Drie Verdicchio wijnen van Campanelli
In de Italiaanse wijnstreek Marche worden droge witte wijnen geproduceerd met de DOC Verdicchio dei Castelli di Jesi. Een van de wijnbedrijven die in dit gebied actief zijn, is Azienda Agricola Campanelli, een familiebedrijf te San Paolo di Jesi.

Aandacht voor terroirs
Eigenaar Francesco Campanelli wil het druivenras verdicchio meer aandacht geven door de nadruk te leggen op de diversiteit van terroirs. Elk met hun eigenaardigheden die aanzienlijk verschillen, per dorp en per district. Hij oogst de druiven apart, vinifieert en bottelt ze per perceel. Dit is in Italië – in tegenstelling tot Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk – nog niet erg gebruikelijk. Het initiatief van Francesco is dan ook zonder meer prijzenswaardig.
Drie cru’s
Tot nu toe heeft Francesco drie verschillende cru’s geproduceerd en op de markt gebracht:
- Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore "Palombare"
- Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore "San Michele"
- Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore "San Nicolò"
Er wordt ook een Verdicchio verkocht met de naam Le Contrade, een blend van wijnen uit de wijngaarden Cupramontana en Serra San Quirico in de gemeente San Paolo di Jesi. De 2024 kost voor consumenten op internet € 16,40 en de productie bedroeg 15.000 flessen.
Vigneto di Cerrete
Dit is een nieuwe aanplant van 2,8 ha waarvan de eerste Verdicchio wijn die van 2024 wordt.



V.l.n.r. Palombare, San Michele en San Nicolò
Wijnbouw, oogst, vinificatie en opvoeding
De wijnbouw in deze drie wijngaarden is in conversie naar biologisch. De oogst gebeurt met de hand en begint vroeg in de ochtend, de druiven worden vervoerd in kratten. De hele druiventrossen worden geperst en de most – alleen het vrij weggelopen sap - wordt na statische bezinking vergist met autochtone gisten. De wijnen krijgen opvoeding op de fijne lie gedurende 7 maanden met bâtonnage, gevolgd door minstens 9 maanden flesrijping. Voor gisting en opvoeding worden cementen tanks gebruikt.
Geproefd
Francesco Campanelli stuurde mij proefflessen van de wijnen uit zijn drie wijngaarden.
Campanelli heeft geen importeur in Nederland. De vermelde prijzen zijn consumentenprijzen die ik op internet heb gevonden.
****- Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore ‘San Nicolò’ 2023, Campanelli
100% verdicchio van 41 jaar oude stokken uit de San Nicolò wijngaard in San Paolo di Jesi, op 160 m hoogte en dicht bij de Adriatische Zee. Expositie op het noordwesten. De bodem in het bovenste deel bestaat uit klei, terwijl heuvelafwaarts ook stukken met zand en zandsteen voorkomen. De invloed van de zee is merkbaar, maar ook die van erupties van zout water en gas door kleine moddervulkanen in de omgeving. Rendement 46 hl/ha. Alc. 13,5%. Productie 3.800 flessen. € 16,10 (2022).
K mooi geconcentreerd strogeel
G fris en helder, bloemig, mineraal, subtiel kruidig, verse ananas, iets boter en witte peper, mimosa
S extractvol, energiek, slank, fraaie fruitfocus, zeer verfrissend, ananas met boter komt terug, de smaak is rijker dan de geur doet vermoeden, uitstekende balans
A lang, vibrerende zuren, romige afronding
T verrassend geslaagde, lichtvoetige wijn met veel verfijning

***(*) Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore ‘San Michele’ 2023, Campanelli
100% verdicchio van 39 jaar oude stokken uit de San Michele wijngaard in Cupramontana, op 290-320 m hoogte, wat verder van de Adriatische Zee. Expositie op het noordoosten. De bovenlaag van de bodem heeft een gemiddelde textuur met voornamelijk klei en kalksteen, de onderbodem bevat mergel en zandsteen. De invloed van de zee is voortdurend merkbaar, maar ook die van erupties van zout water en gas door kleine moddervulkanen in de omgeving. Rendement 43 hl/ha. Alc. 13,5%. Productie 5.000 flessen. € 18,70 (2022).
K lichter strogeel dan de vorige wijn
G vrij krachtig en stenig, citrus, herfstbloemen, fenegriek en peterselie
S vol en rond met voldoende zuren waardoor het rijpe fruit zich weelderig presenteert, selderij en witte peper, ananas, peer en grapefruitbitters, ook wat herfsttonen
A wat korter dan de San Nicolò
T breed en mond vullend met rijk fruit, complete wijn

****+ Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore ‘Palombare’ 2023, Campanelli
De eerste wijn die werd geproduceerd in 2021. 100% verdicchio van 70 en 34 jaar oude stokken uit 2 percelen van de Palombare wijngaard in Sasso di Serra San Quirico. Gelegen op 330-370 m hoogte, in het meest westelijke deel van de appellatie, dicht bij de Apennijnen bergketen. Expositie op het oostzuidoosten. De bovenlaag van de bodem heeft een gemiddelde textuur met voornamelijk klei en kalksteen, de onderbodem bevat mergel en zandsteen. In het laagstgelegen deel van de helling bevinden zich ook lagen met zand. Rendement 43 hl/ha. Alc. 14%. Productie 2.400 flessen. € 21,00.
K iets lichter strogeel
G romig, complex, veel expressie, blonde karamel, elegant, citrus, ontwikkelt zich in het glas
S elegant en prachtig gebalanceerd rondom een kernachtig extract, voortreffelijk qua stijl en zuiverheid
A lange finale met onder meer frangipane
T de samenhang is zeer hecht, waardoor de afzonderlijke aroma’s lastig te benoemen zijn; bij iedere slok komen weer andere tevoorschijn

Reactie plaatsen
Reacties