, prijs in Néovinum € 9,10. – Stevig, mineraal, robuust, bewaarwijn, de marsanne geeft een rustiek karakter, kan fazant aan.

 

***(*) Amandier ‘Sélections Parcellaires’ 2021, IGP Ardèche

100% chardonnay uit geselecteerde percelen van wijngaarden in de gemeentes Valvignères en Vogüé, met een bovenlaag van witte stenen op een onderbodem van kalk-klei. Rijpe druiven werden ’s nachts geoogst, rendement 45 hl/ha. Zachte persing, 12 maanden opvoeding op de fijne lie, 50% in cuves en 50% in eiken vaten. Importeur Les Amis du Vin € 9,50 (2017). – Elegant geheel van citrus, Granny Smith, planten en bloemen, amandelen en net even wat houtinvloed in de finale.

Viognier ‘Grès du Trias’ 2022, IGP Ardèche
Grand Aven Blanc 2021, AOP Côtes du Vivarais
Amandier ‘Sélections Parcellaires’ 2021, IGP Ardèche

 

**** Eglantier ‘Sélections Parcellaires’ 2021, IGP Ardèche

100% viognier van ruim 30 jaar oude stokken uit geselecteerde percelen van wijngaarden in de gemeentes Valvignères, Montfleury en Vogüé. Arme bodems van kalk, klei bodems en  granietzand op hellingen en terrassen. Rijpe druiven werden ’s nachts geoogst, rendement 35 hl/ha. Zachte persing, 12 maanden opvoeding op de fijne lie, 50% in cuves en 50% in eiken vaten. Importeur Côte du Cool / Bar à Vin € 15,00. – Hier is het hout veel beter geïntegreerd dan bij de Amandier. Het wordt helemaal ingepakt door het prachtige fruit van perzik, peer en mango. Voorbeeldige balans met prachtige zuren. Bij tarbot met sauce hollandaise.

 

*** Orélie Rosé 2022, IGP Ardèche

Assemblage het vrij weggelopen sap, de 1e en de 2e persing van grenache noir, cabernet sauvignon, wat vroeg geplukte gamay en syrah. Van wijngaarden met kalk-klei bodems en granietzand in de gemeente Rosières. Eind augustus en begin september ’s nachts geoogst. Importeur Les Amis du Vin € 6,50. - Zeer licht roze, zuiver en fris van geur, sappig en dorstlessend van smaak, een klein beetje drop in de finale, prima blend, serieuze rosé.

 

***+ Gris d’Ardèche 2022, IGP Ardèche

100% grenache noir van geselecteerde percelen in heuvelachtige wijngaarden op de rechteroever van de Rhône, in de gemeentes Valvignères en Beaulieu. Rotsachtige kalk-klei bodems. Begin september ’s nachts geoogst. Alleen het vrij weggelopen sap wordt gebruikt. Alc. 13,5%. Geen importeur, prijs in Néovinum € 5,90. – Zeer licht zalmkleurig. De smaak zet in met een lichte zoetimpressie en wat snoepjesaroma. Overtuigt mij minder dan de vorige.

 

Eglantier ‘Sélections Parcellaires’ 2021, IGP Ardèche
Orélie Rosé 2022, IGP Ardèche
Gris d’Ardèche 2022, IGP Ardèche

 

***+ Syrah Rosé 2022, IGP Ardèche

100% syrah van de rechteroever van de Rhône. Kalk-klei bodems met basalt en zandsteen. ’s Nachts geoogst. 12-18 uur skin contact, daarna geperst en vergist bij lage temperatuur gedurende ongeveer 10 dagen. Geen importeur, prijs in Néovinum € 5,25. – Krachtige kleur, ze noemen dit hun ‘Tavel’. Veel aroma, wat jammy. Ook de smaak heeft veel fruit, maar is niet te zoet. Wat tannines geven stevigheid. Keurige balans.

 

***(*) Grand Aven Rosé 2021, AOP Côtes du Vivarais

Hommage aan Robert de Joly, de speleoloog die in 1935 de grot Aven d’Orgnac ontdekte. Van voornamelijk grenache noir uit wijngaarden boven de Gorges de l’Ardèche met kalk-klei bodems. ’s Nachts geoogst in september. Alleen het vrij weggelopen sap wordt gebruikt. Geen importeur, prijs in Néovinum € 9,10. – Zeer licht oranje, minerale geur van natte rolkeien, krachtige smaak, zeer mond vullend, fraaie lengte, prachtig karakter.

