Altano Organic Rosé 2022, DOC Douro

 

Dit wijnbedrijf vormt onderdeel van Symington Family Estates, een van Schotse, Engelse en Portugese afkomstig familiebedrijf van 5 generaties wijnmakers in de Douro streek van noord Portugal, o.a. bekend van de porthuizen Graham’s en Dow.

 

Eigen wijngaarden

In een regio waar producenten van oudsher afhankelijk zijn van het kopen van druiven, hebben generaties Symington-wijnmakers het eigendom van wijngaarden centraal gesteld in de wijnbereidingsfilosofie van de familie. Tegenwoordig bezit de familie de grootste verzameling individuele wijngaarden in de Douro-vallei - een uniek landbezit van 26 Quintas in de belangrijkste sub regio’s Cima-Corgo en Douro Superior.

 

Omdat de belangstelling voor port de laatste jaren internationaal minder is geworden, begon Symington in 1999 met het produceren van niet versterkte Douro-wijnen van dezelfde wijngaarden die altijd Port hadden voortgebracht. De wijnen komen op de markt onder het Altano label. De gebruikte druiven zijn afkomstig van eigen wijngaarden of van boeren met wie al sinds 1900 contracten zijn afgesloten.

 

Ik ontving een proeffles rosé ter beoordeling.

 

***+ Altano Organic Rosé 2022, DOC Douro

Blend van 70% tinta roriz, 20% tinta barroca en 10% tinto cão uit de Vilariça vallei. Biologische wijnbouw met certificering. De druiven – de 3 rassen apart - werden bij binnenkomst gekneusd, ontsteeld, geklaard en vervolgens vergist bij ongeveer 16°C tot alle suikers waren omgezet. Opvoeding in rvs-tanks op de fijne lie, met wekelijkse bâtonnage. Gebotteld in april 2022. Alc. 13%, zuren 5,6 g/l, restsuiker minder dan 0,6 g/l. De Nederlandse importeur is Gall& Gall. Deze wijn is echter nog niet opgenomen in hun assortiment. De rode Altano Organic is wel te koop, consumentenprijs € 7,49.

K zeer bleekroze-oranje

G frambozen, aardbeien, rabarber en aalbessen, vrij goed geconcentreerd, met minerale levendigheid die geaccentueerd werd door de rijping op de fijne lie

S sappig gestructureerde inzet met schoon fruit, speels en evenwichtig

A mineraal en zilt, wat venkel en iets salmiak

T aantrekkelijke rosé met een hoge graad van zuiverheid en verteerbaarheid, jong drinken als aperitief; deze recent geproduceerde rosé verdient zonder meer aandacht

Altano Organic Rosé 2022, DOC Douro