Il Conte Villa Prandone 

Het wijnbedrijf Il Conte Villa Prandone werd in 1950 door Amilcare De Angelis gevestigd bij het dorp Monteprandone in de regio Ascoli Piceno, in de Marche aan de Adriatische kust. Aanvankelijk met 7 ha wijngaarden voor eigen gebruik, later volgden uitbreidingen en investeringen. In 1988 nam Marino, de zoon van Amilcare, de leiding over. De drie zonen van Marino werken inmiddels samen met hun vader in het bedrijf.

 

Il Conte Villa Prandone 

Klimaat, bodem en wijngaarden

In Monteprandone komen drie winden samen, de wind van de Adriatische zee, de sirocco vanuit het zuidoosten en de wind vanuit de bergen. Het verschil in dag- en nachttemperatuur zorgt voor gezonde druiven met veel aroma’s. De bodem bevat klei en kalksteen. Van de 50 ha wijngaarden worden er 20 geleased. Ze bevinden zich op 150 tot 200 m hoogte. De leeftijd van de wijnstokken varieert van 50 tot 3 jaar.

 

Il Conte Villa Prandone 

Wijnbouw

Deze is milieuvriendelijk, met oog voor biodiversiteit. Er worden geen synthetische pesticiden, onkruidbestrijdingsmiddelen en insecticiden gebruikt. Het rendement bedraagt 43 tot 64 hl/ha, dankzij groene oogst en selectie. De aangeplante druiven zijn voornamelijk autochtoon: voor de witte wijnen pecorino en passerina, voor de rode wijnen montepulciano en sangiovese rosso. Verder zijn er kleine percelen met merlot, lacrima, tannat, trebbiano, malvasia, sauvignon blanc en chardonnay.

 

Il Conte Villa Prandone 

Wijnkelder, productie en export

Productie en opvoeding hebben plaats in de 7 meter diepe kelder, met natuurlijke duisternis, constante temperatuur en de juiste vochtigheid. De wijnen ondergaan langdurig schilcontact en rijpen op de fijne lie. De jaarlijkse productie omvat ongeveer 250.000 flessen wijn, waarvan 60% wordt geëxporteerd. De Nederlandse importeur is Wijnimport Janssen te Roosendaal www.wijnimportjanssen.nl .

 

Il Conte Villa Prandone 

Geproefd

De producent stuurde mij de 6 beste wijnen uit de collectie. De vermelde prijzen zijn consumentenprijzen bij Wijnimport Janssen.

 

***(*) Donello 2021, Marche Sangiovese IGP, Il Conte Villa Prandone

100% sangiovese rosso, geoogst met selectie. Rendement 64 hl/ha. Vergist gedurende 12-15 dagen in cementen tanks bij 20-25°C en daarin 6 maanden opgevoed. Alc. 13,5%. € 12,95.

K goed geconcentreerd paarsrood met een hint van roest

G pruimen, aardbeien en zwarte bessen, fris en jeugdig, puur fruit zonder make-up, fraai

S gulle, zachte fruittonen met frisse zuren als van tomaten, levendig karakter

A gemiddelde lengte

T de geur is zuiver en van eminente kwaliteit, maar de smaak moet zich nog op dat niveau ontwikkelen, met openstaan komen de zuren beter in balans; fraai bij Italiaanse gerechten

 

****- Navicchio 2021, Offida Pecorino DOCG, Il Conte Villa Prandone

Droge witte wijn van 100% pecorino. Rendement 50 hl/ha. Na een korte inweking op de schillen werd het sap vergist en 8 maanden opgevoed in betonnen tanks en amfora’s. Alc. 13,5%. € 15,95.

K goed geconcentreerd goudgeel, fonkelend

G geel fruit van ananas, meloen en perzik

S sappige, levendige inzet met minerale structuur, perziken en pruimen met lichte elegante specerijen en zoethout, heerlijk fris

A flinke lengte, zilt en energiek, ananas en een prikkelende bite van tannines

T heerlijke spannende wijn met veel schakeringen, bij iedere slok ontdek je weer andere eigenschappen, bij pasta met schaal- en schelpdieren

 

Donello 2021, Marche Sangiovese IGP, Il Conte Villa Prandone
Navicchio 2021, Offida Pecorino DOCG, Il Conte Villa Prandone

****- Marinus 2020, Rosso Piceno Superiore DOP, Il Conte Villa Prandone

Assemblage van 70% montepulciano en 30% sangiovese rosso, van geselecteerde druiven. Rendement 50 hl/ha. Vergisting gedurende 12-18 dagen bij 24-28°C, opvoeding 3 maanden in rvs-tanks en daarna nog 12 maanden in eiken barriques. Alc. 14%. € 22,50 (2017).

