Le Colture

Azienda Agricola Le Colture is gevestigd in de plaats Santo Stefano di Valdobbiadene (klemtoon op de tweede a).

 

Winery

Hoewel de winery ervan buitenaf uitziet als de traditionele azienda met wijnkelder, is het interieur zeer modern, met de meest technologisch geavanceerde apparatuur.

Le Colture

Wijngaarden

De wijngaarden van het landgoed omvatten 40 hectare.

Ze zijn verdeeld over 16 percelen in de gebieden Valdobbiadene, Conegliano en Montello.
Dit maakt het mogelijk om wijnen te creëren met onderscheidende eigenschappen, die de specifieke kenmerken weerspiegelen van bodems en weersomstandigheden van terroirs.

 

Glera, het druivenras

Glera is een wit ras met grote, langwerpige trossen en goudgele druiven. Prosecco moet minimaal 85% glera bevatten; de rest mag bestaan uit verdiso, perera, bianchetta, pinot en/of chardonnay. Tot 2009 was de druif algemeen bekend als prosecco, maar met de oprichting van de Prosecco Superiore Conegliano-Valdobbiadene DOCG werd het synoniem glera officieel aangenomen, om verwarring tussen de druif en de wijn te voorkomen.

Glera

De bloeitijd van de wijnbouw in Valdobbiadene en Conegliano was in de 15e, 16e en eerste deel van de 17e eeuw. De eerste decennia van de 18e eeuw luidden een periode van agrarische en oenologische achteruitgang in, die zijn dieptepunt bereikte met de strenge vorst van 1709, die de meeste wijngaarden doodde. Na deze verwoesting gingen de telers over op meer resistente druivenrassen. Maar de slechte kwaliteit van de wijn in die periode was ook te wijten aan een gebrek aan ervaring van de telers, die weinig aandacht besteedden aan hun wijngaarden en hun druiven oogstten voordat ze volledig rijp waren.

Hierna ontstonden enkele agrarische en culturele initiatieven, zoals de oprichting van academies om de gloriejaren van de landbouw terug te brengen, in het kader van een hervormingsprogramma van de Republiek Venetië. De periode van herstel duurde tot het einde van de 18e eeuw.

 

Productiegebied

De beste Prosecco DOCG wijnen komen uit het Conegliano Valdobbiadene gebied in de Veneto, waar het grootste deel van deze wijn wordt geproduceerd.

Prosecco Superiore Conegliano Valdobbiadene DOCG Rive

Dit is een nieuwe categorie Prosecco, een soort Premier Cru in het Conegliano-Valdobbiadene gebied. Rive is dialect voor steile wijngaard, lastig qua wijnbouw, die druiven van ongewoon hoge kwaliteit oplevert.. Er zijn 43 verschillende Rive, kleine cru’s met diverse microklimaten, grote verschillen in dag- en nachttemperatuur en met een scala aan bodemsoorten, waar bijzondere terroirwijnen geproduceerd worden.

 

Voor deze wijnen – afkomstig uit één 12 gemeenten en 31 gehuchten - geldt per ha een maximale opbrengst aan handmatig geoogste druiven van 130 quintale, wat na vinificatie neerkomt op 65 hl/ha. De beste producenten zitten hier echter flink onder, door enerzijds in de wijngaard flink te snoeien en anderzijds de druiven zeer zachtjes te persen. De naam van de Rive en het oogstjaar moeten op het etiket worden vermeld. De DOCG geldt alleen voor spumante. Rive wijnen moeten afkomstig zijn van één jaar, vermeld op het etiket, en het minimale gehalte aan alcohol moet 9,5% zijn.

 

Een paar voorbeelden

De wijnen van Rive di Santo Stefano, waaronder deels Cartizze valt, zijn elegant, geparfumeerd en complex. Die van Rive di Farra di Soligo hebben een markante, bijna zilte aantrekkelijkheid; die van Rive di Ogliano (Conegliano) zijn warm, sappig en rijk; die van Rive di Susegana zijn stevig gestructureerd; en die van Rive di Rolle (gletsjerbodem met klei, zandsteen, mergel; veel regen) hebben aroma’s van perzik en bloemen met een hoge zuurgraad.

