De beste coöperatie van Sicilië
Cantine Settesoli – anno 1958 – is een grote Siciliaanse wijncoöperatie gevestigd in Menfi (Agrigento). Mandrarossa is een premium merk van Cantine Settesoli, bestemd voor de horeca.
Duurzaam en innovatief
Settesoli is pionier op het gebied van ecologische duurzaamheid. Het was in 2003 het eerste wijnbedrijf in Italië dat een traceerbaarheidssysteem voor de hele productieketen gebruikte. Een team is belast met permanente verbetering van milieuprestaties. Waterverbruik en watervervuiling, landexploitatie, afvalverwerking, CO2-uitstoot en luchtvervuiling worden voortdurend gemeten en gemonitord. Cantine Settesoli doet mee aan SOStain Sicilia, een duurzaamheidsprogramma voor de Siciliaanse wijnbouw.
Settesoli-Mandrarossa is actief in drie Siciliaanse wijngebieden, Menfi, Etna en het vulkanische eiland Pantelleria.
Cijfers
Omzet in 2024: € 49.723.248
Aantal leden: 2.000, van wie er 135 biologisch werken
Oppervlakte wijngaarden: 5.700 ha (7% van het wijngaardareaal op Sicilië), waarvan 1.098 ha biologisch
Aantal druivenrassen: 35 (een record op Sicilië)
Betrokken gezinnen van leden en medewerkers: 5.000
Geproduceerde flessen wijn per jaar: ongeveer 20 miljoen
Export: naar 45 landen
Best Cooperative in Sicily Award 2025
Dit jaar won Cantine Settesoli-Mandrarossa de Best Cooperative in Sicily Award 2025, een prijs uitgeloofd door het Duitse wijnblad Weinwirtschaft.
Geproefd
Om de behaalde prijs te vieren, ontving van de coöperatie ter illustratie van hun visie en vakmanschap twee proefflessen om te beoordelen. De Nederlandse importeur is Gall & Gall. De vermelde prijzen zijn consumentenprijzen.
*** Urra di Mare Menfi DOC 2024, Mandrarossa
100% sauvignon blanc. Uit wijngaarden op heuvels met kalk-klei bodems, expositie zuidzuidwest, hoogte 80 tot 350 m boven zeeniveau. Plantdichtheid 4.000 tot 4.500 stokken/ha. Geoogst eerste week augustus. Inweking op de schillen bij 5-8°C gedurende 4-6 uur. Daarna werd het sap vergist bij 16-18°C gedurende 15-20 dagen. Opvoeding 4 maanden in rvs-tanks. Alc. 12,5%. € 14,79 (2022).
K bleekgeel met iets olijfgroen, miniem CO2
G expressief en tamelijk stuivend, levendig accent van rijp citrusfruit, bloemen en wilde honing
S bloemen en vooral citrus, keurige zuurgraad, prima vulling, volle balans
A zilt en fris, iets peperig, gemiddelde lengte
T herkenbaar Sauvignon Blanc, dorstlesser
****- Cartagho Rosso Sicilia DOC 2021, Mandrarossa
100 % nero d’avola, selectie uit de beste 15 ha in 3 wijngaarden op heuvels met expositie zuidwest, 150 m boven zeeniveau. Plantdichtheid 4.500 stokken/ha. Geoogst eerste week september. Vergist op de schillen gedurende 8-10 dagen bij 22-25°C. Voor het eerst in barriques gerijpt, gedurende 12 maanden, gevolgd door 4 maanden flesrijping. Alc. 13,5%. € 20,89 (2020).
K diep paarsrood met geconcentreerde kern
G volle expressie van viooltjes, amarene kersen, iets nootmuskaat en jeneverbessen
S groot concentraat, de geuraroma’s komen terug met wat zilte umami, tannines zijn van fraaie kwaliteit
A lang en geschakeerd, vooral kersen, nootmuskaat en zwarte peper komen terug
T vooral de smaak overtuigt direct den de houtrijping is erg geslaagd, te combineren met krachtige vleesgerechten