Furmint terug aan de Neusiedlersee

 

Het ondiepe meer Neusiedlersee vormt een deel van de grens tussen Oostenrijk en Hongarije. In de Oostenrijkse plaats Rust produceren Günter en Regina Triebaumer fraaie wijnen, wit, rosé, rood en zoet wit. Aan de collectie is nu een nieuwe droge witte wijn toegevoegd van de furmint druif, een ras dat in Hongarije veel wordt gebruikt, met name in Tokaj.

 

Furmint

Al sinds de 15e eeuw stond furmint in enkele kleine wijngaarden rond de Neusiedlersee, zowel aan de Hongaarse als aan de Oostenrijkse kant. In de plaats Rust op de westelijke oever zegt men dat furmint de nabijheid van het meer moet voelen. In de omgeving van Rust staat 11 van de 12 hectare furmint van heel Oostenrijk.

 

Single vineyard wijn

Günter Triebaumer heeft nu voor het eerst een single vineyard Furmint wijn gebotteld van druiven uit de Geyerumriss wijngaard. Hiermee wil hij aantonen waar furmint toe in staat is. Maar voor een droge Furmint wijn is Hongarije toch wel het aangewezen gebied. In 2017 was 900 ha wijngaard beplant met furmint.

 

Günter & Regina Triebaumer     
Neusiedlersee

                   Günter & Regina Triebaumer                                                                                Neusiedlersee

***(*) Furmint Ried Geyerumriss 2019, Weingut Günter & Regina Triebaumer

100% furmint van 30 jaar oude stokken in de 0,5 ha grote wijngaard Geyerumriss, met een bodem van verweerde leisteen, zonder kalksteen. Handmatig geoogst met selectie in september 2019. Volledig ontsteeld, zacht geperst, nauwelijks gekoelde vergisting in rvs tanks gedurende enkele maanden. Met bâtonnage om de 5 à 6 weken. Opvoeding in rvs tanks. Alc. 13,8%, zuren 6,2 g/l, geen restsuiker. Imp. Wijnkooperij de Lange € 31,95 consumentenprijs incl. BTW.

K gemiddeld geconcentreerd groengeel

G zeer aromatisch, witte bloesem, groene appel, geel steenfruit, peper, rokerig mineraal als van leisteen na een regenbui,

S zacht fruit van grapefruit, appel en meloen, slank en fris, strakdroog, subtiel en speels

A sappig, gemiddelde lengte

T De producent vindt deze wijn het best tot zijn recht komen in een syrah glas. Bij niet te zware gerechten met een lage zuurgraad, zoals carpaccio van langoustines met crème fraîche, tartaar van scheermessen of écrevisses à la crème met dille.

 

Conclusie

Dit is een goede wijn, maar niet voor de prijs die de importeur rekent. De prijs op internet (Oostenrijk) van € 16,99 voor de gastronomie is beter in evenwicht met de kwaliteit: https://www.transgourmet.at/sites/transgourmet.at/files/catalog/pdf/200811_tg_tw_highlightfolder_herbst_wein_web.pdf

 

Ried Geyerumriss
Furmint Ried Geyerumriss 2019

                                                                   Ried Geyerumriss