Wijn uit Ethiopië 

 

Wijnbouw in een tropisch of subtropisch klimaat komt steeds meer voor. Er worden wijnen geproduceerd in o.a. Thailand, Bali, Myanmar, India en Kenya, maar ook in Ethiopië, dat in het hoogland een gunstig klimaat heeft.

 

In Ethiopië vond al 1.000 jaar geleden, in het koninkrijk Axumite, wijnbouw plaats, maar deze is pas sinds 10 jaar in volle ontwikkeling. Het land heeft een enorm potentieel, met gunstige voorwaarden voor wijnbouw op meerdere locaties, qua bodemgesteldheid en microklimaat (neerslag en temperatuur).

Awash Wine www.awashwines.com

 

Dit wijnbedrijf werd in 1936 door een Griekse familie opgericht in Addis Abeba. Vervolgens begon een Italiaanse familie een winery in Mekanisa. Beide bedrijven werden in 1974 door de overheid genationaliseerd en het geheel ging verder onder de naam Awash Wine. In 2013 verwierf de private investeerder 8 Miles LLP een meerderheidsbelang in de Awash Wine Share Company. Daarna volgden diverse investeringen in de verbetering van gebouwen en kwaliteit en diversiteit van de producten.Klik hier om een tekst te typen.

 

Awash Wine

Momenteel is Awash Wine marktleider van de Ethiopische wijnsector, met voortdurende groei en een visie voor toekomstige uitbreiding. Awash Wine heeft 2 wineries (Lideta en Mekanisa) en een distributiecentrum in Addis Ababa. Er zijn 750 mensen in dienst, waarvan 30% vrouwen, en 400 seizoen werkers.

Wijnbouw op grote hoogte

In de Oromia streek, Arsi Zone, Merti Wereda, in de Rift vallei langs de Awash rivier in Merti Jeju, bezit Awash Wine 517 ha grond, waarvan 225 ha wijngaarden. Ze bevinden zich op 180 km van Addis Ababa. De wijngaarden liggen op 1.250 m hoogte en de bodem is van vulkanische oorsprong. De krapte aan zuurstof en de vele zon hebben een gunstige invloed op de bladvorming en de vorming van druiven. Het zuurstofgebrek zorgt voorkrachtige wijnstokken en de zon voor druiven met veel suiker. Vanwege waterschaarste zijn de wijngaarden voorzien van installaties voor druppelirrigatie.

 

Klimaat

Er heerst een droog subtropisch klimaat met weinig regen van half januari tot eind februari en een regenseizoen met veel neerslag (tot ruim 40 mm in 2 uur). De warmste maand is mei, met dagtemperaturen boven 36°C. Door het grote verschil tussen dag- en nachttemperatuur vormen de rode druiven veel anthocianen en de witte veel organische zuren.

Bijkomend voordeel is dat, vanwege het ontbreken van seizoenen, de druiven tweemaal per jaar geoogst kunnen worden. De eerste oogst vindt plaats in december en januari en de tweede in juni en juli. Het rendement bedraagt gemiddeld 20 ton per hectare, waarvan 2/3 in de eerste oogst.

Druivenrassen

De wijngaarden zijn beplant met chenin blanc, petite syrah, grenache noir, sangiovese, syrah, dodoma (aleatico), cabernet sauvignon, merlot, ruby cabernet en muscat. 

Plannen

Er zijn plannen om de wijngaarden uit te breiden op milieuvriendelijke wijze, met nieuwe druivenrassen en vinificatie in een winery ter plekke met nieuwe installaties. Awash wine is op zoek naar een importeur.

 

Ik ontving proefflessen van

***+ Gebeta Dry Red Wine 2020

Blend van 90% syrah met cabernet sauvignon en merlot uit de Upper Awash wijngaarden op 1.250 m hoogte. Vulkanische ignimbriet rotsbodem bedekt met rionite steenslag. Geoogst in december 2020. Alc. 13,9%, restsuiker 2,2 g/l. Exportprijs US$ 2,95.

K gemiddeld tot goed geconcentreerd paars

G zwoel fruit van kersen en cassis met leer, specerijen, animale en aardse tonen, goed geconcentreerd

S sappig en fris, kersen, bessen en bramen, viooltjes, iets drop en zachte tannines

A gemiddelde lengte, met wat open staan krijgt de wijn meer spanning en karakter

T toegankelijk, fruitig en niet te zwaar, een onverwachte trouvaille

 

Gebeta Dry Red Wine 2020

 

*** Gebeta White medium dry 2020

100% chenin blanc uit de Upper Awash wijngaard in de Arsi Zone, met een jonge basaltbodem. Alc. 11,9%. Exportprijs US$ 2,85.

K licht tot gemiddeld geelgroen

G floraal, wit fruit van appel, peer en meloen, redelijk geconcentreerd

S sappig met wat structuur, grapefruitschil, licht, zuiver frivool, aangename zoetzuur balans

A correcte lengte

T eenvoudig aperitief, ook prima te combineren met lichte Aziatische gerechten

 

*** Gebeta Rosé medium dry 2020

Blend van syrah en grenache noir uit de Upper Awash wijngaard in de Arsi Zone, met een bodem van jonge basalt en ignimbriet. Alc. 13,2%. Exportprijs US$ 2,90.

K licht oranje met wat grijs

G levendig klein rood fruit, zuiver en speels

S aalbessen, verse pruimen, perzik en appel, fris en niet te zoet

A redelijke lengte, in overeenstemming met de smaak

T licht en fris, ongecompliceerd, prima als aperitief en bij niet te geprononceerde gerechten