 

***+ Orélie Rouge 2022, IGP Ardèche

Blend van gamay, merlot en syrah uit wijngaarden met kalk-klei bodems. De merlot druiven werden korte tijd vergist op de schillen bij strikt gecontroleerde temperatuur. De gamay druiven ondergingen macération carbonique. Importeur Les Amis du Vin € 6,50 (2020). – De smaak zet in met een zoete impressie en veel – iets jammy – fruit. In de finale een miniem dropje.

 

Syrah Rosé 2022, IGP Ardèche
rand Aven Rosé 2021, AOP Côtes du Vivarais
Orélie Rouge 2022, IGP Ardèche

 

***(*) Syrah terroir ‘Basalte du Coiron’ 2022, IGP Ardèche

100% syrah van vulkanische basalt bodems tegen het Massief van Coiron in de gemeente Alba la Romaine. Volrijpe druiven werden half september geoogst met strenge selectie, in percelen met een dunne bovenlaag. Rendement 30 tot 40 hl/ha. Traditionele vergisting op de schillen van 2-3 weken. Importeur Les Amis du Vin € 7,50 (2019). – Frisse structuur, energie, peper, aardbeien en bessen. Krachtige expressie.

 

***(*) Cuvée Grotte Chauvet ‘La Nuit des Temps’ 2019, AOP Côtes du Vivarais

Hommage aan de 3 speleologen, ontdekkers van de Chauvet grot in 1994, in de gemeente Vallon Pont d’Arc. Blend van syrah en grenache noir uit een wijngaard in de gemeente Saint Remèze, op de rechteroever van de Rhône. Op 350 m hoogte met kalk-klei bodem. Geen importeur, prijs in Néovinum € 7,20. – Overtuigende geur, maar wel met wat hout. Stevige smaak met veel vulling, tabak, cederhout en wat tannines van het hout.

 

**** Terra Helvorum Syrah 2020, IGP Ardèche

100% syrah uit de oudste wijngaard van de Ardèche met gemiddeld 30 tot 40 jaar oude stokken, in Alba la Romaine. De bodem bevat 70% witte stenen en 30% basalt. Per wijnstok slechts 5 of 6 trossen, handmatige oogst, rendement minder dan 30 hl/ha. 3 weken vergist op de schillen, zacht geperst, 12 maanden opgevoed in eiken vaten (1/3 nieuw, 1/3 een jaar gebruikt, 1/3 twee jaar gebruikt). Daarna flesrijping. Geen importeur, prijs in Néovinum € 15,70. – Weelderige geur van zwart fruit en wat munt. Prachtige complexe smaak met rijk fruit van aardbeien en bessen, tabak, peper, zoethout en zeer zachte tanninestructuur.

 

Twee mousserende wijnen – met uitbestede vinificatie volgens de methode Charmat – konden mij niet overtuigen, beide waren wat grof en niet echt interessant.

 

Syrah terroir ‘Basalte du Coiron’ 2022, IGP Ardèche
Cuvée Grotte Chauvet ‘La Nuit des Temps’ 2019, AOP Côtes du Vivarais
Terra Helvorum Syrah 2020, IGP Ardèche

 

**** Viognier Vendanges d’Octobre 2022, IGP Ardèche

100% viognier van overrijpe druiven uit geselecteerde percelen op heuvels in de gemeentes Alba la Romaine, Valvignères, Rosières, Montfleury en Brujas. Handmatig geoogst in oktober, rendement lager dan 30 hl/ha. Zonder botrytis, want daarvoor is het klimaat niet vochtig genoeg. Gedurende 5 tot 6 maanden vergist bij 12°C. Geen importeur, prijs in Néovinum € 15,10. – Goudgeel. Complexe geur van o.a. honing en perzik. Prachtige smaak  van edel fruit met uitstekende zuren die voor een fraaie balans zorgen. Citrus, abrikoos, ananas en kweepeer. Overtuigt zonder meer.

 

***(*) Coteau Saint-Giraud ‘Vendanges d’Octobre’ 2021, IGP Ardèche

100% viognier uit de 3 ha grote lieu-dit Paradis, met terrassen op 367 meter hoogte. De bodem heeft een ondiepe laag van kalksteen en de mistral zorgt voor ventilatie. Handmatige oogst van overrijpe druiven begin oktober, zeer laag rendement. Vergist bij lage temperatuur en enkele maanden opgevoed in eiken vaten. Restsuiker 80 g/l. Geen importeur, prijs in Néovinum € 13,90 (0,5 liter). – Nerveuze geur met net iets te veel volatile. De smaak biedt een scala aan zuidvruchten en confituur met sinaasappelschil. Frisse finale.

