Château Soucherie, Anjou

 

Dit Château bevindt zich in de gemeente Beaulieu sur Layon, in het wijngebied Anjou, Loire. Het dateert uit de 19e eeuw en kwam in 2007 in handen van de familie Béguinot.

Château Soucherie, Anjou

Wijngaarden

Het wijngaardbezit omvat 28 hectare:

  • 22 ha AOP Anjou, rond het Château, met schist bodems, gelegen op het zuiden en beschut tegen de noordenwind;
  • 1,8 ha Clos des Perrières, AOP Savennières, met aan de oppervlakte komende schist bodems, gelegen op een helling;
  • 4 ha AOP Coteaux du Layon 1er Cru Chaume, een complex terroir met ruim 60 jaar oude wijnstokken, die diepe wortelsystemen hebben.

Wijnbouw

De wijngaarden zijn vanaf 2019 in conversie naar biologische wijnbouw. In 2022 zullen de eerst druiven worden geoogst met certificering van AB (Agriculture Biologique) door Ecocert. Geen machines, maar handwerk in de wijngaarden. De oogst gebeurt met de hand, voor de zoete wijnen in diverse plukgangen.

Château Soucherie, Anjou

Vinificatie

Uitgangspunt hierbij zijn kwaliteit van het fruit en typiciteit van de wijn. De witte wijnen worden vergist en opgevoed in vaten van Frans eiken (Allier, Tronçais, Nièvre, etc.). De toast van de vaten wordt afgestemd op het type wijn en de samenstelling van de bodem van de wijngaard.

 

Château Soucherie, Anjou

De hierna vermelde prijzen zijn horecaprijzen ex BTW bij importeur Pallas Wines.

Droge witte wijnen

***(*) Anjou Blanc ‘Ivoire’ 2019, Château Soucherie

100% chenin blanc van leem en ongeveer 35% klei bevattend zand met grind en rode schist. Op 35 cm diepte bevinden zich lagen schist. Langzame, zachte persing. Vergist met autochtone gisten en 10 maanden opgevoed op de lie, zonder oversteken, in 500 liter foeders van Frans eiken, waarvan 20% nieuw. Alc. 14%. € 10,05.

K gemiddeld geconcentreerd groengeel

G wit fruit en tuinkruiden, iets pijnboompitten, mineraal accent, pittig van karakter, levendig en goed geconcentreerd

S zacht en sappig rijp fruit, venkel en iets honing, mooi droog met aangename vulling, de zuren van de chenin blanc houden de alcohol prima in evenwicht

A meer dan correcte lengte, zilt en mineraal

T deze gastronomische wijn heeft veel te bieden en is zonder meer koopwaardig

 

**** Savennières ‘Clos des Perrières’ 2018, Château Soucherie

100% chenin blanc uit de 1,8 ha grote wijngaard Clos des Perrières, met een bodem van zand, vulkanisch gesteente, schist en graniet. De wijngaarden van Savennières zijn door Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed. Langzame, zachte persing. Vergist met autochtone gisten in 500 liter foeders van Frans eiken, waarvan 20% nieuw. 9 maanden opgevoed in 500 liter foeders van Frans eiken, waarvan 20% nieuw. Daarna nog 9 maanden in cuves, op de fijne lie. Alc. 12,5%. € 17,95.

K goed geconcentreerd geelgroen

G krachtig en uitgesproken mineraal, grapefruit en wit fruit, vrij complex en energiek

S de aspecten van de geur komen terug in de rijke smaak, citrus en verse amandelen, stenige impressie met frisse zuurgraad die voor spanning zorgt

A zeer lange finale met knisperende zuren, grapefruitschil en iets honing

T prachtige eetwijn met perfecte houtopvoeding

 

Anjou Blanc ‘Ivoire’ 2019, Château Soucherie
Savennières ‘Clos des Perrières’ 2018, Château Soucherie

Zoete witte wijnen

 

**** Coteaux du Layon ‘Patrimoine’ 2018, Château Soucherie

100% chenin – uitsluitend druiven met botrytis - van ongeveer 30 jaar oude stokken uit wijngaarden met bodems van klei houdende schist en zandsteen houdende schist in de gemeente Beaulieu sur Layon. Langzame, zachte persing. Vergist met autochtone gisten. 6 maanden opgevoed in cuves. Alc. 12,5%, restsuiker 90 g/l. € 10,45.

