Monte del Frà 

 

Dit wijnbedrijf bevindt zich in de omgeving van het Gardameer en Verona. Het werd in 1958 gevestigd in het dorp Custoza en bezit 140 ha wijngaarden. De eigenaars, de familie Bonomo, bezitten ook wijngaarden in Valpolicella Classica, Lugana, Soave en Bardolino, in totaal 137 ha. De totale productie omvat jaarlijks gemiddeld 1,5 miljoen flessen wijn. Export heeft plaats naar circa 65 landen.

Monte del Frà 

 

Wijngaarden

De Custoza wijngaarden liggen op de heuvels bij Sommacampagna, tussen Custoza en Staffalo, omringd door de morene heuvels aan de zuidoostkant van het Gardameer. Monte del Frà is trouw aan het land, zorgt met loyaliteit en vooruitziendheid voor het gebied en promoot duurzame projecten en initiatieven voor herstructurering en uitbreiding.

 

Monte del Frà 

 

Een van de percelen met de naam Monte del Frà telt 15 ha en is eeuwenoud. Deze wijngaard ligt rond de winery in Sommacampagna. Er staan typisch Italiaanse druivenrassen die men wil behouden: fernanda, garganega, trebbiano toscano en trebbianello. Deze wijngaard is SQNPI-gecertificeerd (Italiaans certificaat voor geïntegreerde landbouw). Dit omvat onder meer groenbemesters, seksuele verwarring, micro-druppelirrigatie en niet chemisch wieden.

 

Monte del Frà 

 

Geproefd

Via de Nederlandse importeur Les Généreux ontving ik ter kennismaking en beoordeling drie flessen witte wijn. De vermelde prijzen zijn consumentenprijzen.

 

***+ Custoza DOC 2023, Monte del Frà

Blend van garganega, trebbiano toscano en cortese. De wijngaarden liggen op 100 tot 150 m hoogte en hebben bodems van kalksteen, klei, grind en zand. Geoogst van begin september tot half oktober. Koude inweking op de schillen, zachte persing, langzame vergisting in rvs-tanks bij gecontroleerde temperatuur. Alc. 12,5%. € 8,90.

K vrij bleek groengeel

G de eerste indruk vormen bloemen, daarna geven wit steenfruit, ananas, appel en lychee een pittige indruk; intensiteit en expressie zijn goed

S rijp fruit, slank, speels en fris, de druivenrassen vullen elkaar mooi aan tot een gebalanceerd geheel, waarbij geur en smaak veel overeenkomsten hebben

A gemiddelde lengte, zuiver en iets mineraal

T sappige, lichtvoetige wijn, niet zwaar en daardoor prima geschikt als aperitief of bij lichte (voor)gerechten

 

****- Cà del Magro 2021, Custoza Superiore DOC, Monte del Frà

Blend van garganega, trebbiano toscano, cortese en incrocio manzoni. Uit wijngaarden met ruim 30 jaar oude stokken, gelegen op 100 tot 150 m hoogte, met morene kalk-kleibodems. Geoogst van begin september tot half oktober. Koude inweking op de schillen, zachte persing, langzame vergisting in cementen tanks bij gecontroleerde temperatuur, op de fijne lie, met regelmatig zacht overpompen. 6 maanden flesrijping. Alc. 13%. € 12,75.

K gemiddeld geconcentreerd geelgroen met een accent van olijfgroen en grijs

G krachtig fruit van ananas en kweepeer met iets fenegriek, kamille en saffraan, intensief en boeiend

S stijlvolle, energieke inzet met frisse zuren die rijp steenfruit ondersteunen en finesse brengen

A lang en slank, evenwichtig en rechtlijnig

T zeer fraaie, gastronomische wijn die heel wat gerechten aankan, zoals krokante inktvis met knoflook en pepertjes

 

****+ Bonomo Sexaginta 2020, Custoza Superiore DOC, Monte del Frà

Blend van garganega, cortese en trebbiano toscano. Uit wijngaarden met ruim 30 jaar oude stokken, 100 tot 150 m hoog gelegen, op morene kalk-kleibodems met grind. Geoogst van begin september tot half oktober. Volledig ontsteeld, de druivenrassen worden apart verwerkt. Zachte persing, langzame vergisting in rvs-tanks bij gecontroleerde temperatuur, daarna in 50 hl vaten van neutraal Frans eiken, inclusief malo. Daarna volgt het blenden in rvs-tanks. In totaal ruim 12 maanden op de fijne lie, met regelmatige bâtonnage. Na 2 jaar volgen 6 maanden flesrijping. Alc. 13%. € 27,35 (niet in alle webshops).

K diep goudgeel

G rijkgeschakeerde tonen van geel steenfruit en zuidvruchten, grapefruitschil en specerijen, krachtig en uitdrukkingsvol, weelderig en exotisch

S dit alles zet zich voort in de droge, brede smaak die bewondering afdwingt door complexiteit, extract en evenwicht, gedroogde abrikozen, thee met honing en saffraan, kamille, zeewier en kweepeer, uitgekiende houttoepassing

A lenig, zilt en fris, energiek en langdurig

T 1001 nacht in het glas, alsof je een Arabische markt bezoekt; bij geprononceerde oriëntaalse gerechten

 

Custoza DOC 2023, Monte del Frà
Cà del Magro 2021, Custoza Superiore DOC, Monte del Frà
Bonomo Sexaginta 2020, Custoza Superiore DOC, Monte del Frà

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.