 

Viognier Vendanges d’Octobre 2022, IGP Ardèche
Coteau Saint-Giraud ‘Vendanges d’Octobre’ 2021, IGP Ardèche

 

Domaine Terra Noé

In 2019 verwierf de coöperatie in de lieu-dit Sauveplantade, gemeente Rochecolombe, dit bestaande wijngoed met wijngaarden en gebouwen. Het verkeerde in verwaarloosde staat. De vorige eigenaar dacht alleen maar aan geld verdienen en verkocht zijn oogst als druiven en bulkwijn.

 

De naam werd veranderd in Domaine Terra Noé, gebouwen en kelders werden nieuw geconstrueerd. Domaine Terra Noé fungeert nu als uithangbord met een voorbeeldfunctie voor de Vignerons Ardéchois.

 

Domaine Terra Noé
Domaine Terra Noé

Wijngaarden

De 25 ha wijngaarden liggen aaneengesloten rond het gebouw, een zeldzame situatie in de Ardèche. Amfitheatervormig en omringd door heuvels met kreupelhout. Na de overname werden ze voor zover nodig opnieuw beplant. Sindsdien is het rendement met 30% verlaagd.

 

We lopen door de wijngaarden met o.a. syrah, grenache noir en mourvèdre op diepe bodems. Verderop staat roussanne, marsanne, chardonnay en viognier. De plantdichtheid bedraagt 3.500 stokken/ha. Er wordt gestreefd naar een rendement van 30 hl/ha en maximaal 1,8 kg druiven per wijnstok.

Domaine Terra Noé

Biodynamie

In 2019 werd direct begonnen met omschakeling naar biologische wijnbouw. Alle wijnen uit 2022 zijn van gecertificeerd biologische wijnbouw. Domaine Terra Noé experimenteert ook met biodynamische wijnbouw. Nu is nog een groene oogst nodig om het rendement laag te houden, maar bij biodynamie is de bodem zo gezond dat een groene oogst niet meer nodig is.

Domaine Terra Noé

Raphael Deborne, Chef d'Exploitation van Domaine Terra Noé

Experimentele wijngaard

In 2020 werd samen met Inter-Rhône een experimentele wijngaard van 1 ha aangelegd met 5 witte en 6 rode druivenrassen, o.a. touriga nacional, saperavi, assyrtico, montepulciano en tempranillo. Elke woensdag komt een deskundige controleren hoe de wijnstokken zich ontwikkelen.

Philippe Dry, Algemeen Directeur van de Vignerons Ardéchois en Nathalie Teyssier, Directeur Marketing, speciaal belast met de promotie van Domaine Terra Noé en de lancering van de nieuwe cuvé Upsilon

 

Vleermuizen

Op Domaine Terra Noé is veel aandacht voor biodiversiteit. In bepaalde jaargetijden wordt het gras niet gemaaid om de dieren met rust te laten. En er werden 12 verschillende soorten vleermuizen ontdekt.

Kelder

Sinds de overname is bijna 3 miljoen Euro aan materiaal geïnvesteerd. In de nieuwe cuverie ligt de tweede oogst. De kelder is grotendeels ondergronds en niet geklimatiseerd. Bij de vinificatie wordt gebruik gemaakt van zwaartekracht, de kelder is daartoe gebouwd in verschillende verdiepingen. In een loods zien we wijnbouwmachines en tractoren. De oogstmachines worden gehuurd bij een gespecialiseerde coöperatie.

 

Proeverij uit tanks

 

Chardonnay sur lie 2022, IGP Ardèche, Domaine Terra Noé

Citrus, veel grip, zilt door de lie, veel lengte.

Chardonnay-Viognier 2022, IGP Ardèche, Domaine Terra Noé

90% chardonnay en 10% viognier. – Elegant, fijne blend met mooi fruit, minder krachtig en lang dan de vorige.

Grenache rosé 2022, IGP Ardèche, Domaine Terra Noé

Zeer licht van kleur, droge, elegante smaak met veel grip, wat korte finale.

Cabernet-Grenache Rosé 2022, IGP Ardèche, Domaine Terra Noé

Voornamelijk van cabernet sauvignon. – Veel vulling, een miniem zoetje, speels en in balans, erg goed.