K diep geconcentreerd goudgeel

G krachtig, complex, rijke botrytis aroma’s, peer, honing, perzik, abrikoos, rabarber, grapefruitschil, licht tropisch accent (ananas en passievrucht)

S prachtige schakeringen, in overeenstemming met die van de geur, ook iets mandarijn, levendige zuurgraad maakt dat de smaak niet plakkerig is maar elegant en fris

A flinke lengte, waarbij de hele fruitschaal terugkomt

T bijzondere wijn, flink gekoeld als aperitief, prima bij Aziatische gerechten met kerrie en kokos of bij nagerechten met rabarber

 

****+ Coteau du Layon ‘Exception’ 2015, Château Soucherie

100% chenin – uitsluitend druiven met botrytis - van ongeveer 30 jaar oude stokken uit wijngaarden met bodems van klei houdende schist en zandsteen houdende schist in de gemeente Beaulieu sur Layon. In diverse plukgangen met de hand geoogst. Langzame, zachte persing. Vergist met autochtone gisten. 9 maanden opgevoed in demi muids. Alc. 12%, restsuiker 110 g/l. € 17,80.

K zeer diep goudgeel, iets richting oranje          

G rijk geschakeerd, grote concentratie van peer, citrus, gekonfijte kweepeer en ananas met verfijnde botrytis

S fraaie voortzetting van het fruit met voorbeeldige zuren die de wijn fris en in balans houden, krachtig en stevig maar met elegantie, iets oosterse kruiden

A zeer lang, mineraal en edel, met tonen van perzik

T prachtwijn met perfecte prijsstelling

 

Coteaux du Layon ‘Patrimoine’ 2018, Château Soucherie
Coteau du Layon ‘Exception’ 2015, Château Soucherie

****(*) Coteau du Layon 1er Cru Chaume 2015, Château Soucherie

100% chenin – uitsluitend druiven met botrytis - van 70 jaar oude stokken uit wijngaarden met bodems van beige schist type Saint Georges, dooraderd met phtanite (afzettingen uit het Juratijdperk), in de gemeente Rochefort sur Loire. In diverse plukgangen met de hand geoogst. Langzame, zachte persing. Langzaam vergist met autochtone gisten. 9 maanden opgevoed in eiken foeders van 12 hl en demi muids. Alc. 12%, restsuiker 110 g/l. € 23,70.

K zeer diep goudgeel, iets richting oranje          

G meer complexiteit dan de vorige wijn, dieper en energieker, meer mineraal getypeerd

S zilte, stenige, minerale structuur vormt de basis waarin verfijnd fruit excelleert, met de volkomen hechte balans die een grote wijn kenmerkt, compote van abrikozen en zinderende zuren

A zeer lang, met gekonfijte abrikozen, honing en subtiele specerijen

T karaktervol en zeer complex, klasse!

 

Rode wijn

 

***+ Anjou Rouge ‘Reliefs’ 2019, Château Soucherie

90% cabernet franc en 10% grolleau van 35 jaar oude stokken uit wijngaarden met een 35 cm dikke bovenlaag van grind en een onderbodem van lagen schist. Koude inweking op de schillen, daarna 20 dagen vergisting van de cabernet franc en 10 dagen van de grolleau. De wijn krijgt 9 maanden opvoeding op de fijne lie. Alc. 13%. € 7,00.

K goed geconcentreerd paarsrood

G levendig geheel van pioenrozen en kersen met iets Sichuan peper

S frisse inzet, gevolgd door kruidige kersen en bessen, waarbij frisse zuren en rijpe tannines ondersteunen

A fruitig met gemiddelde lengte

T vrij licht, speels en zuiver

 

Coteau du Layon 1er Cru Chaume 2015, Château Soucherie
Anjou Rouge ‘Reliefs’ 2019, Château Soucherie