Wine Paris 2020

Verslag van het bezoek aan de wijnbeurs Wine Paris

Op 11 en 12 februari 2020 bracht ik een bezoek aan de wijnbeurs Wine Paris, die gehouden werd in het Parc des Expositions te Parijs. Een beurs met een enorm aantal producenten, voornamelijk uit Frankrijk. Uiteraard een kwestie van keuzes maken. Hier volgen in willekeurige volgorde mijn proefnotities van enkele opmerkelijk goede wijnen.

Champagne Philipponnat

Eigen wijngaarden 22 ha, er worden van 38 ha druiven bijgekocht.

 

***(*) Champagne Philipponnat Royal Réserve Brut

65% pinot noir, 30% chardonnay, 5% pinot meunier, 35% reserve wijnen, op hout gerijpt. – Rijpe geur, volle stijl, veel pinot noir invloed, prima balans en stijl, fris en stevig. 

 

***+ Champagne Philipponnat Royal Réserve Brut Zéro

Dezelfde assemblage en opvoeding, maar dan zonder dosage. Door veel oude stokken en late oogst is dit mogelijk. – De dosage van de vorige is naar mijn smaak toch echt in het voordeel. 

 

***+ Champagne Philipponnat Royal Réserve Brut Rosé

Dezelfde assemblage en opvoeding, op basis van 2015. – Pittiger, iets meer fenolisch, bitters in de nasmaak. 

 

***(*) Champagne Philipponnat Blanc de Noirs Extra Brut 2012

100% pinot noir, gedegorgeerd in oktober 2019. – Finesse en veel materie, stijlvol en goed geconcentreerd, prima. 

 

**** Champagne Philipponnat Cuvée 1522 Grand Cru Extra Brut Magnum

Prachtig. Dit is het grote werk, met balans en klasse. Zeer fraai. 

 

**** Champagne Philipponnat Clos des Goisses 2010

Groots en complex, met zeer veel materie. 

 

***(*) Rode wijn van de Clos des Goisses wijngaard

 

Importeur: Vinites

 

Champagne A.R. Lenoble

Na 20 jaar milieuvriendelijk wijnbouw ontving Lenoble in 2012 het certificaat Haute Valeur Environnementale. Dit houdt o.a. in het volledig afzien van kunstmest en onkruidverdelgers, drastische beperking van plantenbeschermingsmiddelen tegen echte en valse meeldauw en bijzondere aandacht voor biodiversiteit, zodat de wijnstokken zich harmonisch ontwikkelen. Bijenkorven zorgen ieder jaar voor wat honing.

*** Champagne A.R. Lenoble Intense

Assemblage van chardonnay, pinot noir en pinot meunier. Flink percentage reserve wijnen die op hout hebben gerijpt en in magnums op de lie. – Strak, fris, rechtlijnig, goed extract en lengte. 

 

****- Champagne A.R. Lenoble Grand Cru Blanc de Blancs

100% chardonnay uit Grand Cru wijngaarden van Chouilly. – Uitstekende, energieke wijn, strak, mineraal en karaktervol. Fraai. 

***(*) Champagne A.R. Lenoble Rosé Terroirs

Assemblage van 82% chardonnay Grand Cru uit Chouilly en 8% rode wijn van pinot noir Premier Cru wijngaarden in Bisseuil. – Speels fruit van frambozen en kersen, prima. 

 

**** Champagne A.R. Lenoble Premier Cru Blanc de Noirs 2013

100% pinot noir uit een 6 ha grote wijngaard in Bisseuil. – Zeer bijzonder. Ik ben de eerste Nederlander die deze Champagne proeft. Zeer compleet met veel schakeringen. Klasse! 

 

****+ Champagne A.R. Lenoble Cuvée Gentilhomme Grand Cru Blanc de Blancs 2013

100% chardonnay van streng geselecteerde druiven uit een 6 ha grote wijngaard in Chouilly. Wordt alleen in de beste jaren geproduceerd, beperkte oplage. – Prachtige geur, bijzonder. Krachtige smaak met veel materie. Complex en zeer lang. 

 

****- Champagne A.R. Lenoble Cuvée Les Aventures Grand Cru Blanc de Blancs

100% chardonnay uit een perceel in Chouilly. Assemblage van wijnen uit 2008 en 2009 die 10 jaar sur lattes zijn gerijpt. Dit is de 5de keer dat deze cuvée is gemaakt. – Mollige smaak door behoorlijke dosage, maar wel in balans. Amandelen en prachtig fruit. 

 

Importeur: Sauter Wijnen

 

Domaine Daniel Dampt & Fils, Chablis

Bij Vincent Dampt proefde ik een zeer interessante serie wijnen, alle van kalk-klei bodems. Alle wijnen van Dampt vergisten en rijpen in rvs tanks. Dampt bezit ook percelen in de Grands Crus Bougros, Blanchot en Valmur.

Vincent Dampt

*** Chablis 2018, Domaine Daniel Dampt & Fils

Van 10 jaar oude stokken. Alc. 12%, geen restsuiker. Rijke wijn met zoetimpressie van het concentraat. Een beetje commercieel qua stijl. 

 

***(*) Chablis 2018, Domaine Daniel Dampt & Fils

Met een groter aandeel druiven van oude stokken. – Veel betere balans, met een hecht concentraat en veel Chablis karakter. 

 

***(*) Chablis Ier Cru Beauroy 2018, Domaine Daniel Dampt & Fils

Van 20 jaar oude stokken in een wijngaard van 0,45 ha op het oosten. – Fraaie wijn met veel vulling, zeer rijp en rijk. 

 

****- Chablis Ier Cru Fourchaume 2018, Domaine Daniel Dampt & Fils

Uit een perceel van 1 ha op het zuiden, met 30 jaar oude stokken. Florale finesse, elegante en speelse smaak van klasse, rechtlijnig tot in de finale. Vin plaisir. 

 

**** Chablis Ier Cru Les Lys 2018, Domaine Daniel Dampt & Fils

Les Lys is een deel van de Ier Cru wijngaard Vaillons. Dampt bezit hier 5 ha op het noorden – vrij uniek in Chablis - met 60 jaar oude stokken. Hiervan gaat de beste 20% in deze wijn, de rest wordt gemengd met Vaillons. – Heel bijzonder. Fris, mineraal, complex, rijk en nobel. Zeer lange finale. 

 

**** Chablis Ier Cru Côte de Léchet 2018, Domaine Daniel Dampt & Fils

Uit een perceel van 2,8 ha op het oosten en zuidoosten, met gemiddeld 30 jaar oude stokken. – Geur van witte bloesem. Gestructureerd mineraal en strak. Krachtig, finesse, lang tot zeer lang. 

 

****+ Chablis Ier Cru Vaillons 2017, Domaine Daniel Dampt & Fils

Uit een perceel van 3,6 ha op het oosten en zuidoosten, met gemiddeld 35 jaar oude stokken. – Mooi rijp en zilt. Mineraal, fraaie zuren (beter dan in 2018). 

