Château d’Agel, Minervois

Château d’Agel bevindt zich midden in de wijnstreek Minervois, ten noorden van Narbonne. Het oudste deel van het middeleeuwse Château dateert uit de 12e eeuw. Het is sinds 250 jaar in bezit van de familie Ecal en omgeven door een park van 2 hectare. Je kunt er ook logeren in luxe hotelkamers. Château d’Agel is lid van het syndicaat Vignerons Indépendants.

 

Wijngaarden

Het wijngaardbezit omvat 36 hectare en ligt op een kalkplateau rondom de winery. Voor rode wijn is aangeplant syrah, carignan, grenache noir, mourvèdre en cinsault, voor witte wijn macabeo, roussanne, vermentino, grenache blanc en muscat à petits grains.

De wijngaarden van Minervois vormen een groot amfitheater, ze worden in het zuiden begrensd door het Canal du Midi en in het noorden door de Montagne Noire. Het landschap bestaat uit heuvels, vlaktes, kalksteenplateaus en terrassen. De Tramontane wind brengt verkoeling en zorgt voor frisse wijnen.

 

De wijngaarden van Château d’Agel worden afgewisseld door kreupelhout, dennen en eiken:

  • Het 26 ha grote perceel Les Crozes ligt op 100 meter boven de zeespiegel in de vallei van de Cesse. De alluviale bodem met terrassen bevat onder meer rolkeien, zandsteen en klei.
  • Het 10 ha grote terroir van Cazelles ligt op een plateau, op 180 meter boven de zeespiegel, en heeft een arme, stenige, rode bovenlaag en een klassieke onderbodem van klei met brokken kalk.

 

De wijnbouw is milieuvriendelijk, met het certificaat HVE3 (de hoogste graad van Haute Valeur Environnementale). Bestrijdingsmiddelen tegen onkruid worden niet gebruikt. Viermaal per jaar wordt de bodem omgeploegd, zodat de wortels diep naar beneden kunnen groeien. Ook is de bodem dan beter bestand tegen verschillen in temperatuur en vochtigheid. In 2020 werd gestart met de conversie naar biologische wijnbouw.

 

Winery

De verschillende druivenrassen worden apart vergist en opgevoed. Op zorgvuldige wijze, zodat met minimale sulfiet kan worden volstaan. Verder is er veel aandacht voor hygiëne en milieu. Château d’Agel is op zoek naar een importeur in Nederland.

Château d’Agel, Minervois

***+ Caudios Blanc 2020, Château d’Agel

Cuvée van 80% macabeo (geplant in 1956) aangevuld met grenache blanc, vermentino en roussanne. Handmatige oogst met selectie, rendement 40-45 hl/ha. Vergisting van de macabeo met temperatuurcontrole in nieuwe barriques van Allier eiken, en daarin nog 2 maanden opgevoed op de lie. De andere variëteiten werden traditioneel vergist en daarna geassembleerd met de maccabeu. Alc. 14%, zuren 3,3 g/l, geen restsuiker. Exportprijs

€ 8,50 ex BTW.

K gemiddeld geconcentreerd goudgeel

G energiek geconcentreerd geel fruit met bloesem ne niet te veel vanille, evenwichtig en expressief

S ronde inzet, fijne kruidigheid, vrij vol, meloen, ananas, tamelijk stevig, goed geïntegreerd hout, voldoende zuren, de alcohol valt niet uit de toon

A behoorlijke lengte met rijp steen fruit

T puur en aantrekkelijk, zeer geslaagd, krachtige stijl vanwege druivenrassen, adequate houtopvoeding en niet overdreven alcoholgehalte

 

***(*) Caudios Rouge 2017, Château d’Agel

Cuvée van 50% syrah en 50% grenache noir (oude stokken) uit de wijngaard op het plateau van Cazelles. Pluk met selectie in de wijngaard, rendement 35-40 hl/ha. Traditionele vergisting op de schillen gedurende 25-30 dagen, opvoeding 12 maanden in 2e en 3e jaars vaten van Frans eiken. Alc. 15,2%, zuren 2,7 g/l, restsuiker 1,3 g/l. Exportprijs € 8,50 ex BTW.

K diep tot zeer diep paarsrood

G krachtig bosfruit, leer, Sichuan peper, pioenrozen, steranijs, iets animaal, Provençaalse kruiden

S vlezig en soepel, stevig, afgeronde tannines, vitale zuren, inkt, bramen en cassis, keurig in evenwicht

A goede lengte met gastronomische bitters en laurierdrop

T zeer geslaagd en niet te zwaar zonder overheersende alcoholinvloed, drinken op 16°C (in tegenstelling tot de 18°C vermeld op het achter etiket)

Château d’Agel, Minervois

****+ Château d’Agel ‘In Extremis’ 2018

Cuvée van 80% syrah en 20% grenache noir, geselecteerd uit de beste percelen van het terroir de Cazelles. Handmatige oogst met selectie, rendement 35-40 hl/ha. Traditionele vergisting op de schillen gedurende 25-30 dagen, opvoeding 12 maanden in nieuwe barriques van Frans eiken. Alc. 14,8%, zuren 2,9 g/l, restsuiker 1,4 g/l. Productie 3.500 flessen. Exportprijs € 15,00 ex BTW.

K zeer diep geconcentreerd paarsrood, bijna tot aan de rand

G krachtig bosfruit, bessen en bramen, gedroogde pruimen, flink accent van specerijen, complexe tonen, laurier en inkt

S prachtige inzet met weelderig donker fruit, oosterse kruiden en jeneverbessen, uitgekiende houtopvoeding met zalvend zachte tannines, door vitale zuren voorbeeldig in evenwicht met de alcohol

A lang tot zeer lang, met edele bitters

T verrassend goede wijn met opvallend veel kwaliteit, zeer toegankelijk, niet warmer serveren dan 16°C, bij pata negra of Mangalica ham of bij gegrilde lamskoteletten

 

****(*) Château d’Agel 2018

Cuvée van 80% syrah en 20% grenache noir uit 2 percelen van het terroir de Cazelles. Handmatige oogst met strenge selectie, rendement 15-20 hl/ha. Vergist op de schillen gedurende 60-70 dagen in 400 liter vaten van Frans eiken. Opvoeding 12 maanden in 2e jaars barriques, daarna 12 maanden flesrijping. Alc. 14,8%, zuren 3 g/l, restsuiker 1,7 g/l. Productie 3.000 flessen. Exportprijs € 24,00 ex BTW.

K diep paarsrood

G finesse en elegantie vallen als eerste op, evenals expressie van terroir; prachtig fruit duidt op een strenge selectie

S sappig, opvallend fris, complexe balans, donker fruit, laurier, rozen en viooltjes, subtiele specerijen, eersteklas houtgebruik

A lange finale met veel stijl

T bijzondere wijn, zeer verteerbaar en van verfijnde klasse

 

Conclusie

4 fraaie en zeer koopwaardige wijnen van de 9 wijnen die Château d’Agel produceert. Dit Château verdient naar mijn mening absoluut een plaats op de Nederlandse markt.

Contact:

Mathilde Ibanez

SAS Château d’Agel

Les Crozes

34210 Agel - Frankrijk

Tel. 04.68.91.37.74

www.chateaudagel.com  contact@chateaudagel.com