 

Dit zijn de 43 Rive:

Rive di Cison di Valmarino

Rive di Arfanta

Rive di Manzana

Rive di Colle Umberto

Rive di Bagnolo

Rive di Ogliano

Rive di Farra di Soligo

Rive di Barbisano

Rive di Premaor

Rive di Follina

Rive di Bigolino

Rive di Resera

Rive di Miane

Rive di Campea

Rive di Rolle

Rive di Pieve di Soligo

Rive di Carpesica

Rive di Rua

Rive di Refrontolo

Rive di Col San Martino

Rive di San Giovanni

Rive di San Pietro di Feletto

Rive di Colbertaldo

Rive di San Michele

Rive di San Vendemiano

Rive di Colfosco

Rive di San Pietro di Barbozza

Rive di Susegana

Rive di Collalto

Rive di San Vito

Rive di Tarzo

Rive di Combai

Rive di Santa Maria

Rive di Vidor

Rive di Corbanese

Rive di Santo Stefano

Rive di Cozzuolo

Rive di Scomigo

Rive di Farrò

Rive di Solighetto

Rive di Forminega

Rive di Soligo

Rive di Guia

 

Geproefd

 

***(*) Fagher Valdobbiadene D.O.C.G. Spumante Brut, Le Colture

Valdobbiadene Prosecco Superiore D.O.C.G. Brut van 100% glera druiven. Handmatig geoogst van half september tot half oktober. Zachte persing, vergist zonder de schillen bij gecontroleerde temperatuur. Tweede gisting in gesloten rvs-tanks volgens de Charmat methode, eveneens bij gecontroleerde temperatuur. Alc. 11,5%, restsuiker 9 g/l, druk van de fles 4,5 atmosfeer. Importeur: Karakter wijnimport, consumentenprijs € 15,50.

K zeer bleek groengrijs, flinke mousse met zeer fijne belletjes, lang aanhoudend

G appel, grapefruit, amandelen, witte bloesem, minerale impressie, flink aromatisch

S frisse, sappige appel, ananas, grapefruit en amandelspijs, keurige balans met niet te veel dosage, zuiver en typerend glera

A prima lengte

T fraaie Prosecco, evenwichtig, opwekkend en verfijnd

agher Valdobbiadene D.O.C.G. Spumante Brut, Le Colture

***(*) Cruner Valdobbiadene D.O.C.G. Spumante Dry, Le Colture

Valdobbiadene Prosecco Superiore D.O.C.G. Dry van 100% glera druiven, uit wijngaarden in de Valdobbiadene streek met bodems van zandsteen en klei. Handmatig geoogst van half september tot half oktober. Zachte persing, vergist zonder de schillen bij gecontroleerde temperatuur. Tweede gisting in gesloten rvs-tanks volgens de Charmat methode, eveneens bij gecontroleerde temperatuur. Alc. 11%, restsuiker 18 g/l, druk van de fles 4,5 atmosfeer. Importeur: Karakter wijnimport, consumentenprijs € 17,00.

K zeer bleek groengrijs, flinke mousse met zeer fijne belletjes, lang aanhoudend

G elegant en tamelijk complex, uitgesproken floraal, wit fruit en citrus, mineraal, bergamot, groene kruiden

S stenige structuur, rijpe appel, citroen en banaan door de aangename dosage, alles in hechte balans

A prima lengte, na openstaan komt het zoet naar voren als abrikoos

T uitstekende wijn met veel vulling, koud schenken vanwege de dosage, prima bij niet te zoete patisserie met vruchten en amandelen

Cruner Valdobbiadene D.O.C.G. Spumante Dry, Le Colture

****- Valdobbiadene D.O.C.G. Spumante Superiore di Cartizze, Le Colture

Valdobbiadene Prosecco Superiore D.O.C.G. van 100% glera druiven, uit wijngaarden in de kleine sub-appellatie Cartizze, in de zeer steile heuvels van Santo Stefano en Saccol. Het is een klein amfitheater met bodems van mergel, zandsteen en klei. Cartizze was vroeger een referentie voor Prosecco en heeft traditioneel een flink prijskaartje. Sinds de vaststelling van de 43 verschillende Rive, kleine cru’s met diverse microklimaten, is Cartizze volgens velen echter als referentie gepasseerd. De druiven voor deze wijn werden handmatig geoogst van half september tot half oktober. Zachte persing, vergist zonder de schillen bij gecontroleerde temperatuur. Tweede gisting in gesloten rvs-tanks volgens de Charmat methode, eveneens bij gecontroleerde temperatuur, gedurende 30 dagen. Alc. 11%, restsuiker 23 g/l, druk van de fles 4,5 atmosfeer. Importeur: Karakter wijnimport, consumentenprijs € 34,25.

K bleek grijs-groengeel, overvloedige mousse met zeer fijne belletjes

G krachtig, mineraal, veel wit fruit, grapefruit, subtiele tonen van perzik, abrikoos en rozen

S halfzoete inzet, in evenwicht met prima zuren, sinaasappel en wit fruit, stenig op de achtergrond, appelgebak met amandelspijs, puur en expressief

A goede lengte, blijft fris en elegant, fijn amandelbittertje na

T heerlijke halfzoete Prosecco, prachtig in combinatie bij niet te zoete patisserie met vruchten en marsepein, in verhouding echter vrij duur

Valdobbiadene D.O.C.G. Spumante Superiore di Cartizze, Le Colture