 

Agent: Karel de Graaf – Verkoop o.a. via Les Généreux

Domaine Dubreuil-Fontaine

Dit familiewijngoed – anno 1879 - bevindt zich in de plaats Pernand-Vergelesses. Het bezit wijngaarden met chardonnay in Pernand-Vergelesses en Corton Charlemagne, en met pinot noir in Pernand-Vergelesses, Aloxe-Corton, Volnay, Pommard, Beaune, Savigny-les-Beaune etc. De druiven worden met de hand geoogst met selectie en opnieuw geselecteerd bij aankomst. Ze worden volledig ontsteeld. Traditionele vergisting op de schillen in rvs tanks gedurende 2 weken. Ik proefde de volgende drie rode wijnen.

 

***(*) Volnay 2017, Domaine Dubreuil-Fontaine

Van pinot noir druiven uit vier percelen op het oosten, waarvan een Premier Cru, totaal 0,65 ha. Gemiddeld 45 jaar oude stokken op kalk-klei bodems, onderbodem mergel. Opvoeding 12-15 maanden in eiken vaten (15% nieuw). - Zeer overtuigend. Kersen en aalbessen, zachte smaak met wat rustieke bitters, iets medicinaal op de achtergrond. 

 

****- Pernand-Vergelesses Ier Cru Ile des Vergelesses 2017, Domaine Dubreuil-Fontaine

Van pinot noir druiven uit een perceel halverwege de helling op het zuidoosten, 0,5 ha. Gemiddeld 35 jaar oude stokken op gemiddeld diepe kalk-klei bodem. Opvoeding 12-15 maanden in eiken vaten (25% nieuw). – Geur van zwart fruit. De smaak van kersen, bosbessen en zwarte olijven is strakker en zuiverder dan van de Volnay. Rijpe tannines. Stijlvol, elegant en fris. 

 

**** Corton-Bressandes Grand Cru 2017, Domaine Dubreuil-Fontaine

Van pinot noir druiven uit een perceel halverwege een glooiende helling op het oosten en zuidoosten, 0,8 ha. Gemiddeld 25 jaar oude stokken op goed doorlaatbare ijzerhoudende kleibodem met veel stenen. Opvoeding 12-15 maanden in eiken vaten (25% nieuw). – Geur van bloemen, pruimen en frambozen. Complex, veel concentraat, net even wat volatile. Lange finale. 

 

Importeur: te informeren bij domaine@dubreuil-fontaine.com

 

Domaine de la Madone, Fleurie

Het familiebedrijf Domaine de la Madone van Jean-Marc Despres (5e generatie) en het aangrenzende Domaine du Niagara van zijn zoon Arnaud Despres bundelen hun publicaties en marketing. De 17 ha wijngaarden hebben bodems van roze graniet. Sommige wijnstokken zijn ruim 80 jaar oud. De wijnbouw is milieuvriendelijk en de selectieve oogst wordt met de hand gedaan. De vinificatie is traditioneel en de opvoeding vindt deels in inox tanks en deels in eiken vaten plaats.

Het Domaine du Niagara omvat de wijngaard van de overgrootvader van Arnaud. De naam van het wijngoed verwijst naar de Niagara's, electriciteitsmasten die hier van 1911 tot 1920 hebben gestaan. De wijngaard is de hoogste van Fleurie, tot 880 m hoogte, pal op het zuiden. De granietbodem is hier eerder zwart.

***+ Fleurie Madone 2018, Domaine de la Madone

De meest verkochte wijn. 7-8 dagen vergist op de schillen. - Prima fruit, verfijnd, soepel, met fijne tannines en zeer drinkbaar.

 

***(*) Fleurie 2018, Domaine du Niagara

Verschillend van aard. Vleziger, kruidiger en rijker. Zeer mooi fruit van bramen en zwarte bessen, speelse, sappige smaak. Uitstekend. Wat langer bewaren.

****- Fleurie Madone Vieilles Vignes 2018, Domaine de la Madone

Van 70 tot 100 jaar oude stokken met diepe wortels, kleine druiven en een laag rendement. – Heerlijke pure wijn met verfijning, een hechte structuur en veel materie. Om te bewaren. 

 

**** Fleurie Grille-Midi 2018, Domaine de la Madone

Van 1 ha met 70 jaar oude stokken uit een zonovergoten amfitheater met een bodem van verweerd roze graniet. – Prachtig rijp bramenfruit, specerijen, peper en geroosterde tonen. De beste Fleurie tot nu toe. 

 

***(*) Fleurie Dame de la Pétoche 2015, Domaine de la Madone

De naam verwijst naar de kapel uit 1870 op de heuvel van Fleurie, die recent werd gerestaureerd. Van oude stokken. Vergist op traditionele manier en 12 maanden opgevoed op de fijne lie in 4-5 jaar oude vaten van Frans eiken. Alc. 14,5%. – Gespierde, krachtige, pikante smaak met Sichuan peper, zwoel, atypisch en heel apart. 

 

****- Fleurie '1889' 2015, Domaine de la Madone

Druiven van zeer oude stokken uit een perceel, dat beplant werd in 1889. Volledig ontsteeld. Zeer lang (24 dagen) vergist op de schillen. Twee jaar fustrijping. Alc. 14,5 tot 15%. – Bijzondere wijn, Zoetimpressie vanwege de alcohol. Machtig concentraat, vol en rijk. Maar wel met alle eigenschappen van Fleurie: finesse, bloemen en elegant fruit. Deze eetwijn kan 15 jaar oud worden. 

 

Importeurs: Poot Agenturen en Advinum Wine & Food Import.

 

Domaine Champalou – Vouvray

Sinds 1983 produceren Catherine en Didier Champalou Vouvray wijnen. Ze begonnen met ½ ha en bezitten momenteel 21 ha wijngaarden met chenin blanc in Vouvray en de aangrenzende gemeentes Rochecorbon en Vernou. Er is een grote verscheidenheid aan bodems, met als belangrijkste kalk-klei. Champalou koopt geen druiven van anderen.

De wijnbouw is milieuvriendelijk en de oogst handmatig. De jaarlijkse productie bedraagt 120.000 flessen wijn en er vindt export plaats naar ongeveer 20 landen. Domaine Champalou is lid van de Vignerons Indépendants. Dochter Céline Champalou is momenteel wijnmaakster, zij liet mij een prachtige serie wijnen proeven.

Céline Champalou

*** Vouvray Le Portail 2007, Domaine Champalou

Van een wijngaard boven de wijnkelder, met een kleibodem. Direct geperst en vergist in dubbele barriques van 450 liter. Opvoeding daarin op de lie gedurende 18 maanden, met bâtonnage. Alc. 13%, geen restsuiker. – Zeer zuiver, rond en droog van smaak met voldoende zuren. Lekker drinken. 

 

***(*) Vouvray Brut, Domaine Champalou
Assemblage van 2017, 2016 en 2015. Kalk-klei bodem. Vroeg in de ochtend geplukt, vergist in rvs tanks en opgevoed op de fijne lie. Méthode traditionnelle. Rijping sur lattes gedurende 2 jaar. Lage dosage. – Energiek, maakt de mond schoon met frisse sappigheid. Prima typiciteit van de chenin blanc. Aperitief en eetwijn. 

 

***(*) Vouvray 2018, Domaine Champalou

Kalk-klei bodem. In de vroege ochtend geplukt, direct geperst en vergist in rvs tanks. 11 maanden rijping op de fijne lie. Restsuiker 8 g/l, geen toevoeging van zwavel. – Zuivere wijn, niet helemaal droog met aangename balans. Het chenin karakter blijft op pure wijze overeind tot en met de lange finale. 

