Château de Ferrand 2020 en 2019, Grand Cru Classé Saint-Emilion

 

Dit Château is sinds 1702 gevestigd in de plaats Saint-Hippolyte. In 2012 promoveerde het naar de status Grand Cru Classé Saint-Emilion. Eigenaars zijn Pauline en Philippe Chandon-Moët.

Château de Ferrand , Grand Cru Classé St.-Emilion

Wijngaarden

Deze liggen op een kalk-klei plateau op ongeveer 100 m hoogte, waardoor de wijnstokken veel wind krijgen. Château de Ferrand voert een programma uit van herplanting van wijnstokken, waarbij de ideale combinatie druivenras-kloon-bodem uitgangspunt is. Vooraf werden bovenlaag en onderbodem van elk perceel in kaart gebracht. De plantdichtheid werd verhoogd van 6.500 naar 8.300 stokken/ha.

 

De huidige aanplant van 32 ha omvat 70% merlot, 29% cabernet franc en 1% cabernet sauvignon. De snoeiwijze en het verdere werk in de wijngaard zijn per perceel verschillend. Het hangt af van leeftijd en groeikracht van de wijnstok, druivenras en aandacht voor de sapstromen.

 

Château de Ferrand , Grand Cru Classé St.-Emilion

Biodiversiteit

De directie is zich bewust van haar verantwoordelijkheid voor toekomstige generaties inzake milieu en ecosysteem. En sinds 2012 is men op zoek naar evenwicht in de wijngaard. De jaargang 2021 is de eerste van een overgangsperiode naar biologische wijnbouw. Enkele details:

  • Begroeiing met peulvruchten, grassen of kruisbloemen tussen de rijen wijnstokken
  • Gebruik van organische bemesting
  • Sinds 2011 seksuele verwarring in plaats van insecticiden
  • Sinds ruim 15 jaar geen plantenbestrijdingsmiddelen meer

 

Château de Ferrand , Grand Cru Classé St.-Emilion

Oogst, vinificatie en opvoeding

Tegelijk met de aanpak van de wijngaard werden kelder en uitrusting gemoderniseerd en uitgebreid. Hierdoor werd vinificatie per perceel mogelijk, met meer precisie als resultaat.

Er wordt handmatig geoogst met selectie in de wijngaard, bij aankomst op een sorteertafel en tenslotte met optisch apparatuur. Bij transport van druiven, most en wijn wordt niet gepompt, maar gebruik gemaakt van zwaartekracht.

 

De wijn van elk perceel en elk druivenras wordt apart opgevoed in barriques van Frans eiken met fijne nerf. Afhankelijk van het oogstjaar gedurende 14 tot 18 maanden. Hierbij dient het fruit de eerste plaats te behouden, regelmatig wordt de wijn uit alle vaten geproefd. Na de rijping vindt de assemblage plaats.

 

Château de Ferrand , Grand Cru Classé St.-Emilion

Geproefd

Gonzague de Lambert, directeur van Château de Ferrand, stuurde mij proefflessen op van 2019 en 2020. De wijn wordt op de markt gebracht via de Place de Bordeaux. De jaargang 2018 kost op het wijngoed € 39,00.

 

****(*) Château de Ferrand 2020, Grand Cru Classé St.-Emilion

Assemblage van 74% merlot, 25% cabernet franc en 1% cabernet sauvignon. De oogst begon op 14 september en was de vroegste ooit. Alc. 14,5%.

K compact paarsrood tot aan de rand

G edele, complexe aroma’s van kersen, bessen en frambozen, zeer geconcentreerd en karakteristiek voor St.-Emilion Grand Cru Classé; het imposante fruit wordt op de juiste wijze ondersteund door de opvoeding in vaten van grote kwaliteit

S indrukwekkende aandronk, aristocratische voortzetting, fraaie balans van frisse zuren en prachtige fruittonen met precisie en de juiste rijpheid door perfecte timing van plukmomenten, subtiele tonen van inkt, bloemen en bessen, eerste klas tannines

A laurier en blonde tabak, lang tot zeer lang

T prachtige, verfijnde wijn met rijke aroma’s en zeer veel toekomst door de goede zuurgraad

 

****(*) Château de Ferrand 2019, Grand Cru Classé St.-Emilion

Assemblage van 73% merlot en 27% cabernet franc. Kleine groene oogst eind augustus. De oogst van de merlot vond plaats van 19 tot 27 september, vanwege de zuurgraad. Op 3 en 4 oktober werd de cabernet franc geplukt. Alc. 14,5%. Te koop bij Millesima.nl voor € 29,90.

K zeer goed geconcentreerd paarsrood

G krachtig en elegant tegelijk, rood en zwart fruit van frambozen, aalbessen en bramen, decente toets van specerijen en chocolade

S de inzet is zowel sappig als lenig, met fijne tannines die de wijn tot in de finale karakter geven, cassis, bramen en aardse tonen van bosgrond en truffel, blonde tabak en lichte ceder, verfijnde balans, uitstekende houtopvoeding

A laurier en edele botters, de fraaie lengte voorspelt een jarenlange looptijd

T hechte structuur, prachtig rijp fruit, nu al toegankelijk en na 3 jaar verdere flesrijping zeker veelbelovend voor een lange periode

Château de Ferrand 2020, Grand Cru Classé St.-Emilion
Château de Ferrand 2019, Grand Cru Classé St.-Emilion

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.