Drie wijnen uit de zuidelijke Bourgogne

De producent Château de la Greffière stuurde proefflessen van drie wijnen, die ik onlangs heb geproefd. Dit bedrijf is sinds 1924 eigendom van de familie Greuzard en is gevestigd in de gemeente La Roche Vineuse, in de Mâconnais. Men bezit 60 ha wijngaarden in het heuvelachtige gebied, met de druivenrassen aligoté, chardonnay, pinot noir en gamay. De productie van Château de la Greffière bestaat uit wijnen van 8 appellations. Ik proefde de volgende wijnen. en Wijntransport te Horst.

*** Crémant de Bourgogne, Château de la Greffière

100% chardonnay van 30 jaar oude stokken op kalkhoudende kleibodem. Vinificatie en opvoeding in eigen beheer. Te koop bij Wijnkoperij Wesseling te Laren, horecaprijs € 10,49 ex BTW. – Licht goudgeel met tamelijk grove bellen. De mousse houdt niet zo lang stand. Gemiddeld geconcentreerde geur van citrus en bloesem. De lichte, zuivere smaak zet fris in, met ook hier weer wit fruit en citrus. Sappig en dorstlessend. Nogal korte finale met minerale bitterheid. Verfrissend als aperitief.

 

***+ Mâcon La Roche Vineuse Blanc 2018, Château de la Greffière

100% chardonnay van 30 jaar oude stokken op kalkhoudende kleibodem. Te koop bij La Maison Blanche te Bodegraven (dezelfde wijn maar met een ander etiket) horecaprijs € 7,95 ex. – Gemiddeld geconcentreerd groengeel. Licht minerale, kalkachtige citrusgeur. Aangename inzet van sappig fruit met licht karakter. De finale is vrij strak en mineraal. Prima wijn, fris en zuiver.

 

***+ Saint-Amour 2019, Château de la Greffière

100% gamay noir à jus blanc uit een 7 ha grote wijngaard met 25 jaar oude stokken op alluviale gletsjerbodem. Milieuvriendelijke wijnbouw. Vergist met 15 dagen schilcontact. Alc. 12,5%. Nieuwe wijn, nog geen importeur. Consumenten adviesprijs in Frankrijk € 11,00. – Levendig paars met voldoende intensiteit. Speelse geur van kersen, frambozen en bessen. Frisse bosvruchten en kersen kenmerken de soepele smaak, met enige vlezigheid en zachte tannines. Slank en in balans. De finale heeft gemiddelde lengte met rijpe tannines en fijne bitters. Lichtvoetige wijn, al vrij toegankelijk.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.