Merlot 2022, IGP Ardèche, Domaine Terra Noé

Rode wijn van 100% merlot - Heerlijke wijn, puur druiven, zeer zachte tannines, frisse zuren zorgen mede voor balans, lenige smaak met veel lengte.

Syrah-merlot 2022, IGP Ardèche, Domaine Terra Noé

Rode wijn met ook iets cabernet sauvignon – Stevig, meer tannines dan de vorige. Vlezige structuur met merkbare tannines op de tanden en wat drop aan het einde.

Geproefd uit een eikenhouten Cuve van 30 tot 40 hl, tonnelier Seguin-Moreau

 

Viognier 2022, IGP Ardèche, Domaine Terra Noé

Prima wijn, het hout is al redelijk opgenomen door de wijn.

 

Geproefd in een oude, half-ondergrondse barrique kelder met airconditioning

 

Syrah-Merlot-Cabernet 2022, IGP Ardèche, Domaine Terra Noé

Uit een barrique van tonnelier Cadus met fijne nerf en zacht getoast. Deze blend is bestemd voor Terra Noé Upsilon. – Zoete vanille impressie van het eikenhout. De wijn uit een andere barrique is veel beter, soepeler en meer in balans.

 

Domaine Terra Noé

 

Aandeelhouders gezocht

Domaine Terra Noé is op zoek naar investeerders die een of meer sociale aandelen van € 1.000,00 in de Ardèche Vignobles®, willen kopen.

Invest in the vineyard | Take part | Vignerons Ardéchois UVICA - Groupement de vignerons des côteaux de l'Ardèche méridionale (vignerons-ardechois.com)

 

Voordelen:

  • Belastingaftrek
  • Deelname aan evenementen voor aandeelhouders
  • Ontvangen van flessen wijn
  • Verwerven van wijngaardbezit
  • Terugbetaling van aandelen tegen de nominale aankoopprijs

 

Productie en export

Momenteel produceert het Domaine bijna de helft van wat de vorige eigenaar deed. De onderneming verwacht break-even te draaien vanaf een productie van 100.000 flessen wijn. De export bedraagt nu nog 10% van de productie, maar komt dit jaar op gang.

 

Domaine Terra Noé

Diner

Het diner op de binnenplaats van het kloosterhotel Couvent de Vagnas waar de pers logeerde, werd voorafgegaan door een wijnproeverij.

 

***(*) Esprit de Noé Chardonnay-Viognier 2022, IGP Ardèche, Domaine Terra Noé

Blend van chardonnay en viognier. Per perceel ’s nachts geoogst en gevinifieerd. De chardonnay half augustus en de viognier medio september. Rendement 40 tot 50 hl/ha. Direct geperst, de laatste persing wordt niet gebruikt. Vergist op lage temperatuur, een kwart in eiken cuves en de rest in rvs tanks. Na het blenden volgt opvoeding op de fijne lie gedurende enkele maanden. Geen importeur, prijs in Néovinum € 8,70.

G wat zuivel, verdwijnt waarschijnlijk met verdere flesrijping

S levendig, citrus en perzik

A veel lengte, zilt en expressief

T prima wijn

 

****- Terra Noé Blanc 2020, IGP Ardèche, Domaine Terra Noé

Blend van chardonnay en viognier. Per perceel ’s nachts en handmatig geoogst en gevinifieerd. De chardonnay half augustus en de viognier medio september. Rendement 30 tot 45 hl/ha. Zacht geperst, de laatste persing wordt niet gebruikt. Vergist op lage temperatuur, een kwart in eiken cuves en de rest in rvs tanks. Gedeeltelijke malo. Na het blenden volgt opvoeding op de fijne lie gedurende 6 maanden. Alc 13%. Importeur: Côte du Cool / Bar à Vin € 14,00.

