Vignobles & Signatures

Le Club des Grands Domaines

 

Het is opvallend dat steeds meer Franse wijnproducenten zich verenigen in clubs, met als voornaamste doel gezamenlijke PR en marketing. Er wordt vervolgens een bureau ingeschakeld met internationale contacten, want nog lang niet iedere producent beschikt over medewerkers die bijvoorbeeld de Engelse taal machtig zijn. De samenstelling van een dergelijke club kan regionaal zijn, maar er zijn er ook die zich over heel Frankrijk uitstrekken.

 

Vignobles & Signatures www.vsclub.com

Vignobles & Signatures is een van de eerste clubs van Franse wijnproducenten. Het zijn vooraanstaande familiebedrijven, producenten van wijn of gedistilleerd in de voornaamste wijngebieden van Frankrijk. Het idee ontstond tijdens de Vinexpo van 1983. Jean-François Janoueix uit Saint-Emilion vroeg een aantal malen aan een naburige standhouder, eveneens wijnproducent, om even op zijn stand te letten. Ze maakten kennis met elkaars assortiment en wisselden ervaringen uit. Daaruit kwam het idee om een club op te richten met bekende leden uit diverse appellations van Frankrijk.

 

Traditie en innovatie worden gecombineerd, met kwaliteit als gouden standaard. De leden wisselen ervaringen en nieuwe ideeën uit en kunnen een commerciële vuist maken qua marketing en publiciteit. Ze bezitten immers samen ongeveer 1.900 ha aan wijngaarden, waarvan 12 miljoen flessen per jaar op de markt komen. De jaarlijkse omzet bedraagt 84 miljoen euro.  De meeste producenten hebben een importeur in ons land.

 

In 1984 werd een start gemaakt met 8 leden. Het huidige ledenbestand omvat de volgende 19 bedrijven, die kwaliteit hoog in het vaandel hebben staan:

  • Alsace – Domaine Paul Blanck
  • Jurançon – Domaine Cauhapé
  • Chinon – Domaine Couly-Dutheil
  • Champagne – Champagne Drappier
  • Chablis – Jean Durup Père & Fils
  • Côtes de Provence – Figuière
  • Calvados Pays d’Auge – Roger Groult
  • Muscadet – Guilbaud Frères
  • Bourgogne – Domaine Roux
  • Pic Saint-Loup, Val de Montferrand – Domaine de L’Hortus
  • Saint Emilion, Pomerol, Côtes de Castillon – Vignobles Joseph Janoueix
  • Châteauneuf-du-Pape, Côtes-du-Rhône, Lirac, Vacqueyras – Alain Jaume & Fils
  • Bas-Armagnac, Bordeaux, Graves, Madiran – Famille Lesgourges
  • Pouilly-Fumé – Château de Tracy
  • Banyuls, Collioure, Côtes du Roussillon – Coume del Mas
  • Savoie – Domaine Philippe et Sylvain Ravier
  • Cognac – Domaines Francis Abécassis
  • Beaujolais – Les Vins Dominique Piron
  • Haut Médoc, Margaux – Domaines Fabre

Geproefd

Via het bureau dat de PR voor de club verzorgt, ontving ik ter beoordeling een serie proefflessen.

 

WITTE WIJNEN

 

***- Clos de Beauregard 2019, Muscadet de Sèvre et Maine Sur Lie, Guilbaud Frères

100% melon de bourgogne, geselecteerd van 50 jaar oude stokken in 7 ha wijngaarden te Mouzillon, met bodems van zanderige klei met Gabbro stenen. Opvoeding 7 maanden op de fijne lie, met gedurende 6-8 weken bâtonnage. Alc. 12%. Imp. Colaris, € 9,95 consument.

K gemiddeld geconcentreerd groengeel

G ingetogen, floraal, peer, bergamot

S zacht fruit, peer, reine-Claude, droog en tamelijk strak, goede zuurgraad, ziltheid van de lie

A goede lengte

T keurige wijn, zal zich bij oesters ongetwijfeld ontplooien

 

*** Apremont 2019, Domaine Philippe et Sylvain Ravier

100% jacquère van 10-60 jaar oude stokken in wijngaarden in de gemeente Les Marches, met mergelbodems bedekt met een dikke laag stenen. Milieuvriendelijke wijnbouw. Machinale oogst, rendement gemiddeld 65 hl/ha. Selectie bij aankomst, lichte persing. Een maand vergisting, 3-6 maanden opvoeding op de fijne lie met bâtonnage. Alc. 11,5%. Imp. Gastrovino € 11,95 consument.