K zeer goed geconcentreerd robijnrood met een diepe paarse kern

G krachtig rood en zwart fruit, met name van bramen, fraaie houtondersteuning

S opvallend hecht versmolten, compact en vlezig, zeer zachte tannines, voorbeeldige balans

A iets peper, krachtig, veel lengte, blijft fris

T zeer compleet, enige complexiteit, bij ossobuco

 

**** Zipolo 2019, Marche Rosso IGP, Il Conte Villa Prandone

Blend van 70% montepulciano, 15% sangiovese rosso en 15% merlot. Rendement 43 hl/ha. Langzame gisting gedurende 15 tot 25 dagen bij 22-28°C, opvoeding 24 maanden in eiken barriques, na het blenden 12 maanden flesrijping. Alc. 14,5%. € 26,50 (2018).

K zeer geconcentreerd paarsrood

G finesse en veel spel van zwart bosfruit, cederhout, paddenstoelen, as, duidelijke houtinvloed

S zalvend zachte inzet met complexe tonen, fraaie, stevige, zoete tannines, voorbeeldige ondersteuning van het compacte fruit door de houtopvoeding waardoor opvallend goede harmonie is bereikt

A zilt en stenig, karaktervol en langdurig

T prachtige wijn met overheerlijk fruit in overvloed en enige complexiteit

 

Marinus 2020, Rosso Piceno Superiore DOP, Il Conte Villa Prandone
Zipolo 2019, Marche Rosso IGP, Il Conte Villa Prandone

 

****(*) Lu Kont 2019, Montepulciano Marche Rosso IGP, Il Conte Villa Prandone

Oprichter Amilcare De Angelis werd door zijn familie ‘Lu Kont’ genoemd, plaatselijk dialect voor De Graaf. 100% montepulciano. Handmatige oogst met selectie, rendement 29 hl/ha. Vergist op de schillen in rvs-tanks met handmatige onderdompeling. Opvoeding 15 maanden in eiken barriques, daarna 15 maanden in betonnen tanks. Na het blenden nog minstens 6 maanden flesrijping. Alc. 14,5%. Productie 3.000 flessen. € 39,50 (2018).

K zeer compact paarsrood, tot aan de rand, met diepe kern

G complex en nog gesloten, machtig geheel met frisse fruittonen en veel karakter

S indrukwekkend, bedwelmend en puur, mond vullend, net even wat salmiak, complex!

A houdt zich nog in, krachtig en rechtlijnig

T grote wijn, om op te kauwen; decanteren

 

***** IX Prandone 2019, Marche Rosso IGP, Il Conte Villa Prandone

100% merlot. Handmatige oogst met selectie van de beste druiven, rendement 21 hl/ha. Langzaam vergist in betonnen tanks gedurende 25 tot 30 dagen bij 22-28°C. Opvoeding 15 maanden in eiken barriques, daarna 15 maanden in betonnen tanks en amfora’s, tenslotte 12 maanden flesrijping. Alc. 14,5%. Wordt alleen in de beste jaren geproduceerd. € 95,00 (niet in voorraad, op bestelling leverbaar).

K zeer compact paarsrood tot aan de uiterste rand van het glas, diepe kern

G edele aroma’s met indrukwekkende complexiteit, zeer geconcentreerd en piepjong, bosgrond, honing, viooltjes en truffel

S een feest om te proeven, enorm complex, loepzuiver, brioche, tintelt met lenige frisheid

A zilt en uiterst lang

T topwijn met alleen maar superlatieven, wat een sublieme opvoeding, hier word je stil van, decanteren uiteraard

 

Lu Kont 2019, Montepulciano Marche Rosso IGP, Il Conte Villa Prandone
IX Prandone 2019, Marche Rosso IGP, Il Conte Villa Prandone

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.