Château de France, AOP Pessac-Léognan

Dit Château met de AOC Pessac-Léognan is lid van de Union des Grands Crus de Bordeaux. Het genoot in de 19e eeuw een goede reputatie maar werd daarna nogal verwaarloosd. Château de France werd in 1971 verworven door Bernard Thomassin, afkomstig uit de wereld van het gedistilleerd. Sinds 1996 is Michel Rolland er consultant en Arnaud Thomassin (foto) voert sinds 1994 de directie. De exploitatie vindt uitsluitend plaats met eigen kapitaal en de distributie is in eigen beheer, inclusief prijspolitiek.

Wijngaarden

De wijngaarden bevinden zich op een van de hoogste heuvels van het plateau van Léognan, op het oudste van de vier terrassen van de Graves. Ze omvatten 40 ha, waarvan 36 ha met 55% cabernet sauvignon en 45% merlot voor de rode wijn en 4 ha met 80% sauvignon blanc en 20% sémillon voor de witte wijn.

Bodem

De Graves bodem is zeer arm, hier groeien alleen wijnstokken en dennenbomen. De zeer diepe bovenlaag werd aangevoerd uit de Pyreneeën en bestaat uit zand, grind en rolkeien. De onderbodem bestaat uit klei met zand, kalk, schelpzand en humuszandsteen (foto).

De aangrenzende bossen van de Landes in het zuiden zorgen klimatologisch voor bescherming. De plantdichtheid bedraagt bij de oude stokken 5.000 per ha en bij de jongere stokken 6.950 per ha. Het maximaal toegestane rendement bedraagt voor rode wijn 45 hl/ha en voor witte wijn 48 hl/ha.

De wijnbouw is milieuvriendelijk. Aan de zonkant wordt overtollig blad verwijderd. Een groene oogst zorgt voor beperking van het rendement en meer kwaliteit. Er wordt met de hand geoogst. En de druiven worden bij aankomst gesorteerd op een vibrerende lopende band.

Winery

Na een grote brand in 2011 die alle installaties verwoestte, werd nieuwe apparatuur aangeschaft die volledig werd afgestemd op het terroir. Ook een eigen laboratorium hoort er nu bij.

Productie

Château de France produceert jaarlijks 60.000 flessen van de gelijknamige rode wijn en 14.000 flessen van de witte. De tweede wijn – in rood en wit – is Château Coquillas, met een jaarlijkse productie van resp. 70.000 en 10.000 flessen. En dan is er nog een derde rode wijn met de naam Le Bec-en-Sabot (20.000 flessen per jaar).

Château de France is sinds 1981 lid van de Union des Grands Crus de Bordeaux.

**** Château de France Rouge 2015

Assemblage van 60% merlot en 40% cabernet sauvignon. Vergist bij 30-32°C gedurende 7 à 10 dagen in cuves met temperatuurcontrole van 85 en 130 hl, met 3 tot 4 weken naweking op de schillen. Malo in cuves. Opvoeding 13 maanden in barriques, waarvan 40% nieuw. Alc. 13,5%. Importeur: De Bruijn € 33,75 consumentenprijs.

K diep paarsrood

G cassis, munt, truffel, vrij krachtig, stijlvol, fraaie rijpheid, diepgang, complex, fris

S sappig en gul, lenig maar niet astringent door zeer zachte en rijpe tannines, mooi evenwicht, veel heerlijke cassis, iets zwarte peper en truffel, finesse

A fris en sappig, goede lengte

T overheerlijk, aantrekkelijk, al tamelijk toegankelijk, wordt steeds mooier in het glas

 

Arnaud Thomassin, Château de France
Château de France, AOP Pessac-Léognan