G tropisch fruit, o.a. ananas

S stijlvol, sappig, veel perziktonen, speels en in balans

A mineraal, zilt en erg lang

T prachtige, complete wijn met complexe tonen

 

Esprit de Noé Chardonnay-Viognier 2022, IGP Ardèche, Domaine Terra Noé
Terra Noé Blanc 2020, IGP Ardèche, Domaine Terra Noé

 

**** Upsilon Viognier 2022, IGP Ardèche, Domaine Terra Noé

100% viognier van ruim 30 jaar oude stokken in het beste perceel met op de helling een stenige kalkbodem bovenaan en kalk-klei bodem onderaan. Een van de drie tussenpaden van de wijngaard is begroeid met o.a. haver, paardenboon en rogge, de ander twee paden worden door omploegen luchtig gehouden.  ’s Nachts geoogst op 13 september en bij aankomst geselecteerd. Zacht geperst, het vrij weggelopen sap en dat van de eerste persing worden apart gehouden. Er wordt niet gepompt, alles gaat met zwaartekracht. Vervolgens statische bezinking op lage temperatuur. Vergist in cuves van Frans eiken van 30 tot 40 hl. Opgevoed gedurende 10 maanden in dezelfde cuves met eens per maand bâtonnage. Productie 4.360 flessen. Alc. 14,5%. Geen importeur, prijs in Néovinum € 17,80.

G ook iets lactisch, verdwijnt met openstaan; bloemen, abrikozen en perziken met iets vanille, heeft veel lucht nodig

S veel vulling, hier is het hout volledig geïntegreerd, veel extract, zeer elegant en complex

A opmerkelijke lengte

T de beste witte wijn van deze reis, nog erg jong, werkelijk prachtig

 

***(*) Esprit de Noé Rosé 2022, IGP Ardèche, Domaine Terra Noé

Blend van grenache noir en cabernet sauvignon. Per perceel en per druivenras ’s nachts handmatig geoogst en gevinifieerd. Na het persen wordt het sap vergist op lage temperatuur in rvs tanks. Daarna opvoeding op de fijne lie gedurende enkele maanden. Geen importeur, prijs in Néovinum € 8,70.

K gemiddeld geconcentreerd zalmroze

G aardbeien en zwarte bessen

S sappig, fruitig en vlezig met net een beetje tannine

A prima lengte

T balans en karakter zijn dik in orde

 

 

***(*) Esprit de Noé Rouge 2020, IGP Ardèche, Domaine Terra Noé

Blend van grenache noir en cabernet sauvignon. Per perceel en per druivenras ’s nachts handmatig geoogst en apart gevinifieerd. Rendement 30 tot 45 hl/ha. Gedurende 2 tot 3 weken vergist op de schillen met zachte extractie. Geen importeur, prijs in Néovinum € 8,70.

K gemiddeld geconcentreerd robijnrood

G krachtig, aantrekkelijk fruit van bramen en aardbeien met wat specerijen

S vol en evenwichtig, hetzelfde fruit keert terug

A goede lengte met evenwichtige tanninestructuur

T prima wijn

****- Terra Noé Rouge 2021, IGP Ardèche, Domaine Terra Noé

Blend van syrah en grenache noir. Per perceel en per druivenras ’s nachts handmatig geoogst en apart gevinifieerd. Rendement 30 tot 45 hl/ha. Gedurende 2 tot 3 weken vergist op de schillen met zachte extractie. Alc. 13%. Importeur: Côte du Cool / Bar à Vin € 14,00.

K goed geconcentreerd robijnrood

G bramen en frambozen met aardse tonen

S rokerig, elegant, donker bosfruit en teer, elegant maar ook tannineus

A lange finale

T stevige wijn om te combineren met gegrilde lamsbout

 

Tijdens het diner werden de wijnen van de proeverij geserveerd.

Esprit de Noé Rouge 2020, IGP Ardèche, Domaine Terra Noé
Terra Noé Rouge 2021, IGP Ardèche, Domaine Terra Noé

Aven d’Orgnac

 

De volgende ochtend stond een bezoek aan de grotten van Orgnac op het programma. De grotten werden in 1935 ontdekt door 4 speleologen, onder leiding van Robert de Joly. Het ondergrondse complex omvat 20 hectare, strekt zich uit over 5 km en gaat tot 121 m diepte, het diepste van Franse grotten. Voor het publiek zijn het hele jaar door slechts 3 grotten geopend met 2 ha oppervlak, de Salle de Joly, de Salle Petit en de Salle Rouge. De rest is gesloten ter bescherming van het ondergrondse erfgoed. De rondleiding met een gids duurt een uur. Vorig jaar werden 155.000 bezoekers geteld.

 

Aven d’Orgnac

 

Tijdens het bezoek gaat 100 miljoen jaar geologische geschiedenis voorbij. De bezoekers moeten trappen met 700 treden afdalen, waarbij de temperatuur met elke trede omlaag gaat tot een uiterst stabiele 11°C, en de luchtvochtigheid steeds hoger wordt, tot deze een constante waarde bereikt van 100%.

