Roma DOC

 

Roma is sinds november 2022 een van de nieuwste DOC’s van Italië. Roma DOC ligt in het centrum van de regio Lazio, rondom de stad Rome. Hier werd al wijn gemaakt door de Etrusken, met export vanuit de nabijgelegen havenplaats Ostia.

 

Productiegebied

Roma DOC-wijnen worden geproduceerd in het centrale deel van de regio Lazio, dat zich uitstrekt over een groot gebied dat de kustgebieden, de Sabine heuvels, de Alban heuvels, de Prenestini bergen en een deel van het Romeinse platteland in de provincie Rome omvat.

Te midden van heuvels, vlaktes en kustlijn omvat Roma DOC ongeveer 240 hectare wijngaarden en 96 wijnhuizen, met een productie van meer dan een miljoen flessen en het potentieel om dit de komende twee jaar te verdrievoudigen.

 

Bodem

De meest geschikte bodems voor de productie van kwaliteitswijn bevinden zich in de heuvels, gevormd door uitbarstingen van de Latium vulkaan en daterend uit het late Plioceen-tijdperk. Ze zijn samengesteld uit verschillende soorten tufsteen, waarop as en lapilli zijn afgezet in dikke lagen, in verschillende mate gecementeerd. Over het algemeen zijn dit sterk drainerende bodems.

 

Klimaat

De wijngaarden liggen tot 600 meter boven de zeespiegel. Het klimaat is gematigd mediterraan en wordt gekenmerkt door meer overvloedige gemiddelde neerslag in de gebieden op hogere hoogten. De temperaturen zijn hoger in de maanden juli en augustus en lager van november tot april, met aanzienlijke temperatuurverschillen in de heuvelachtige zones.

 

De benaming "Roma DOC" mag worden gevoerd door

 

7 soorten witte wijn:

 • bianco
 • Classico bianco
 • Bellone
 • Classico Bellone
 • Malvasia puntinata
 • Classico Malvasia puntinata
 • Romanella spumante

 

2 soorten rosé wijn:

 • Rosato
 • Classico rosato

 

4 soorten rode wijn

 • Rosso
 • Classico rosso
 • rosso Riserva
 • Classico rosso Riserva

 

De classico-specificatie is toegestaan voor wijnen van het oudste gebied van oorsprong, het dichtst bij de stad Rome, behalve voor het Romanella spumante-type en de zoete versie.

 

Druivenrassen

 • Voor witte wijnen: malvasia del lazio, bellone, bombino bianco, trebbiano giallo en trebbiano verde;
 • Voor rode wijnen montepulciano, cesanese di affile, cesanese comune en sangiovese.
 • Andere witte en rode druivenrassenrassen van de DOC Lazio mogen worden gebruikt voor maximaal 15% in de blends.

 

Rendement

Het maximaal toegestane rendement bedraagt 84 hl/ha voor witte wijnen en 70 hl/ha voor rode en rosés.

Geproefd

Het Consorzio Roma DOC stuurde mij een representatieve serie proefflessen.

Witte wijnen

 

Ad Decimum 2021, Roma Classico DOC bianco, Ranchella Emanuele
Commodo 2021, Roma DOC Malvasia Puntinata, Villa Germaine, Tenuta San Leo

***(*) Ad Decimum 2021, Roma Classico DOC bianco, Ranchella Emanuele

De Azienda Agricola Emanuele Ranchella werd in 1857 gevestigd te Grottaferrata. De wijngaarden omvatten 15 ha. De 12 m diepe kelder werd gehouwen uit de lavarotsen van de Latium vulkaan. Blend van malvasia puntinata, trebbiano verde en trebbiano giallo. De niet geïrrigeerde wijnstokken zijn 15-60 jaar oud en staan op vulkanische bodem, plantdichtheid 4.000 tot 5.000 stokken/ha. Milieuvriendelijke wijnbouw, handmatige oogst in de vroege ochtend van midden oktober, in diverse plukgangen. Alc. 13,5%. Consumentenprijs op het wijngoed € 11,50.

K gemiddeld geconcentreerd groen - goudgeel

G vrij diep, volop bloemen, wit fruit en grapefruit, zuiver, aantrekkelijk en karaktervol

S weelderig fruit van appel en peer met iets meloen en net even wat muskaatdruiven, mineraal, energiek, fris met breedte, fraaie evenwichtige blend, functionele bitters

A zilt en behoorlijk lang, fijn bittertje

Tuitstekende wijn met frisheid en veel aroma’s, goed inzetbaar bij vis, schaal- en schelpdieren

 

***(*) Commodo 2021, Roma DOC Malvasia Puntinata, Villa Germaine, Tenuta San Leo

Dit wijnbedrijf van de familie Miceli dateert uit 2018, is gevestigd in Ariccia en bezit 12 ha wijngaarden met vulkanische bodems en biologische wijnbouw met certificering. 100% malvasia puntinata (synoniem van malvasia del lazio) uit een wijngaard van 1,3 ha op 320 m hoogte. Plantdichtheid 4.000 stokken/ha. Geoogst begin september. 8-10 uur inweking vooraf bij 7°C, vergist in eiken vaten bij 13°C, malo in eiken vaten, opvoeding op fles. Alc. 13%, zuren 6 g/l.