 

****- Vouvray Les Fondraux 2018, Domaine Champalou

Druiven van 4 terroirs in de Fondraux wijngaard, o.a. klei-kiezel bodem. Vroeg in de ochtend gepluk, direct geperst. Langzaam vergist bij lage temperatuur en 11 maanden opgevoed in oude dubbele barriques. Restsuiker 25 g/l (demi-sec). – Heerlijke smaakinzet met veel concentratie. Witte bloesem, frisheid, levendige minerale structuur. Prachtige balans. Kan zeer goed ouderen. 

 

****- Vouvray La Moelleuse 2018, Domaine Champalou

Van kalk-kiezel bodem. Laat geoogst in diverse plukgangen, waarbij de druiven met botrytis, die in zon en wind veel suiker opbouwden, uit de trossen werden geknipt. Langdurig vergist in dubbele barriques. Restsuiker 75 g/l. – De geur is nog gesloten en zeer zuiver, maar de smaak waaiert al aardig los met fijne, elegante, krokante tonen van peer, honing en bloemen. Fraaie wijn om enkele jaren te bewaren. En dan een uur tevoren karafferen. 


***** Vouvray Trie de Vendange 2003, Domaine Champalou

Van kalk-kiezel bodem. Stuk voor stuk werden in diverse plukgangen overrijpe druiven geplukt met 100% botrytis en een grote concentratie aan suikers en aroma's. De zachte persing duurde zeer lang, evenals de gisting en opvoeding. Restsuiker 180 g/l. Deze wijn is nog steeds te koop. – Fonkelend goudgeel. Prachtige complexe geur van honing en abrikozen. De smaak is buitengewoon mooi, met sappig zurenspel en complexe aroma's van o.a. thee. Zeer lange finale, grote klasse! *****

 

Diverse importeurs, o.a. Wijnhuis Icarius

 

Domaine Fernand Engel et Fils – Alsace

Dit familiewijngoed dateert van 1949 en is gevestigd in Rorschwihr. De wijngaarden zijn sinds 2012 gecertificeerd voor biologische wijnbouw. De website vermeldt ook biodynamische wijnbouw, maar zonder certificering. De 62 ha wijngaarden zijn verdeeld in ruim 160 percelen in 8 dorpen. Daarvan vier Grand Cru wijngaarden, Praelatenberg, Gloeckelberg, Mandelberg en Altenberg de Bergheim. Elk perceel met zijn eigen bodem, druivenras, ouderdom van de stokken en microklimaat. In de gemeentes Rorschwihr en Bergheim overheerst een bodemsoort van mergel, klei en kalk. In andere dorpen bestaat de bodem uit graniet, gneiss en löss. Wijnmaker Xavier Baril, kleinzoon van oprichter Fernand Engel, liet mij een zevental interessante wijnen proeven.

*** Pinot Blanc Réserve 2018, Domaine Fernand Engel

95% pinot auxerrois en 5% pinot blanc uit diverse vlakke percelen in Rohrschwihr en Bergheim, met een bovenlaag van bruine kalk en een diepe onderbodem van löss. Vergist en opgevoed in rvs tanks. – Fris, vrij strak en droog, mineraal. 

 

***+ Sylvaner Héritage 2018, Domaine Fernand Engel

100% sylvaner uit vlakke wijngaarden in Orschwiller met bruine afzettingsbodems en in Bergheim met bruine kalkbodems op mergel. 1 week geleden gebotteld. – Zeer aantrekkelijke geur en smaak. In de finale komt heel weinig zoetheid tevoorschijn en wat drop. 

 

***(*) Sylvaner Renaissance 2018, Domaine Fernand Engel

100% sylvaner. Opgevoed met bâtonnage. – Meer kleur. Boeiende geur. De smaak is steviger, krachtiger voller. Zilte finale door de bâtonnage. Mooie wijn. 

 

***+ Riesling Réserve 2018, Domaine Fernand Engel

100% riesling uit glooiende wijngaarden in Rorschwihr en Bergheim, met stenige rode bodems van mergelkalk, waarin veel fossielen. – Iets firne in de geur. Beendroge smaak, strak, mineraal en speekselvormend. 

 

***(*) Riesling lieu-dit Silberberg de Rorschwihr 2016, Domaine Fernand Engel

100% riesling uit deze sinds de 14e eeuw bekende lieu-dit. Klei-kalk bodem op rotsbodem van mergelkalk, licht alkalisch, koele terroir op het zuidoosten. – Mineraal, citrus, strakke smaak, moet zich verder op fles ontwikkelen. 

 

**** Riesling Grand Cru Praelatenberg 2015, Domaine Fernand Engel

2015 was een warm en zonrijk oogstjaar. 100% riesling van de steile Praelatenberg te Kientzheim, van een zware, ondiepe kiezelbodem met granietzand en kalk, en een onderbodem van verweerde rots, voornamelijk gneiss. Hier bevinden zich talrijke ijzerhoudende stenen, die bijeen worden gehouden door kwartskorrels, waardoor een goede afwatering ontstaat. Expositie oostzuidoost. Iets botrytis, restsuiker 4 g/l. – Zeer stenige smaakstructuur, met kracht van de minerale bodem. Een klein zoetje geeft verfijning. 

Alsace Vin Blanc 'Natur XVIII' Lot 1812 – 2019, Domaine Fernand Engel

Natuurwijn van 30% riesling, 30% muscat, 30% sylvaner en 10% pinot gris, kriskras geplant in de op het oosten gelegen wijngaard Goldesch met een bovenlaag van bruine mergelkalk en een harde onderbodem van kalkrots en mergel. De leeftijd van de wijnstokken varieert van 13 tot 34 jaar en de plantdichtheid bedraagt 4.500 stokken per hectare. De 4 druivenrassen worden samen geoogst als bij Gemischter Satz, rendement 70 hl/ha. Directe persing van niet ontsteelde druiventrossen. Vergist bij 18-20°C, opvoeding ongeveer 4 maanden op de lie. Geen toevoeging van zwavel of andere supplementen. Alc. 13,1%, zuren 4 g/l, restsuiker 1,3 g/l. Dit is de 2e oogst van deze wijn. – Zeer florale geur, stevige smaak met veel schakeringen. Heeft even een kleine onzuiverheid in het begin.

 

Importeur: Poot Agenturen

 

Bouvet Ladubay – Loire

Deze bekende producent van mousserende wijnen is gevestigd in Saint Hilaire-Saint Florent, Saumur. De 1000 jaar oude kelders werden door monniken gehouwen uit de tufsteen rotsen en zijn 8 km lang. Olivier Cril van de exportafdeling liet mij een serie wijnen proeven.

*** Bouvet Brut de Loire, Saumur AOC Blanc Brut, Bouvet Ladubay

Assemblage van chenin blanc en chardonnay. Méthode traditionnelle. 12-15 maanden sur lattes. Dosage 10-11 g/l. – Prima aperitief, maar voor Nederland wat veel dosage. 

 

*** La Petite Bulle, VM - Blanc Brut, Bouvet Ladubay

Méthode traditionnelle. 9 maanden sur lattes. Dosage 10-11 g/l. – Lichte, speelse geur. Fruitige smaak. Plezierig aperitief. 