 

De verticale grotten zijn inwendig tot 55 meter hoog. Tot opluchting van iedereen is er een lift die rechtstreeks naar de oppervlakte gaat, zodat de trappen niet meer hoeven te worden beklommen.

 

Aven d’Orgnac
Aven d’Orgnac
Aven d’Orgnac
Aven d’Orgnac
Aven d’Orgnac
Aven d’Orgnac

Wijnproeverij

De Vignerons Ardèchois hebben op 50 m diepte een lange gang, waarin sinds maart 2018 15.000 flessen van de beste Coteaux du Vivarais zijn neergelegd om te rijpen. Van elke oogst rijpen jaarlijks ongeveer 3.000 flessen in deze grot. Doel is om het potentieel als bewaarwijn aan te tonen. Elk halfjaar openen sommeliers en oenologen een serie wijnen om te beoordelen hoe de wijnen ouderen.

 

Hier kreeg ons gezelschap een proeverij aangeboden van diverse wijnen, waarbij steeds een wijn die bovengronds op fles was gerijpt, werd vergeleken met dezelfde wijn van dezelfde jaargang die op 50 m diepte de flesrijping had ondergaan.

 

Telkens bleek dit uit te pakken in het voordeel van de ondergronds gerijpte wijn. Immers, beneden is de temperatuur van 12°C uiterst constant en varieert de luchtvochtigheid van 95 tot 100%. De kurken van de flessen blijven beter in conditie door de hoge luchtvochtigheid.

 

Aven d’Orgnac
Aven d’Orgnac
Aven d’Orgnac

 

****- Viognier ‘Grès du Trias’ 2018, IGP Ardèche

Bovengronds op fles gerijpt. - Zeer mooi, strak en mineraal met veel zilte vulling.

**** Viognier ‘Grès du Trias’ 2018, IGP Ardèche

Ondergronds op fles gerijpt. – Strakker, lichtvoetiger, smaller en speelser, meer focus, elegant met veel lengte.

***(*) Grand Aven Rouge 2017, AOP Côtes du Vivarais

Ondergronds op fles gerijpt. Blend van grenache noir en syrah. – Fraaie, zachte smaak met veel vulling en balans, kruidige finale met frisse zuren.

 

Viognier ‘Grès du Trias’ 2018, IGP Ardèche
Viognier ‘Grès du Trias’ 2018, IGP Ardèche
Grand Aven Rouge 2017, AOP Côtes du Vivarais

 

***(*) Châtaignier 2015, IGP Ardèche

100% chatus. Ondergronds op fles gerijpt. – Geur van rozen, kruidige smaak, doet Italiaans aan.

***+ Chatus Réserve ‘Monnaie d’Or’ 2020, IGP Ardèche

100% chatus. Opgevoed in eiken vaten. Ondergronds op fles gerijpt. – Zachte wijn met prachtig rijp fruit, maar de smaak ligt nog onder een dekentje van hout.

***(*) Chatus 2015, IGP Ardèche

Bovengronds op fles gerijpt. 100% chatus, 2015 was een groot wijnjaar. – Zachte, fluwelen inzet met onderliggende grip; het hout is hier beter verwerkt en de wijn heeft meer lengte.

 

Châtaignier 2015, IGP Ardèche
Chatus Réserve ‘Monnaie d’Or’ 2020, IGP Ardèche

 

****- Chatus 2015, IGP Ardèche

Idem, ondergronds op fles gerijpt. – Meer fruit, betere balans, ook qua hout, heerlijke wijn, zacht en zeer aangenaam, met grip van zuren en tannines in de lange finale, alles op hoger niveau.

***+ Pinot Noir ‘Les Buis d’Aps’ 2015, IGP Ardèche

100% pinot noir van een kalkbodem. Ondergronds op fles gerijpt. – Kruidig kersenaroma met iets vanille, fris, zuiver, blijft echter in de finale hangen op tannines.

****- Viognier Vendanges d’Octobre 2009, IGP Ardèche

Dessertwijn van 100% viognier, van laat en overrijp geplukte druiven. Ondergronds op fles gerijpt. – Goudkleurig-oranje-amber. Heerlijke geur en smaak van abrikozen, citrusschillen en oosterse kruiden. Niet oxidatief, niet plakkerig door een prima zuurgraad, zilte finale, zeer compleet.