K gemiddeld geconcentreerd geelgroen

G licht geconcentreerd, minerale expressie, steenfruit, komkommer, bloemen, zuiver

S sappige inzet met aangename frisheid, citrus, appel, meloen, witte peper, amandelen

A vrij goede lengte

T fris, licht, nogal neutraal, impressie van een Alpenweide

 

****- Jurançon Sec Geyser 2019, Domaine Cauhapé

Blend van 30% gros manseng, 30% petit manseng, 30% camaralet, 5% lauzet en 5% courbu. Kalk-klei bodem, milieuvriendelijke wijnbouw. Handmatige oogst begin oktober, rendement 45 hl/ha. Ontsteeld, 12 uur skin contact. Vergist en 5 maanden opgevoed in rvs-tanks op de volle lie. Alc. 14,5%. Imp. Okhuysen € 15,95 consument.

K gemiddeld geconcentreerd geelgroen

G buxus, kruisbessen, uitbundig en zeer aromatisch, vers gemaaid gras, nat stro, invloed van de alcohol

S volle, sappige inzet, licht accent van marsepein, perzikpitten, mineraal, dragon, fraaie vulling, uitstekende balans

A flinke lengte, bloemen en perziken

T zeer koopwaardig, correcte prijs

 

****- Pouilly-Fumé 2019, Château de Tracy

Anno 1396. 25 ha wijngaarden. 100% sauvignon blanc van wijngaarden met uitzicht op de Loire rivier. De kalksteen- en vuursteenbodems (silex) zijn van het type Kimméridgien. Milieuvriendelijke wijnbouw. Geplukt begin september in 5 plukgangen, vroeg in de ochtend. Vergist in betonnen en rvs-tanks. Alc. 13,42%, zuren 3,93 g/l. Imp. Heeren van Heusden € 21,95 consument (tijdelijk € 19,50).

K goed geconcentreerd geelgroen

G stuivend aromatisch, buxus, kruisbessen, perzik

S zachte inzet met afgeronde zuren, goede typiciteit en veel balans, pittig concentraat

A prima lengte, blijft fris

T verteerbaar, dorstlessend, aangenaam, betrouwbaar door de jaren heen, scoort bij gerookte vis door concentraat en elegantie

 

Muscadet Clos de Beauregard 2019, Guilbaud Frères - Apremont 2019, Domaine Ravier - Jurançon Sec Geyser 2019, Domaine Cauhapé - Pouilly-Fumé 2019, Château de Tracy

ROSÉ

 

*** Magali Rosé 2019, AOP Côtes de Provence, Figuière

Blend van grenache noir, cinsault, syrah en cabernet sauvignon uit de wijngaarden La Londe met schist bodem en Barbeiranne met kalk-klei bodem. Ontsteeld, gekneusd, gekoeld, direct geperst met lage druk. Verguist in rvs-tanks gedurende 15 tot 20 dagen bij 17°C. Opgevoed op de fijne lie en na 4 maanden gebotteld. Alc. 13%.  Imp. Oud Reuchlin Boelen € 9,25 horeca ex BTW.

K licht zalmkleurig

G vrij vol, veel fruit van bosaardbeien, aalbessen en granaatappels

S sappig, goede vulling van rood fruit, vrij krachtig, boerse stijl

A klein maar aangenaam bittertje, gemiddelde lengte

T op het fruit gemaakt, geschikt bij risotto met geroosterde vis en saffraan, of bij salade niçoise

**** Première Rosé 2019, AOP Côtes de Provence, Figuière

Blend van cinsault, grenache noir en mourvèdre uit wijngaarden met schist bodems, dooraderd met witte kwarts. Biologische wijnbouw met certificaat sinds 1979. De drie druivenrassen werden apart geoogst en gevinifieerd. Volledig ontsteeld, vooraf gekoeld. Zacht geperst, selectie van het eerste sap. Vergist in rvs-tanks bij 17°C. Opgevoed op de fijne lie en na 4 maanden gebotteld. Alc. 13%. Imp. Oud Reuchlin Boelen € 12,59 horeca ex BTW.

K bleekroze

G finesse en complexiteit, peer, rijpe appel, krachtige terroir-invloed

S verfijnde inzet met subtiel fruit, o.a. perzik, met een prettig zoetje

A mooie lengte, blijft elegant

T zowel geschikt als aperitief als bij St. Jakobsschelpen met bloemkool, salade van kreeft of geroosterd piepkuiken met voorjaarsgroente

Magali Rosé 2019, Figuière - Première Rosé 2019, Figuière

RODE WIJNEN

 

****+ Chinon Clos de L’Echo 2016, Domaine Couly-Dutheil

100% cabernet franc uit de single vineyard Clos de L’Echo, het paradepaardje van het huis.   Gelegen op een steile zuidhelling met kalk-klei bodem. Milieuvriendelijke wijnbouw. Selectieve oogst, volledig ontsteeld, vergist op de schillen met autochtone gisten gedurende ongeveer 30 dagen. Opvoeding 12 maanden. Niet gefilterd. Alc. 13,5%. Imp. Wijnkoperij Hans Moolenaar € 19,95 consument (2014).

