Roero Arneis DOCG, witte wijn uit Piemonte

 

De Italiaanse wijnstreek Piemonte is internationaal bekend om de prachtige rode wijnen die hier vandaan komen. Maar de droge witte wijn Roero Arneis is veel minder bekend. De producenten in Roero, een sub gebied van Piemonte, willen daar verbetering in brengen en stuurden mij 6 proefflessen Roero Arneis ter beoordeling.

 

Het Consorzio di Tutela Roero werd opgericht in 2013 en telt 233 leden (147 wijnhuizen en 86 wijnbouwers). Het Roero gebied ligt op de linkeroever van de Tanaro rivier, tussen de Carmagnola vlakte en de lage heuvels van het Asti gebied, in de provincie Cuneo.

 

19 gemeenten maken deel uit van de Roero DOCG: Canale, Corneliano d'Alba, Piobesi d'Alba, Vezza d'Alba, Baldissero d'Alba, Castagnito, Castellinaldo, Govone, Guarene, Magliano Alfieri, Montà, Montaldo Roero, Monteu Roero, Monticello d'Alba, Pocapaglia, Priocca, S. Vittoria d'Alba, S. Stefano Roero en een deel van Sommariva Perno.

 

De bodems bestaan overwegend uit kalkzandsteen (mergel) en klei, ze zijn vrij arm aan organisch materiaal, maar rijk aan minerale zouten. In Roero heerst een semi-landklimaat, met het risico op onweersbuien en hagelbuien uit de Alpen. De regenval varieert van 650 tot 720 millimeter per jaar.

Roero Arneis

Het druivenras arneis

Arneis

Arneis is een van de belangrijkste witte druivenrassen van (noord) Italië en wordt alleen in Piemonte verbouwd. In drie appellaties, Roero Arneis DOCG (938 ha), Langhe Arneis DOC en Terre Alfieri Arneis DOCG. Tot de jaren 70 van de vorige eeuw werd arneis vaak gebruikt als onderdeel van de blend van rode wijnen, om deze wat zachter te maken.

 

Arneis is vrij gevoelig voor ziektes en heeft een lage opbrengst, waardoor het ras niet geliefd was en bijna uitgestorven. Maar vanaf de jaren 80 richtten de producenten zich meer op de kwaliteit, die opmerkelijk goed bleek te zijn. Vanaf die tijd kreeg arneis steeds meer erkenning en wordt het ras momenteel hoog gewaardeerd. De bekroning kwam in 2004, toen Roero Arneis het predicaat DOCG ontving, de hoogste categorie in Italië. De benaming Riserva mag worden gebruikt na 16 maanden rijping van de wijn.

 

Arneis doet het erg goed op de arme, stenige zandbodems van Roero, met middelzware, verfijnde en elegante witte wijnen. In Langhe hebben de wijnen een wat lagere zuurgraad en zijn ze minder uitgesproken. Meestal krijgt Arneis geen houtopvoeding maar alleen rijping in rvs-tanks. Vanwege de lage zuurgraad krijgt Arneis doorgaans geen malo.

 

Intense geur van abrikoos, appel, kamille en kruiden. In de mond krachtige smaak, met een mooie structuur, fris, heerlijk wit fruit en een mooie afdronk.

 

Ik proefde de volgende zes wijnen.

***(*) Roero Arneis DOCG 2019, Vini Chiesa

100% arneis van 29 jaar oude stokken in wijngaarden op 330-360 m hoogte in de heuvels van Santo Stefano, met goed doorlaatbare zandbodems. Plantdichtheid 5.000 stokken/ha. Handmatige oogst, zachte persing, vergisting bij lage temperatuur, opvoeding 6 maanden in rvs-tanks. Alc. 14%. Productie 7.000 flessen. Geen importeur, consumentenprijs op het wijngoed € 11,00 (2020).

K gemiddeld geconcentreerd strogeel met een zweem van groen

G intens, floraal, expressief wit fruit en citrus, iets rokerig

S wat mineraal, mooi spel van steenfruit, fris geheel met goede vulling

A vrij lang, met fijne, zuivere afronding

T voldoende extract en karakter om te combineren met vis, schelpdieren of gevogelte

 

***+ Roero Arneis DOCG 2019, Azienda Agricola Cornarea

100% arneis van 11,5 ha wijngaarden op 280 m hoogte, geplant in 1975 en 1977 op bodems van zand en ijzerhoudende klei met veel magnesium. Plantdichtheid 4.000 stokken/ha. Alc. 13%. Importeur: Taste of Wine € 17,95 consumentenprijs.

