Les Domaines Fabre

 

Dit familiebedrijf is gevestigd te Cissac-Médoc. Al generaties lang bezit de familie wijngaarden in de appellations Haut-Médoc en Margaux:

  • Sinds 1964 Château Lamothe-Cisssac, gemeente Cissac-Médoc, iets ten noorden van Pauillac en Saint-Estèphe.
  • In 1976 Château Landat, gemeente Vertheuil.
  • In 1982 Château La Tonnelle, eveneens in Vertheuil.
  • In 2013 Château Bellevue de Tayac, met 4,5 ha wijngaarden, gemeente Margaux.

Het totale wijngaardbezit bedraagt ruim 92 ha, in de AOP’s Haut-Médoc en Margaux. De wijngaarden bezitten de milieuclassificatie HVE. Consultant is sinds een aantal jaren Eric Boissenot.

 

De wijnen worden niet via de ‘Place de Bordeaux’ verkocht, maar rechtstreeks. 80% wordt geëxporteerd naar ruim 30 landen.

 

Fabre On The Rocks 2021, AOP Haut-Médoc, Domaines Fabre

***+ Fabre On The Rocks 2021, AOP Haut-Médoc, Domaines Fabre

Bedoeld om malbec – een van de 6 toegestane druivenrassen in Bordeaux, maar niet veel meer aangeplant – weer aandacht te geven.100% malbec uit een perceel op een puinkegel met kalkstenen aan de oppervlakte. Gedurende 15 dagen vergist op de schillen, met zo min mogelijk beweging. Opvoeding in rvs-tanks, geen hout. Alc. 13%. Bij nl.ankorstore.com, adviesprijs € 13,00.

K jeugdig paars, gemiddeld intens

G kruidig fruit van bessen en kersen met een klein dierlijk accent, energieke spanning en mooie zuiverheid

S zacht en sappig, volop zwart fruit, zowel zuren als zachte tannines geven de wijn precies genoeg structuur

A voldoende lengte met aangename bitters

T prima wijn, al helemaal op dronk, geeft volop drinkplezier

 

Château Lamothe-Cisssac 2019, Cru Bourgeois Haut-Médoc

Château Lamothe-Cisssac, Cru Bourgeois Haut-Médoc

De geschiedenis van dit Château gaat terug tot de Romeinse periode. In de omgeving van het Château werden overblijfsels gevonden van een Romeinse villa. Ten tijde van de aankoop in 1964 door Gabriel Fabre werd op het Château geen wijn geproduceerd. De wijngaard omvat momenteel 33 ha met wijnstokken die werden geplant in 1967. Door gedeeltelijke herplanting is de gemiddelde leeftijd 30 jaar. De onderbodem van de wijngaard bestaat uit diepe grindlagen, de bovenlaag bevat kalk, klei en grind.

 

****- Château Lamothe-Cisssac 2019, Cru Bourgeois Haut-Médoc

De wijngaard is beplant met 58% cabernet sauvignon, 35% merlot en 7% petit verdot. Geoogst van 4 tot 7 oktober, rendement 47 hl/ha. De druiven werden volledig ontsteeld en vergist gedurende 4-5 weken met 2 maal daags overpompen. Micro-oxidatie in de tanks versterkt de tanninestructuur en de kleurintensiteit. Opvoeding in barriques gedurende ongeveer 12 maanden, met indien nodig oversteken. Alc. 13,5 %. Importeur: Wijnhandel Van Ouwerkerk. Consumentenprijs € 15,25 (2017).

K goed geconcentreerd paarsrood

G compact geheel van cassis, frambozen, animale accenten en bloemen, elegant en stijlvol

S gulle inzet van vlezig fruit met wat kruidigheid en lavendel, veel terroir-expressie, stevige, rijpe tannines verpakt in het fruit

A fijne bitters, uitstekende lengte

T inspirerende wijn, herkenbaar Médoc, nu al toegankelijk maar met prima potentie