 

***(*) Saphir 2017, Saumur AOC Blanc Brut, Bouvet Ladubay

Assemblage van 85% chenin blanc en 15% chardonnay. Méthode traditionnelle. 18 maanden sur lattes. Dosage 10-11 g/l. – Nu wordt het interessant. Prima wijn met elegantie en karakter. Wit fruit, honing, noten en jasmijn. Met dit concentraat is de dosage in balans. 

 

****- Brut Zéro, Saumur AOC Blanc Extra Brut, Bouvet Ladubay

Voor deze wijn worden chenin blanc en chardonnay druiven gebruikt die bestemd zijn voor de Trésor (zie hierna). Opvoeding van de basiswijn in eiken vaten. Méthode traditionnelle. Geen dosage. – Uitstekende wijn. Prachtig fruit, zeer fijne mousse. De aspecten van het terroir worden hier niet gemaskeerd door dosage. Voor puristen. 

 

***(*) Trésor Blanc 2016, Saumur AOC Blanc Brut, Bouvet Ladubay

Assemblage van meer chenin blanc dan chardonnay. Opvoeding van de basiswijn in eiken vaten. Méthode traditionnelle. Dosage 10-11 g/l. Lange rijping sur lattes. – Eveneens een prachtige wijn, ditmaal met meer vulling, ronder fruit van citrusvruchten en brioche. 

 

***(*) Trésor Rosé, Saumur AOC Rosé Brut, Bouvet Ladubay

100% cabernet franc. Opvoeding van de basiswijn in eiken vaten. Méthode traditionnelle. Dosage 10-11 g/l. Lange rijping sur lattes. – Vol en rijk, heerlijk fruit, wat veel dosage. 

 

****+ Ogmius 2015, Saumur AOC Blanc Brut, Bouvet Ladubay, magnum

Assemblage van 80% chenin blanc en 20% chardonnay, van de beste druiven uit 2015. Opvoeding van de basiswijn in eiken vaten. Méthode traditionnelle. Bijna 4 jaar sur lattes. Dosage 10 g/l. Net gedegorgeerd. – Bijzonder! Zeer elegant, prachtige balans, complexe wijn. 

 

**** Rubis, VM – Rouge Demi-Sec, Bouvet Ladubay

Deze wijn wordt hier al 120 jaar geproduceerd. Méthode traditionnelle. – Robijnrood van kleur. Overheerlijk zuiver fruit van frambozen, bramen, aardbeien en kersen. Halfzoet met frisse stevigheid, zeer fraai bij desserts van rood fruit, al dan niet met chocolade. 

 

Importeur: Sligro

 

Rhône Tasting

Een paviljoen met heel veel wijnen uit de hele Rhônestreek, van noord tot zuid. Hier zijn enkele favorieten.

 

***(*) Côtes-du-Rhône Blanc Vieilles Vignes 2018, Domaine Nicolas Croze

60% viognier, 40% marsanne. Uit de gemeentes Saint Just d'Ardèche, Saint Marcel d'Ardèche en Saint Martin d'Ardèche. Kalk-klei bodems. Milieuvriendelijke wijnbouw. Handmatige oogst, ontsteling, kneuzing, skin contact 30 dagen vergist in barriques en daarin 6 maanden opgevoed op de fijne lie. – Zeer aromatisch. Mooi fruit van perzik en abrikoos met florale tonen en honing. Goede vulling, balans en lengte. Geen dominantie van hout. 

 

****- Condrieu 'Les Terrasses du Palat' 2018, Domaine François Villard

100% viognier van 2 percelen bij Chavanay met zanderige bodem, verweerd graniet en kwartsiet. – Fraaie Condrieu met veel uitdrukking van terroir-eigenschappen. 

 

**** Condrieu 2018, Domaine Pierre Gaillard

100% viognier van granietzand. Alc. 14%.  – Geur van tropisch fruit, perzik en bloemen. Elegante, complexe wijn met veel materie en finesse. 

 

**** Condrieu Lys d'Or 2018, Domaine Christophe Semaska

100% viognier uit de wijngaard La Roncharde in Condrieu en gekochte druiven uit Malleval. Vergist in eiken barriques (50% nieuw) en daarin 12 maanden opgevoed, met 3 maal per maand bâtonnage tot Kerstmis. Volledige malo. Alc. 14%, zuren 5 g/l, restsuiker 1 g/l. – Geur van ananas, abrikozen en vanille. Frisse smaak met rijke minerale structuur van tropisch fruit en perzik. Ronde finale met sinaasappelschil. 

 

****+ Condrieu 2018, Domaine Christophe Pichon

Zie verderop in dit verslag. 

 

****+ Condrieu 'La Petite Côte' 2018, Domaine Yves Cuilleron 

100% viognier van granietbodems 'à muscovite'. Vergist in eiken barriques (25% nieuw) en daarin 9 maanden opgevoed op de fijne lie, met regelmatige bâtonnage. – Zuivere geur van abrikozen en perziken. Elegante, sappige smaak met florale accenten en complex fris fruit. Perfecte lengte. 

**** Côte-Rôtie 'Coteaux de Tupin' 2017, Domaine Martin Clerc

100% syrah, handmatig geoogst. Vergist en 18-24 maanden opgevoed in 2-5 jaar oude vaten. – Levendig fruit van kersen met chocolade, iets leer en medicinaal aroma. Zeer fraai, zacht en elegant. Uitstekende lengte. 

 

****+ Côte-Rôtie 'Rozier' 2018, Domaine Christophe Pichon

Zie verderop in dit verslag. 

 

****- Côte-Rôtie 'Château de Montlys' 2017, Domaine Christophe Semaska

100% syrah. Alc. 13%. Opvoeding in barrique gedurende 24 maanden.

Mooi geconcentreerd zwart fruit en kersen, iets vanille, animale toets, frisse zuurgraad. Stevige, vlezige tannines. Heel interessante, verfijnde wijn. 

 

Vidal-Fleury

Het oudste Rhône huis, anno 1781, is na een moeilijke periode weer helemaal terug op het oude niveau, vooral dankzij de overname in 1984 door Guigal. In 2008 werd een investering gedaan van 20 miljoen euro en een moderne rijpingskelder gebouwd van 9.000 m² in twee verdiepingen. De capaciteit van de kelders is 700.000 flessen en de productie bedraagt bijna 1 miljoen flessen per jaar, waarvan 70% export.

 

Vidal-Fleury is zowel producent met eigen wijngaarden als opvoeder, bottelaar en handelaar. Het werkterrein en assortiment omvat het hele Rhône gebied, van noord tot zuid. Met als appellations Côte-Rôtie, Condrieu, Saint-Joseph, Cornas, Hermitage en Crozes-Hermitage in het noorden; Châteauneuf-du-Pape, Gigondas, Vacqueyras, Tavel, Cairanne, Côtes-du-Rhône Villages, Côtes-du-Rhône, Ventoux en Muscat de Beaumes-de-Venise in het zuiden. Samen met Guigal bezit Vidal-Fleury in het noorden 62 ha wijngaarden: Côte-Rôtie 35 ha, Condrieu 12 ha, Saint-Joseph 11 ha en Crozes-Hermitage 4 ha. In het noorden is 2016 een betere jaargang dan 2015, in het zuiden precies omgekeerd.

