Château de la Jaubertie

Dit wijnbedrijf van de familie Ryman ligt in de plaats Colombier, aan de rand van de appellatie Monbazillac., op 100 km van de stad Bordeaux.

 

Wijngaard en klimaat

Deze heeft een oppervlakte van 50 hectare en is beplant met druivenrassen die vergelijkbaar zijn met die in Bordeaux. De witte druivenrassen (26 ha) omvatten sauvignon blanc, sémillon en muscadelle, plus 3,3 ha chardonnay en de onlangs aangeplante 2,2 ha chenin blanc.

Onder de rode druivenrassen (24 ha) zijn merlot, malbec, cabernet franc, cabernet sauvignon en twee oude rassen die typisch zijn voor het zuidwesten: mérille en fer servadou.

 

Het klimaat is half continentaal - half oceanisch met droge zomers, gunstig voor biologische landbouw, maar de lente is soms erg vochtig met een risico op meeldauw.

De plantdichtheid bedraagt 5.500 stokken/ha voor wit en 5.000 stokken/ha voor rood.

Bodem

Het pand is verdeeld in 3 verschillende terroirs aan de Dordogne rivier:

- Het plateau op een hoogte van 170 m, een ideaal terroir voor rode wijnen; voornamelijk bestaande uit een moederrots van 0,5 m tot 2 meter diep met witte kalksteen, bedekt met fijne roodbruine klei; deze houdt voldoende vocht vast om stress te vermijden tijdens de steeds drogere zomers.

- De coteaux rond het plateau, zeer geschikt voor witte wijnen (vooral sauvignon blanc) met zeer veel kalksteen afkomstig van de moederrots; de verschillende niveaus van blootstelling aan de zon zorgen voor veel diversiteit.

- De bas-fonds, geschikt voor rosé en sommige witte wijnen, dankzij het zwaardere en nattere terroir dan die van de heuvels en het plateau; de grijze kleigrond Boulbène zorgt ervoor dat de druiven later rijpen.

 

Biologische wijnbouw

Sinds 2008 is de hele wijngaard gecertificeerd als biologisch.

Kenmerken:

- ieder jaar een andere bodembedekking (gerstwikke, veldbonen, erwten, etc.) waardoor het mogelijk is om kunstmest te vervangen;

- de gerooide percelen blijven gedurende 3 jaar braak liggen met gerst-, phacelia- en luzernegewassen;

- de teelt van bestuivende planten zoals luzerne, zonnebloem en maïs maakt het mogelijk bijen en vogels aan te trekken en de populatie insecten op aangrenzende percelen op natuurlijke wijze te beheersen;

- seksuele verwarring helpt om het beheer van eudemis (een vlindersoort) beter te beheersen;

- men behoudt ook de fauna van de omliggende bossen door sommige niet te onderhouden en dode bomen niet te verwijderen, waardoor microflora, insecten en vogels in stand blijven;
- alle containers en afval worden gerecycled.

 

Château de la Jaubertie Tradition Rouge 2019, AOP Bergerac

Geproefd

De producent stuurde een proeffles rode wijn. Deze is verkrijgbaar bij Mondovino en Aarts Wijnen. Consumentenprijs € 10,50.

 

***(*) Château de la Jaubertie Tradition Rouge 2019, AOP Bergerac

Assemblage van 60% merlot, 30% malbec en 10% cabernet franc, rijp geplukte druiven. Koude inweking op de schillen gedurende 72 uur, voorafgaand aan de gisting. Opvoeding 10 maanden, 85% in rvs-tanks en 15% in eiken barriques. Alc. 14%.

K diep geconcentreerd paarsrood

G aantrekkelijk en intens, puur fruit van cassis, frambozen en kersen met de juiste rijpheid, subtiel gekruid door niet teveel houtinvloed

S sappige, knisperende inzet met vlezigheid en structuur van fraai afgeronde tannines, waarbij voldoende frisse zuren de alcohol in toom houden

A lang en karaktervol, iets chocolade

T zuiver fruit, heerlijke mond vullende wijn om nu te drinken