Weingut Knewitz wordt per 1 januari 2022 verwelkomd als 200ste lid van de VDP, het Verband Deutscher Prädikatsweingüter. Dit na een lange periode van observatie, de eliteclub hanteert immers strenge voorwaarden.

VDP.Weingut Knewitz

Dit familiebedrijf in Appenheim in het noorden van Rheinhessen staat sinds 2010 onder leiding van Tobias Knewitz. Vijf jaar later kregen Corina, de vrouw van Tobias, en zijn broer Björn eveneens in functie in de bedrijfsleiding.

Björn en Tobias Knewitz

Björn en Tobias Knewitz

Wijngaarden

Het wijngaardbezit omvat 25 hectare aan de voet van de Westerberg, met als bekendste de VDP.Grosse Lage® Hundertgulden, direct gelegen naast de winery in Westerberg. Dit is een hard koraalrif uit de prehistorie, met kriskras erdoor waterhoudende kalksteenlagen. De combinatie van koele westenwind en warme ligging zorgen voor een lang groeiseizoen. Het resultaat zijn krachtige rieslings als gevolg van de kalksteenbodem en wijnen met de typische "Knewitz kruidigheid". De wijngaard Steinacker heeft ook het predicaat VDP.Grosse Lage®.

De wijngaard Hundertgulden

De wijngaard Hundertgulden

Tobias en Björn Knewitz verrichten minutieus werk in de wijngaarden en de kelder, met uiterste zorg voor details. Bovendien hebben ze het werk voortgezet van hun vader, de kwekerij van wijnstokken. Hiermee stemmen zij de jonge aanplant volledig af op de situatie van hun wijngaarden. De wijnbouw bevindt zich in een periode van omschakeling naar biologisch.

De bodem van de Hundertgulden wijngaard

Geproefd

Importeur Horizon Wines stuurde mij ter illustratie en beoordeling twee wijnen met het predicaat Gutswein. De vermelde prijzen zijn consumentenprijzen via www.enwine.nl .

 

***(*) Weisser Burgunder trocken 2020, Weingut Knewitz

100% pinot blanc van jonge en oude stokken op de hellingen van de Welzbach vallei. Geplukt in september. Inweking, zachte persing en vergisting met autochtone gisten, 70% in rvs-tanks en 30% in traditionele vaten. Gebotteld eind maart. Alc. 12,5%, zuren 6,8 g/l, restsuiker 5,6 g/l. € 12,95.

K mooi geconcentreerd, fonkelend groengeel

G als eerste valt de minerale invloed op, met diep en verfijnd concentraat; wit en geel steenfruit, fraai karakter

S het fruit heeft ook een tropisch accent, evenwichtig door goed gedoseerd ondersteunend hout, zilte frisheid maakt de wijn levendig en dorstlessend

A goede lengte, energiek en stijlvol

T bovengemiddeld goede Weisser Burgunder

 

****- Riesling trocken 2020, Weingut Knewitz

100% riesling van jonge en oude stokken op de hellingen van de Welzbach vallei. Geplukt in september. Inweking, zachte persing en vergisting met autochtone giste, in rvs-tanks en traditionele vaten. Gebotteld eind maart. Alc. 12%, zuren 8,5 g/l, restsuiker 6,9 g/l. € 12,95.

K bleek geelgroen

G iets rokerig, appel en peer, perzik en citrus, munt en wat witte peper, krachtig en karaktervol

S appelcompote met kaneel, grapefruitschil, zachte en energieke zuren, veel textuur met speelse verfijning en flinke kracht

A speels en mineraal, prima lengte, iets mandarijn

T prachtige Riesling met veel waar voor het geld

Riesling en Weisser Burgunder trocken 2020, Weingut Knewitz