K bleek groengeel, net even wat CO2

G vrij licht, levendig en elegant, floraal, meloen en citrus

S fris en sappig qua inzet, licht en speels door de CO2, appel, peer, ananas en citroen

A gemiddelde lengte, fris en zeer verteerbaar

T prima als aperitief, drinkt plezierig

 

Roero Arneis DOCG 2019, Vini Chiesa
Roero Arneis DOCG 2019, Azienda Agricola Cornarea

****- Roero Riserva Arneis DOCG ‘Savij’ 2018, Azienda Agricola Careglio

100% arneis van wijngaarden met zandbodems in Baldissero d’Alba. Plantdichtheid 5.000 stokken, ha. Handmatige oogst begin september, rendement 70 hl/ha. Reductief vergist bij 16-19°C in rvs-tanks en daarin opgevoed op de fijne lie met bâtonnage. Daarna 4 jaar flesrijping. Alc. 13%. Geen importeur, prijs op website Vivino gemiddeld € 12,50 consument.

K meer dan gemiddeld geconcentreerd strogeel met groene reflectie

G elegant en expressief, citrus, ananas, perzik en bloemen met enige complexiteit

S stevige vulling van mineraal gedragen fruit, mooi in balans, verfijnd karakter

A erg goede lengte, zilt en zuiver

T opvallend goede wijn met aantrekkelijke prijsstelling

 

***(*) Roero Arneis DOCG ‘Renesio’ 2019, Azienda Agricola Malvirà

100% arneis uit de Renesio wijngaard met kalk-klei bodem. Biologische wijnbouw met certificering. Handmatige oogst eind augustus. Vergist en opgevoed in rvs-tanks op de fijne lie met herhaalde bâtonnage. Gemiddelde productie 10.000 flessen. Alc. 13%. Importeur Piemonte Import € 18,65 consument.

K licht tot gemiddeld diep groengeel

G goed geconcentreerd en elegant aroma van citrus, appel, perzik en vers gemaaid gras met bloemen, levendig door de bâtonnage

S pittige inzet, fijne fruitige vulling van Granny Smith, abrikoos en perzik, zuiver karakter, goede afronding

A sappig en mineraal, keurige lengte

T inzetbaar als aperitief, maar ook bij gerechten als sole véronique

 

Roero Riserva Arneis DOCG ‘Savij’ 2018, Azienda Agricola Careglio
Roero Arneis DOCG ‘Renesio’ 2019, Azienda Agricola Malvirà

**** Roero Riserva Arneis DOCG ‘Le Coste’ 2019, Azienda Agricola Cascina Ca’ Rossa

100% arneis uit wijngaarden op 280 m hoogte met zanderige kalkklei bodems in de streek Santo Stefano Roero. Handmatige oogst ie helft september. Opvoeding 12 maanden, 60% in rvs-tanks en 40% in eiken vaten met bâtonnage. Alc. 13,5%. Importeur: Piemonte Import

€ 23,90 consumentenprijs, leverbaar vanaf half april-begin mei 2022.

K zeer bleek groengeel met een klein beetje CO2

G intens, bloemen, perzik, peer en appel, zeer expressief, met verfijning en complexiteit

S hecht gestructureerd, elegant spel van wit fruit met florale aspecten, sappig en energiek, mede door de bâtonnage

A lang en stijlvol, amandelen, pittige frisheid

T zeer fraaie, gebalanceerde wijn met opvallend goede finesse

 

****(*) Roero Arneis DOCG ‘Sette Anni’ 2014, Azienda Agricola Angelo Negro & Figli

100% arneis uit wijngaarden op 320 m hoogte met kalkachtige zandbodem, rijk aan fossiele schelpen. Handmatig geoogst in september. Direct geperst zonder inweking vooraf. Vergist in rvs-tanks bij 17°C zonder malo. Opvoeding minimaal 7 maanden in rvs-tanks op de fijne lie met bâtonnage. Flesrijping 7 jaar. Productie 2.800 flessen. Alc. 13%. Importeur: De Monnik Dranken, richtprijs consument circa € 50,00.

K goed geconcentreerd strogeel

G complex en heel apart, honing, planten en bloemen, fenegriek, kamille en verveine, zeer rijk fruit van grote rijpheid zoals ananas, wat secundaire aroma’s, zeer aromatisch

S een rijkdom aan nuances, fris en diep van toon, alles volkomen versmolten tot een indrukwekkend geheel

A zeer lang, alles blijft op dezelfde lijn

T bijzondere wijn van eminente klasse; vraagt om klassieke gerechten zoals St. Jakobsschelpen of tarbot met truffel, maar ook kreeft of langoest; prachtig om te proeven hoe goed Roero Arneis kan ouderen, de DOCG-status is welverdiend

 

Roero Riserva Arneis DOCG ‘Le Coste’ 2019, Azienda Agricola Cascina Ca’ Rossa
Roero Arneis DOCG ‘Sette Anni’ 2014, Azienda Agricola Angelo Negro & Figli