Ik proefde de volgende wijnen:

 

Wit

 

*** Côtes-du-Rhône Blanc 2018, Vidal-Fleury

85% viognier, 15% grenache blanc. – Fris en zuiver, uitstekende balans. 

 

***+ Crozes-Hermitage Blanc 2018, Vidal-Fleury

95% marsanne, 5% roussanne. – Mineraal, karaktervol, mooie fruitvulling, fris en stevig. 

 

***(*) Saint Joseph Blanc 2018, Vidal-Fleury

60% marsanne, 40% roussanne. – Elegant, speels fruit, eetwijn met traditionele stijl. 

 

**** Condrieu 2017, Vidal-Fleury

100% viognier. – Complex, prachtig fruit, heerlijk rijp. 

 

**** Condrieu 2018, Vidal-Fleury

100% viognier. – Mineraal, zeer compleet, de verscheidenheid aan fruitaroma's waaiert uit in de mond naar een zeer lange finale. Een jaartje bewaren. 

Rood

 

***(*) Ventoux 2017, Vidal-Fleury

60% syrah, 30% grenache noir, 10% mourvèdre. 2-3 weken vergist op de schillen met autochtone gisten bij 30°C. Opvoeding 70% in cuves en 30% in foeders. Niet geklaard. -

Heerlijk rijp fruit met balans en prima karakter. 

 

****- Côtes-du-Rhône Villages 2016, Vidal-Fleury

Grenache noir, syrah, mourvèdre en 10% carignan. Apart vergist op de schillen met autochtone gisten bij 30°C, 2 weken voor de grenache en 3 weken voor de syrah en de mourvèdre, met veel onderdompeling in het begin. Opvoeding 10 maanden in cuves en foeders. Niet geklaard. – Aromatisch geur van syrah, met viooltjes, bramen, roostertonen en komijn. In de smaak zwart fruit en peper, met een duidelijk accent van garrigue (kreupelhout) afkomstig van de carignan. Levendige, doortimmerde finale. 

 

****- Cairanne 2016, Vidal-Fleury

Grenache noir, syrah, mourvèdre en carignan. – Prachtig zacht fruit, weelderig. 

 

***(*) Vacqueyras 2018, Vidal-Fleury

50% grenache noir, 30% syrah, 20% mourvèdre. Handmatige oogst met selectie. Apart vergist op de schillen met autochtone gisten bij 30°C, 2 weken voor de grenache en 3 weken voor de syrah en de mourvèdre, met veel onderdompeling in het begin. Opvoeding 6 maanden in cuves en foeders. Niet geklaard. – Aromatische, karaktervolle geur van bramen, rozemarijn en kreupelhout met wat viooltjes. Zachte tannines, frisse balans. Kruidige finale. Eetwijn. 

 

***(*) Gigondas 2017, Vidal-Fleury

75% grenache noir, 15% syrah, 10% mourvèdre. Handmatige oogst met selectie. Apart vergist op de schillen met autochtone gisten bij 30°C, 2 weken voor de grenache en 3 weken voor de syrah en de mourvèdre, met veel onderdompeling in het begin. Opvoeding 9 maanden in cuves en foeders. Niet geklaard. – Geur van bramen en kersen met kreupelhout en viooltjes. De smaak is vooral getypeerd door de grenache noir, met rijp fruit, structuur en veel volume. Zachte tannines, kersen en peper. Rond en wat minder karaktervol dan bij de wijnen uit het topjaar 2016. 

 

**** Châteauneuf-du-Pape 2016, Vidal-Fleury

85% grenache noir, 10% syrah, 5% mourvèdre. Handmatige oogst met selectie. Apart vergist op de schillen met autochtone gisten bij 30°C gedurende 14-20 dagen, met veel onderdompeling in het begin. Opvoeding 12 maanden in foeders, daarna 12 maanden flesrijping. Niet geklaard. – Indrukwekkende geur van kersen, aardbeien, pruimen met witte peper, nootmuskaat en truffel. Vlezige, zeer stevige smaak met perfect rijp fruit. Machtige finale met o.a. chocolade. Over 5 jaar is dit een droom. 

 

***(*) Crozes-Hermitage 2018, Vidal-Fleury

100% syrah. Handmatige oogst met selectie. Vergist op de schillen met autochtone gisten bij 30°C gedurende 21 dagen, met veel onderdompeling in het begin. Opvoeding 3 maanden in cuves op de lie, daarna 12 maanden in foeders en minimaal 6 maanden flesrijping. Niet geklaard. – Recent gebotteld, dus wat terughoudend. Vlezige, minerale structuur met bosfruit, viooltjes en witte peper, mooie kwaliteit. 

 

***(*) Saint Joseph 2017, Vidal-Fleury

100% syrah. Handmatige oogst met selectie. Vergist op de schillen met autochtone gisten bij 30°C gedurende 21 dagen, met veel onderdompeling in het begin. Opvoeding 3 maanden in cuves op de lie, daarna 12 maanden in foeders en 4 maanden flesrijping. Niet geklaard. – De geur van zeer rijp fruit – zwarte kersen, frambozen en aardbeien - is prachtig, maar belooft meer dan de smaak realiseert. Wellicht komt dat goed met langer bewaren. 

**** Cornas 2017, Vidal-Fleury

100% syrah. Handmatige oogst met selectie. Vergist op de schillen met autochtone gisten bij 30°C gedurende 21 dagen, met veel onderdompeling in het begin. Opvoeding 3 maanden in cuves op de lie, daarna 24 maanden in foeders en 4 maanden flesrijping. Niet geklaard. – Minerale geur van pruimen, bramen, viooltjes en animale tonen met veel karakter en harmonie. Prachtige structuur met rijpe tannines, fris fruit en complexiteit. Zeer lang. Verrassend goed. 

****- Côte Rôtie Brune et Blonde 2015, Vidal-Fleury

95% syrah, 5% viognier. Handmatige oogst met selectie, tweede selectie bij aankomst. Vergist op de schillen met autochtone gisten bij 30°C gedurende 21 dagen, met veel onderdompeling en oversteken in het begin. Opvoeding 3 jaar in barriques en foeders op de lie, daarna 6 maanden flesrijping. Niet geklaard. – Intense geur van viooltjes, witte peper, zwarte olijven en gerookte tonen. Rijke smaak met veel soepelheid en frisheid. Complex, speels, vlezig, uitstekende balans. 

 

**** Côte Rôtie Brune et Blonde 2017, Vidal-Fleury

95% syrah, 5% viognier. Handmatige oogst met selectie, tweede selectie bij aankomst. Vergist op de schillen met autochtone gisten bij 30°C gedurende 21 dagen, met veel onderdompeling en oversteken in het begin. Opvoeding 3 jaar in barriques en foeders op de lie, daarna 6 maanden flesrijping. Niet geklaard. – Frisser dan de vorige wijn, met mooie zuren. Levendig, rechtlijnig tot in de finale. Prachtige tannines, voorname balans. 

