Gavi La Scolca

 

In 1919 richtte de overgrootvader van Giorgio Soldati, de huidige eigenaar, Azienda Agricola La Scolca op. Het wijnbedrijf – het oudste en bekendste – bevindt zich in de plaats Gavi, aan de voet van de Apennijnen, op de grens van Piemonte en Liguria en op 50 km afstand van de Middellandse Zee. Gavi kreeg in 1974 de classificatie DOC en in 1998 DOCG. La Scolca bedacht in 1969 voor haar beste wijnen het handelsmerk Gavi dei Gavi™. Deze wijnen worden op de markt gebracht met een zwart etiket.

Wijngaarden

De familie Soldati besloot begin 20e eeuw om de wijngaarden in plaats van met rode druivenrassen te beplanten met het witte ras cortese. De wijngaarden met het beste microklimaat liggen in de zone Rovereto. Het wijngaardbezit van La Scolca omvat ongeveer 50 hectare. Ze liggen vaak op steile hellingen waar de wijnbouw lastig is. De kalk-klei- en vulkanische bodems bevatten vaak ijzer en hebben lagen van kalksteen.

 

De plantdichtheid bedraagt 1.500 stokken/ha. Om een laag rendement te bereiken wordt in de wijngaarden streng gesnoeid, zo nodig blad verwijderd en een groene oogst verricht, dat alles strenger dan de DOCG wet voorschrijft. Pesticiden worden niet gebruikt. De wijngaarden zijn vaak omgeven door bossen.

cortese druiven

Oogst, vinificatie en opvoeding

De cortese stokken variëren in leeftijd van 20 tot 60 jaar. De oogst is handmatig en de druiven worden binnen 30 minuten naar de winery gebracht, waar ze zo nodig direct worden gekoeld. Na een zachte persing volgt koude inweking op de schillen en vergisting bij 13-14°C in rvs-tanks. De gisting gebeurt met autochtone gisten in rvs-tanks en de wijnen rijpen daarin op de fijne lie. Daardoor hoeft geen zwavel te worden toegevoegd, hoeft de wijn niet te worden geklaard en hoeven geen chemicaliën te worden toegevoegd.

 

Gavi La Scolca

***(*) Gavi La Scolca 2021

Deze ‘white label’ wijn is geproduceerd van 100% cortese druiven – 20 jaar oude stokken- uit de zone Rovereto en draagt de classificatie Gavi DOCG. Alc. 12%. Te koop bij www.weinunion.de voor € 16,74 (2020).

K vrij bleek groengeel

G fijn gedetailleerd met wit fruit, citrus, meloen en nectarine, levendig, goed geconcentreerd

S sappig met minerale vulling, droog en verfijnd met zuivere, subtiele details van groene kruiden, uitgewogen geheel

A prima lengte met lichte ziltheid

T fraai gestileerd, elegante stijl

 

**** Gavi dei Gavi La Scolca 2021

Deze ‘black label’ wijn is geproduceerd van 100% cortese druiven - 60 jaar oude stokken - uit de zone Rovereto en draagt de classificatie Gavi DOCG. Een deel kreeg skin contact. Alc. 12%. Te koop bij www.grandcruwijnen.nl voor € 27,95 (2020).

K tamelijk goed geconcentreerd groengeel

G in aanvang nog wat gesloten, daarna voller en meer geschakeerd dan de vorige wijn, wit fruit en bloemen, puur, elegant en levendig

S strak en compact met veel minerale invloed, wit en iets geel fruit, erg goede vulling en balans, complex geheel

A amandelen en steenvruchten, energiek en langdurig

T opvallend zuiver en evenwichtig, zeer fraai bij gebakken zeebaars met asperges en bieslook

***** La Scolca d’Antan 2008

Deze prestigewijn wordt alleen in de beste jaren geproduceerd. Van 100% cortese druiven – selectie van de beste 60 jaar oude stokken - uit de zone Rovereto, classificatie ‘Vino bianco secco ottenuto da uve atte alla produzione di Gavi DOCG. Een deel kreeg skin contact. Minimaal 10 jaar opgevoed in vaten van acaciahout, op de fijne lie. Gebotteld met zwaartekracht, niet geklaard, niet gefilterd. Alc. 11,5%. Te koop bij www.bovino.nl voor € 99,95.

K behoorlijk geconcentreerd goudgeel

G indrukwekkende tonen van gekonfijte kweepeer en ananas, sukade, sinaasappel- en grapefruitschil, fenegriek, venkel en lelies

S zinderende aandronk met grote complexiteit, waarin alle geuraroma’s samenkomen met o.a. noten

A romig, energiek en tegelijk verfijnd, met kracht en grootse lengte

T sublieme wijn met de complexiteit van de beste grote Champagnes, een belevenis om te proeven, kan heel veel gerechten aan zoals patrijs, fazant en Kantonese geroosterde gans