K mooi geconcentreerd strogeel met olijfgroene reflecties

G vrij diep, rijp geel en tropisch fruit met wat kruidigheid en rokerig op de achtergrond

S boeiende inzet, energiek, voldoende zuren na de malo, merkbare invloed van de inweking op de schillen, ananas en kweepeer, droog met veel extract en fraaie balans

A zilt en langdurig

T aantrekkelijk karakter, niet te zwaar, dus prima als aperitief, maar met voldoende bagage ter begeleiding van bijvoorbeeld risotto met inktvis

 

terna 2021, Roma DOC Rosato, Parvus Ager
Gens Fabia 2019, Roma DOC Rosso, Azienda Agricola Fabi Aldo e Figli

Rosé

 

***+ Eterna 2021, Roma DOC Rosato, Parvus Ager

Het jonge wijnbedrijf Parvus Ager bevindt zich, compleet met eigen wijngaarden op 133 m hoogte, in de plaats Marino, direct aan de Via Appia Antica. Blend van montepulciano en syrah, plantdichtheid 4.000 stokken/ha, vulkanische bodem. De wijnstokken werden geplant in 2017. Handmatige oogst, korte inweking op de schillen, vergist met geselecteerde gisten gedurende ongeveer 3 weken bij 13°C. Opvoeding in rvs-tanks op de fijne lie, tot het voorjaar. Alc. 12%, zuren 5,35 g/l. Prijs op internet (Italië) € 9,70.

K tamelijk bleek zalmkleurig tot roze

G speels, licht, elegant mooi geconcentreerd, floraal, klein rood fruit, rozen en kersen

S frisse, zachte inzet van sappig fruit, appel, aardbeien, aalbessen en kersen, subtiele tannines, mineraal getypeerd, bijna beendroog

A gemiddelde lengte, energiek

T prima rosé, fraai als aperitief maar ook bij niet te geprononceerde Mediterrane voorgerechten

 

Rode wijnen

 

*** Gens Fabia 2019, Roma DOC Rosso, Azienda Agricola Fabi Aldo e Figli

Dit traditionele familiebedrijf bevindt zich sinds 3 generaties in de plaats Marino, in het hart van de Castelli Romani. De productie vindt plaats van eigen wijngaarden op 200 tot 250 m hoogte, met zachte hellingen waar druivenrassen staan die het beste passen bij de bodem en het klimaat van het gebied, met een sterke voorkeur voor autochtoon en sommige internationaal. De oogst is handmatig met selectie in de wijngaard. Dit is een blend van druiven die zijn toegestaan binnen de Roma DOC. Alc. 14,5%.

K diep robijnrood met nog veel paars

G volle, aardse tonen van kruidig en rijp bosfruit, animaal en goed geconcentreerd

S donker fruit van kersen en bessen met nootmuskaat en kruidnagel, jeneverbessen, flinke bitters, paddenstoelen, zeer zachte tannines, zoute drop, veel hout met flinke toast

A meer dan gemiddelde lengte

T rijp en klaar om te drinken, koel vanwege de alcohol, bij hachee, hazenpeper of boeuf à la mode

 

Roma DOC Rosso 2019, Poggio Le Volpe
Roma DOC Rosso 2018, Villa Cavalletti

**** Roma DOC Rosso 2019, Poggio Le Volpe

Dit wijnbedrijf van de familie Mergè dateert uit 1996 en bevindt zich in de plaats Monte Porzio Catone. De 30 ha wijngaarden op de Alban Heuvels ten zuiden van Rome hebben een tufsteen lava bodem van de vulkaan Latium en zijn omgeven door kastanjebomen. Dit is een blend van montepulciano, syrah en cesanese. Handmatige oogst, rendement 63 hl/ha. Langdurige vergisting, rijping barriques en tonneaux van diverse vatenmakers. Alc. 14%. Importeur: Verbunt, consumentenprijs bij De Wijnkring € 17,50.

K gemiddeld tot vrij goed geconcentreerd robijnrood met paars

G elegant fruit van bessen en kersen, keurig in evenwicht zonder opdringerig te zijn

S sappige, zeer aangename inzet van zacht gerijpt zuiver fruit met afgeronde tannines, de alcohol voert niet de boventoon, keurig opgenomen hout van eersteklas kwaliteit

A goede lengte, in verhouding tot de smaak

T uitstekende wijn met verfijnde balans en de energie van de vulkanische bodem, zeer verteerbaar

 

****- Roma DOC Rosso 2018, Villa Cavalletti

Dit wijngoed, een Toscaanse villa anno 1596, vinden we in de plaats Grottaferrata. Villa Cavalletti bezit 28 ha wijngaarden met minerale vulkanische bodems. De wijnbouw is gecertificeerd biologisch. Dit is een blend van 80% montepulciano en 20% cesanese. Opvoeding 12 maanden in barriques. De wijn werd gebotteld door de Cantine San Marco in Frascati. Alc. 13,5%, zuren 35-38 g/l. Consumentenprijs op het wijngoed € 22,00.

K mooi gerijpt kersenrood met gemiddelde concentratie

G de wijn heeft al secundaire aroma’s ontwikkeld, zoals bosgrond en truffel, maar ook wat animale tonen op de achtergrond, het fruit is rijp en elegant met wat diepgang

S vlezig, kersen en bessen, mineraal getypeerd, voldoende frisheid, het fruit is prima in balans met zeer zachte tannines, zonder opdringerig hout

A zacht en elegant, vrij goede lengte, sappig en rijp, lichtvoetig

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.