****+ Côte Rôtie La Chatillonne Côte Blonde 2012, Vidal-Fleury

85% syrah, 15% viognier (mag maximaal 20% zijn) van 0,8 ha eigen wijngaarden op 3 terrassen. Handmatige oogst met selectie, tweede selectie bij aankomst. Samen vergist op de schillen met autochtone gisten bij 30°C gedurende 21 dagen, met veel onderdompeling en oversteken in het begin. Opvoeding 4 jaar in barriques op de lie, daarna 6 maanden flesrijping. Niet geklaard. – Intense geur van zwarte bessen, specerijen, tabak en gerookte tonen. Ronde smaak met veel frisheid en compacte structuur. Complexe wijn met bijzonder veel finesse. Een klein medicinaal accent. Volledig op dronk, maar kan nog jaren mee. 

 

****+ Côte Rôtie La Chatillonne Côte Blonde 2015, Vidal-Fleury

Dezelfde gegevens als van de 2012. – De geur is nog gesloten, maar net zo compact. Ook dit is een bijzondere wijn. Moet nog verder rijpen. 

 

Importeur: Gall & Gall

 

 

Domaine Brusset – Cairanne en Gigondas

Dit wijngoed is gevestigd in Cairanne en dateert van 1947. Toen werd de markt gedomineerd door olijven en abrikozen. In 1986 werden 7 ha wijngaarden gekocht in de AOC Gigondas, aan de voet van de Dentelles De Montmirail. Het huidige wijngaardbezit van 70 ha omvat Gigondas, Cairanne, Rasteau, Côtes-du-Rhône en Ventoux. Laurent Brusset, derde generatie, leidt nu het bedrijf en is wijnmaker. Hij liet mij zijn wijnen proeven.

 

Witte wijn

 

****-  Cairanne Blanc Les Travers 2019, Domaine Brusset

Assemblage van clairette, grenache blanc, roussanne en viognier, 30 jaar oude stokken. Van wijngaarden op hellingen met kalk-klei bodems en op vlakke stukken met zandbodems. Handmatige oogst met selectie, rendement 30 hl/ha. Direct geperst, 70% werd vergist in cuve bij 16°C, 30% op nieuwe vaten met zo nodig bâtonnage. – Florale geur van tropisch fruit en abrikozen. Dat alle komt terug in de verrassend lekkere smaak, soepel en karaktervol, met alles in evenwicht. Magnifiek.

Rosé

 

***(*) Côtes-du-Rhône Rosé 'Jeanne B' 2019, Domaine Brusset

Blend van grenache noir, syrah en cinsault. Van wijngaarden op hellingen met kalk-klei bodems en kalkbodems met stenen in de vlakte. Direct geperst, langzaam vergist bij 16°C. Geen malo. 6 maanden rijping op tanks. – Ook dit is weer een prima wijn, sappig en elegant, met levendig frambozenfruit. 

 

Rode wijnen

 

*** Ventoux 'Les Boudalles' 2019, Domaine Brusset

Blend van grenache noir, carignan, mourvèdre, clairette en syrah. Uit wijngaarden met klei-zand bodems. Handmatige oogst, rendement 45 hl/ha. Volledig ontsteeld, vergist op de schillen bij 26°C gedurende 12 dagen met dagelijks oversteken en tweemaal délestage. 6 maanden opvoeding in cuve. – Zeer aromatisch, frambozen en rode bessen. Licht, fris, fruitig, soepel, evenwichtig, elegant, nu al te drinken. 

 

***+ Côtes-du-Rhône 'Laurent B' 2019, Domaine Brusset

Blend van 60% grenache noir met carignan, mourvèdre en syrah. Uit wijngaarden met klei-zand bodems en veel keien. Handmatige oogst, rendement 45 hl/ha. Volledig ontsteeld, de druivenrassen werden apart vergist op de schillen bij 26°C gedurende 10-15 dagen met regelmatige délestage. Assemblage na de malo. 6 maanden opvoeding in cuve. –  Rood fruit en specerijen. Ronde, soepele smaak van frambozen met serieuze stijl, meer vlezigheid en materie. Gulle balans. 

 

****- Cairanne Les Travers 2018, Domaine Brusset

Assemblage van 60% grenache noir met syrah, mourvèdre en cinsault, 30 jaar oude stokken. Van wijngaarden op hellingen met kalk-klei bodems op alluviale terrassen met veel rolkeien. Handmatige oogst, rendement 35 hl/ha. Volledige ontsteling, de 4 druivenrassen werden apart vergist gedurende 20 dagen en 10 maanden opgevoed, 70% in cuve en 30% in 3-4 jaar oude vaten. – Nu begint het echt interessant te worden. Elegante geur van prachtig rijp zwart bessenfruit en wat pijnboompitten. Diepe smaak van cassis en kersen mat opvallend zachte tannines. Kruidige finale. 

 

**** Cairanne Vieilles Vignes 2018, Domaine Brusset

Deze wijn werd t/m 2015 geëtiketteerd als Cairanne Rouge Les Chabriles. Assemblage van grenache noir en syrah, 80 jaar oude stokken op een helling met expositie pal zuid en een kalk-klei bodem. Handmatige oogst met selectie, rendement 28 hl/ha. Volledig ontsteeld, koude inweking vooraf, 4 weken vergist bij 31°C met autochtone gisten en dagelijkse pigeage. Opvoeding gedurende 2 jaar, 60% in cuve en 40% in twee jaar oude vaten. Niet gefilterd. – Diep robijnrood. Prachtige wijn, complex en in balans. Zwarte bessen en kersen, specerijen, peper. Gespierd, zeer mineraal en energiek. Lange finale. 

 

**** Rasteau 'La Bastide' 2018, Domaine Brusset

Assemblage van 60% grenache noir en 40% mourvèdre uit wijngaarden met veel klei. Handmatig geoogst in diverse plukgangen met verschillende rijpheid van druiven, rendement 30 hl/ha. Volledig ontsteeld, langdurig vergist op de schillen bij 26°C met autochtone gisten en pigeage. Opvoeding gedurende 10 maanden in cuves en vaten. – Complexe, florale geur met kersen en chocolade (Mon Chérie). Prachtige volle smaak van bosbessen en drop met zachte tannines, veel vulling maar ook veel frisheid. Zeer lang. Klasse. 

 

***(*) Gigondas 'Tradition Le Grand Montmirail' 2018, Domaine Brusset

Blend van grenache noir, syrah, mourvèdre en cinsault. Uit wijngaarden op terrassen met alluviale bodems en veel keien, expositie pal zuid. Handmatig geoogst in diverse plukgangen met verschillende rijpheid van druiven, rendement 30 hl/ha. Volledig ontsteeld en gekneusd, 21 dagen vergist op de schillen bij 26°C met autochtone gisten en tweemaal daags pigeage. Opvoeding 60% in cuves en 40% in demi-muids van 2 tot 4 jaar oud. Alc. 14,5%. – Zeer rijp tot overrijp rood fruit. Wel vanille maar niet te veel hout. Volle minerale smaak met veel fruit en zachte tannines. Prima, maar net even wat groen. 

 

****+ Gigondas 'Les Hauts de Montmirail' 2018, Domaine Brusset

Blend van 50% grenache noir, 25% syrah en 25% mourvèdre. Uit wijngaarden op terrassen met klei en keien op een kalkrotsbodem uit de periode Jura onder de Dentelles de Montmirail. Handmatige oogst met strenge selectie tijdens diverse plukgangen bij verschillende rijpheid van druiven, rendement 25 hl/ha. Volledig gekneusd en ontsteeld, koude inweking vooraf. De druivenrassen werden apart vergist op de schillen gedurende 30 dagen met autochtone gisten en pigeage. Opvoeding 50% in gedeeltelijk nieuwe barriques van Frans eiken. – Zeer diep paarsrood. Complexe geur met veel aroma van fruit en kruiden. Vol en krachtig van smaak met ferme tannines en goed houtgebruik, fraaie lengte met bramen en chocolade. Heerlijke wijn, veel beter dan de vorige. Dit heeft voorname klasse. 

