Ruster Ausbruch Gelber Muskateller 2018

 

Aan de ondiepe Neusiedlersee, een meer op de grens van Oostenrijk en Hongarije, bevindt zich al vijf eeuwen de oudste appellatie van Oostenrijk, Ruster Ausbruch DAC. Hier worden edel zoete wijnen gemaakt van wereldklasse. In de zomer van 2020 kreeg Ruster Ausbruch het predicaat DAC (Districtus Austriae Controllatus). Deze Trockenbeerenauslese van door botrytis aangetaste druiven uit Rust (minimaal geoogst bij 30° KMW) moet gebotteld worden in Rust.

Rust Neusiedlersee

Het plaatsje Rust aan de Neusiedlersee (Foto Steve Haider)

Ausbruch

Door het vochtige microklimaat aan de Neusiedlersee is botrytis in de herfst een normaal verschijnsel. Door de regen barsten de druiven geleidelijk open, waarna de botrytis cinerea zijn werk kan doen. De druiven verschrompelen en het sap concentreert tot siroop. Zowel zoet als zuren en extract concentreren zich daarbij. Omdat de botrytis niet overal tegelijk ontstaat, worden de druiven in diverse plukgangen geoogst. De percelen die klaar zijn voor de oogst worden nauwgezet en zorgvuldig ‘opengebroken’, vandaar de term Ausbruch.

 

Voor het eerst werd een Ruster Ausbruch van 100% gelber muskateller geproduceerd door het echtpaar Regina en Günter Triebaumer in de plaats Rust. Zij bottelden hun wijn vlak voor Kerstmis 2020 en ik ontving onlangs ter beoordeling een proeffles.

Gleber Muskateller met botrytis

gelber muskateller met botrytis (Foto Steve Haider)

Gelber muskateller

Synoniem voor muscat blanc à petits grains. Dit is een zeer aromatisch druivenras met kleine druifjes, waarvan in Oostenrijk (Südsteiermark) meestal droge wijnen worden gemaakt. Het ontbot vroeg, de rijpingstijd heeft een gemiddelde lengte en het moet kort worden gesnoeid. Gelber muskateller is een eigenwijze variëteit. Het ras is zeer gevoelig voor mijten en gevoelig voor echte meeldauw, rot in de druiventros en hymenoptera (vliesvleugelige insecten) in de herfst. Reden waarom de meeste wijnboeren er niet voor kiezen.

 

Toch begonnen de Triebaumers 10 jaar geleden met de aanplant van 2,5 ha gelber muskateller in een van de beste delen van Rust, de Obere Bandkräften. De bodem heeft hier een speciale samenstelling van bruine aarde met verweerde leisteen en kalksteen. Bovendien ligt de wijngaard op zodanige afstand tot het meer, dat de zozeer gewenste botrytis zich ieder jaar volop ontwikkelt, ook als er minder mist ontstaat.

Ruster Ausbruch Gelber Muskateller 2018, Regina & Günter Triebaumer

****(*) Ruster Ausbruch Gelber Muskateller 2018, Regina & Günter Triebaumer

100% gelber muskateller (muscat blanc à petits grains), handmatig geoogst in twee plukgangen (1 x Auslese en 1 x Ausbruch). Gebotteld in april 2019 met schroefdop. Alc. 10%, zuren 9,8 g/l, restsuiker 220 g/l. Productie 1.200 flessen van 0,375 liter (1,8 hl/ha). Importeur: Wijnkooperij de Lange € 38,95.

K briljant goudgeel met flinke concentratie

G krachtig boeket van bloesem, perzik, abrikoos en kweepeer met kruidige botrytis, weelderig geconcentreerd en zonder meer complex

S prachtig, mineraal, rokerig, superbe balans van fruit en zuren, speels en met fraaie focus, een heel licht medicinaal accent (positief), honing, gekonfijte citrus schil, iets tropisch fruit

A zeer goede lengte, mineraal en niet vet of plakkerig

T bijzondere, elegante wijn, fris en zeer zuiver; een droom bij foie gras, oesters of Aziatische gerechten