 

****(*) Gigondas 'Les Secrets de Montmirail' 2018, Domaine Brusset

Blend van 50% grenache noir en 50% syrah van ongeveer 30 jaar oude stokken. Uit wijngaarden op drie terrassen met kalk-klei bodem uit de periode Jura onder de Dentelles de Montmirail. Hier is 's middags schaduw. Handmatige oogst met strenge selectie van verschillende percelen, rendement 20 hl/ha. Volledig gekneusd en ontsteeld, koude inweking vooraf. De druivenrassen werden apart vergist op de schillen gedurende 30 dagen met autochtone gisten en pigeage. Opvoeding 30% in nieuwe barriques van Frans eiken en 70% in cuves. – Diep paarsrood. Complexe geur van geconcentreerd zeer rijp tot overrijp bessenfruit en Provençaalse kruiden met minerale impressie. Zeer krachtige, zachte smaak met veel fruit en kernachtige structuur. Zeer lang en lenig. 

 

Importeur: Résidence Wijnen

 

Domaine de Coyeux – Beaumes-de-Venise

In Beaumes-de-Venise werd al 600 jaar voor Christus wijn geproduceerd. De wijngaarden van dit domaine werden beplant in 1950 en omvatten nu 112 ha, aaneengesloten en niet versnipperd. Ze liggen op 300 m hoogte, aan de voet van de Dentelles de Montmirail, met expositie pal op het zuiden. De wijnbouw is milieuvriendelijk met veel aandacht voor biodiversiteit. De oogst neemt 2 weken in beslag, perceel voor perceel naar gelang de juiste rijpheid en zuurgraad van de druiven, vaak in diverse plukgangen. De poreuze kleibodems zijn van het type Trias. Ze houden het water van de winter vast voor de droge zomermaanden. De ligging op 300 m hoogte geeft de mistral uit het noorden voldoende kans, zodat de zuurgraad van de druiven in de zomer behouden blijft.

 

Twee versies

Van de muscat à petits grains bestaan twee versies, blancs met goudgele druiven en noirs met blauwe druiven. Van de eerste wordt een goudgele muskaatwijn gemaakt, van de tweede een rosé. Sommige producenten laten de schillen tijdens de inweking langer in de most zitten, zodat een rode Muscat de Beaumes-de-Venise ontstaat.

 

Domaine de Coyeux is op zoek naar een importeur. De hieronder vermelde prijzen zijn exportprijzen 'départ cave' lbigazzi@domainedecoyeux.com


Laurence Bigazzi, Sales Manager van Domaine de Coyeux

***(*) Muscat de Beaumes-de-Venise 'Elègans' 2014, Domaine de Coyeux

Vin doux naturel van 100% muscat à petits grains blancs. Handmatige oogst met selectie, rendement 25 hl/ha. Snel vervoerd om oxidatie te voorkomen en opnieuw gesorteerd bij aankomst. Ontsteeld, gekneusd, inweking op de schillen bij 13°C gedurende 4-6 uur. Het sap van de 2e persing wordt vergist op rvs tanks bij 8-10°C gedurende 4 weken. Daarna wordt de gisting gestopt door toevoeging van alcohol. Opvoeding op de fijne lie gedurende 6-8 maanden in rvs tanks of geëmailleerde betonnen cuves. Alc. 15%, restsuiker 110 g/l. Productie 30.000 flessen per jaar.6,00.– Bleek goudgeel. Krachtige geur van peren, citrusfruit en witte bloemen. Frisse smaak van bijzonder mooi fruit. In de lange finale ontplooien zich de aroma's. 

 

**** Muscat de Beaumes-de-Venise 'Alegrio' 2014, Domaine de Coyeux
Vin doux naturel van 100% muscat à petits grains blancs. Van diverse percelen met wijnstokken van maximaal 65 jaar, totaal 42 ha. Handmatige oogst met selectie, rendement 25 hl/ha. Snel vervoerd om oxidatie te voorkomen en opnieuw gesorteerd bij aankomst. Ontsteeld, gekneusd, inweking op de schillen bij 13°C gedurende 4-6 uur. Uitsluitend het vrij weggelopen sap wordt vergist op rvs tanks bij 8-10°C gedurende 4 weken. Daarna wordt de gisting gestopt door toevoeging van alcohol. Opvoeding op de fijne lie gedurende 6-8 maanden. Alc. 15%, restsuiker 110 g/l. Productie 2.000 flessen per jaar. € 8,00. – Bleek goudgeel. Florale geur, fijn, delicaat, mineraal en elegant, peren en rozen. Complex, sappig fruit van ananas en lychee. Frisse stijl, niet plakkerig. 

 

***(*) Muscat de Beaumes-de-Venise 'Enigmae' 2018, Domaine de Coyeux

Vin doux naturel rosé van 100% muscat à petits grains noirs. Handmatige oogst met selectie, rendement 25 hl/ha. Snel vervoerd om oxidatie te voorkomen en opnieuw gesorteerd bij aankomst. Ontsteeld, gekneusd, inweking op de schillen bij 13°C gedurende 10-12 uur voor een lichtroze kleur. Vergist op rvs tanks bij 8-10°C gedurende 4 weken. Daarna wordt de gisting gestopt door toevoeging van alcohol. Opvoeding op de fijne lie gedurende 6-8 maanden in rvs tanks of geëmailleerde betonnen cuves. Alc. 15%, restsuiker 110 g/l. Productie 4.300 flessen per jaar. € 6,50. – Licht roze. Bijzonder geur met veel aroma's, mandarijnen, frambozen, rozenbottels, peren en rode grapefruit. Frisse smaak van citrus-schillen en licht rood fruit. Bij met sabayon gegratineerde rode grapefruit of gebakken eendenlever. 

 

**** Muscat de Beaumes-de-Venise 2008, Domaine de Coyeux

Vin doux naturel van 100% muscat à petits grains blancs. Handmatige oogst met selectie, rendement 25 hl/ha. Snel vervoerd om oxidatie te voorkomen en opnieuw gesorteerd bij aankomst. Ontsteeld, gekneusd, inweking op de schillen bij 13°C gedurende 4-6 uur. Vergist op rvs tanks met autochtone gisten bij 8-10°C gedurende 4 weken. Daarna wordt de gisting gestopt door toevoeging van alcohol. Opvoeding op de fijne lie gedurende 2 tot 3 jaar, eerst in rvs tanks en daarna in geëmailleerde betonnen cuves. Niet geklaard. Alc. 15,5%, restsuiker 110 g/l. Productie 12.000 flessen per jaar, wordt nog steeds verkocht. € 6,00. – Donker goudgeel, licht amberkleurig. Zeer rijke geur van lychee, abrikozenjam, kweeperen, honing en ananas. Complexe, zachte smaak met frisse zuren en wat munt en angélique. Maar niet 'rancio'. 

 

Domaine Christophe Pichon – Condrieu

De noordelijke Rhônevallei omvat acht kleine appellations, met totaal ongeveer 4.100 hectare wijngaarden. Daarvan bezit Domaine Christophe Pichon 23 ha, in Condrieu, Côte-Rôtie, Saint-Joseph en Cornas. Bovendien produceert men witte en rode Vins du Pays. In de planning staat een nieuwe rijpingskelder met demi-muids, met als doel langere rijping en meer complexiteit. Christophe Pichon heeft voor de NGS leden in juni 2018 een masterclass gegeven in Hotel-Restaurant Lauswolt, met als thema Condrieu (zie verslag op de NGS website www.sommeliers.nl ). Ik proefde nu een serie wijnen die een prachtige indruk achterliet.

 

Witte wijnen

 

***+ Saint-Joseph Blanc 2018, Domaine Christophe Pichon

De AOP Saint-Joseph bevindt zich op de rechter oever van de Rhône en omvat 1.200 ha wijngaarden. Homogene granietbodems, slechts enkele percelen met kalk. Steile hellingen met terrassen. 20% van de productie betreft witte wijnen, van marsanne en roussanne. Deze wijn komt van 2 ha eigen wijngaarden, halverwege en bovenaan de helling. Blend van 95% marsanne en 5% roussanne. 5-50 jaar oude stokken, plantdichtheid 7.000 stokken/ha. Handmatige oogst, rendement 40 hl/ha. Opvoeding 10 maanden in maximaal 3 jaar oude vaten. - Prima wijn, strakke smaak met goede fruitvulling. 

 

***(*) Viognier 2018, IGP, Domaine Christophe Pichon

100% viognier van 1 ha percelen op de rechter oever van de Rhône met granietbodems op een glooiende helling. Plantdichtheid 6.500 tot 8.500 stokken/ha. Handmatige oogst. Opvoeding 6 maanden, 70% in cuves en 30% op vat. – Fijne wijn, elegant en sappig. 

 

***(*) Cuvée IGP Seyssuel 'Diapason' 2018, Domaine Christophe Pichon

100% viognier uit een ongeveer 0,25 ha grote wijngaard met een schist bodem. Handmatige oogst, rendement minder dan 40 hl/ha. Opvoeding 11 maanden in 1-2 jaar oude barriques. – Ook prima, maar wat strakker en ernstiger, met meer materie en een impressie van tannines. 

****+ Condrieu 2018, Domaine Christophe Pichon 

100% viognier, tot 60 jaar oude stokken uit 4,9 ha wijngaarden op terrassen met granietbodems, waarvan de bovenlaag slechts 50 tot 75 cm dik is. Expositie zuid en zuidoost. Plantdichtheid 10.000 stokken/ha. Handmatige oogst, rendement 37 hl/ha. Handmatige oogst. Opvoeding in barriques, waarvan 30% nieuw. – Weelderig fruit met complexe tonen, ook iets tropisch. Evenwichtig, zonder een deken van hout. Klasse! 

 

****(*) Condrieu 'Caresse' 2018, Domaine Christophe Pichon 

100% viognier van gemiddeld 45 jaar oude stokken uit een steile wijngaard van ongeveer 0,3 ha met granietbodem, waarvan de bovenlaag slechts 50 tot 75 cm dik is. Expositie zuid. Plantdichtheid 10.000 stokken/ha. Handmatige oogst, rendement 35 hl/ha. Opvoeding in barriques, waarvan 50% nieuw. – Veel meer concentraat, complexiteit en kracht. 

 

Rode wijnen

 

*** Côtes-du-Rhône Rouge 2018, Domaine Christophe Pichon

De tweede oogst van deze wijn, uit wijngaarden in Courthezon bij Châteauneuf-du-Pape. – Jeugdig fruit, mooi in balans en al tamelijk goed drinkbaar. 

 

***+ Cuvée IGP Seyssuel 'Mosaïque' 2018, Domaine Christophe Pichon

100% syrah uit percelen van ongeveer 0,5 ha met schist bodems op de rechteroever van de Rhône. Handmatige oogst, rendement lager dan 40 hl/ha. Opvoeding 12 maanden in 1-2 jaar oude barriques. – Bramen, fijne bitters, energieke wijn. 

 

****- Saint-Joseph Rouge 2018, Domaine Christophe Pichon

De AOP Saint-Joseph bevindt zich op de rechter oever van de Rhône en omvat 1.200 ha wijngaarden. Homogene granietbodems, slechts enkele percelen met kalk. Steile hellingen met terrassen. 100% syrah van 35 jaar oude stokken in 4 ha wijngaarden met granietbodems op de rechteroever van de Rhône. 75% halverwege de helling en 25% bovenaan. Plantdichtheid 6.500 tot 10.000 stokken/ha. Handmatige oogst, rendement 37 hl/ha. Opvoeding 8 maanden in barriques, waarvan een kwart nieuw. – Fraaie expressie van de syrah, zachte tannines, sappige zuren en precisie qua balans. 

 

**** Cornas 'Allégorie' 2018, Domaine Christophe Pichon

100% syrah van 1 ha wijngaarden met granietbodems op de rechteroever van de Rhône bij de plaats Valence. Halverwege de helling en bovenaan. Handmatige oogst, rendement 38 hl/ha. Opvoeding 14 maanden in barriques, nieuw tot 2 jaar oud. – Prachtwijn met klasse, zeer compleet. 

 

**** Côte-Rôtie 2018, Domaine Christophe Pichon

90% syrah en 10% viognier van 10 tot 55 jaar oude stokken, samen handmatig geoogst in 3,2 ha wijngaarden op hellingen met schist bodems. Plantdichtheid 6.500 tot 9.000 stokken/ha. Rendement 40 hl/ha. Opvoeding 13 maanden in barriques, waarvan 75% nieuw. Gebotteld eind november 2019. – Stevig en gespierd, lenig en complex. Prachtige zuren en tannines. 

 

****+ Côte-Rôtie 'Rozier' 2018, Domaine Christophe Pichon

90% syrah en 10% viognier van 52 jaar oude stokken, samen handmatig geoogst in een wijngaard van 0,5 ha op een helling met schist bodem. Geen Côte Blonde en geen Côte Brune, maar wel met de eigenschappen van Côte Brune. Expositie zuidoost. Plantdichtheid 8.500 stokken/ha. Rendement 40 hl/ha. Opvoeding 13 maanden in nieuwe barriques. – Superbe, overtuigt direct door zijn klasse! Een mondvol met heerlijk gul fruit van bijzondere complexiteit. 

 

****(*) Côte-Rôtie 'La Comtesse en Côte Blonde' 2017, Domaine Christophe Pichon

100% syrah van 84 jaar oude stokken, handmatig geoogst in een wijngaard van 0,45 ha op een helling met schist bodem en enkele stroken graniet, Côte Blonde. Expositie pal zuid. Plantdichtheid 9.000 stokken/ha. Rendement 35 hl/ha. Opvoeding 18 maanden in nieuwe barriques. Productie 2.000 tot 2.300 flessen. – Zeer complexe geur en smaak van rozen en compact zwart fruit. Duidelijk de beste wijn van Pichon. 

Zoon Alexis Pichon die ook in Lauswolt was


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.