K zeer diep robijnrood met purper, tot aan de rand

G krachtig geconcentreerd zwart fruit: bramen en kersen, stenig mineraal getypeerd, rijpe druiven met aardse tonen van de kalk-klei bodem, inkt

S gespierd, vlezig, goede zuurgraad, wat animaal, jeneverbessen, prachtig compact fruit met complexiteit, nog erg gesloten, fraaie tannines, evenwichtig

A zeer goede lengte met aangename bitters

T nog veel te jong, deze wijn heeft nog zeker 25 jaar ontwikkeling voor de boeg; kan krachtige gerechten aan als wildzwijn, hazenpeper of rendang

 

****- Côtes-du-Rhône ‘Les Champauvins’ 2018, Domaine Grand Veneur, Alain Jaume

Blend van 70% grenache noir, 20% syrah en 10% mourvèdre van 34 ha wijngaarden direct ten noorden van de AOC Châteauneuf-du-Pape, slechts gescheiden door een grindpad. De onderbodem bestaat uit kalksteen en rolkeien, met veel rolkeien aan de oppervlakte. Traditionele vergisting in rvs-tanks met dagelijks onderdompelen. Opvoeding in 3-4 jaar oude eiken vaten gedurende 1 jaar. Alc. 15%. Imp. Vinio consumentenprijs € 13,75 (2016, tijdelijk € 12,45) en € 13,50 (2017, tijdelijk € 12,10).

K flink geconcentreerd paarsrood

G bessen, frambozen, Provençaalse kruiden, Sichuan peper, radijs, iets wild, aangenaam, levendig en elegant door de mourvèdre

S fraaie inzet van fruit, vlezig, zachte afgeronde tannines, karaktervol, opwekkende zuurgraad, intelligente blend met enige complexe tonen

A zeer lang en zuiver, de alcohol overheerst niet

T opvallend goed geslaagd, heerlijke wijn, al goed op dronk, op 16°C schenken

Chinon Clos de L’Echo 2016, Couly-Dutheil - Côtes-du-Rhône ‘Les Champauvins’ 2018, Domaine Grand Veneur, Alain Jaume

COGNAC

 

***(*) Cognac Leyrat VSOP Réserve Fins Bois, Domaine de Chez Maillard,

Domaines Francis Abécassis

Single estate Cognac van druiven uit 92 ha eigen wijngaarden. Het domaine heeft zijn eigen wijngaarden, kelder, distilleerderij en rijpingsloodsen (chais). De wijngaarden hebben kalkbodems en liggen op heuvels tot 154 m hoogte. De druiven – 100% ugni blanc – worden perceel voor perceel geoogst en direct na de pluk ter plekke geperst. De gisting vindt plaats bij gecontroleerde temperatuur. De distillatie gebeurt per lot, in kleine alambics van maximaal 25 hl. Er wordt twee keer gedistilleerd. Alles is handwerk, het proces is niet geautomatiseerd. Voor de opvoeding heeft Domaines Francis Abécassis de beschikking over 20 loodsen (chais) met 3.500 vaten, die soms een eeuw oud zijn. Iedere chai heeft zijn eigen microklimaat, waarbij de vochtigheid een grote rol speelt bij de ontwikkeling van aroma’s.

De jonge Cognac rijpt op nieuwe vaten om kleur en temperament te krijgen. Daarna wordt complexiteit ontwikkeld in 5 tot 10 jaar oude vaten. De oudste vaten zorgen daarna voor soepelheid en rondheid. Keldermeester Isabelle Couprie beslist over het juiste moment van oversteken op oudere vaten en verricht tenslotte de assemblage. Voor de geassembleerde Cognac heeft het huis een aparte chai met grote vaten, waarin deze kan harmoniseren. Ook het bottelen gebeurt in eigen beheer. Alc. 40%. Imp. Sligro € 27,99 horeca ex BTW.

K amber/goud, vrij veel kleur voor een VSOP (karamel)

G stevig geconcentreerd, zoetig accent van de toegevoegde karamel, Bourbon-achtig, vanille, kruidig, lichte hint van specerijen (als van Chartreuse Jaune), gedroogde pruimen, citroenschil, amandelen

S pittig en vrij zacht, karamel geeft aangename afronding, niet agressief, net iets te veel voorloop en naloop

A goede lengte, mede door het zoet

T prima Cognac, kon wat meer finesse hebben, de prijs is concurrerend en de uitmonstering is absoluut fraai

Cognac Leyrat VSOP, Domaine de Chez Maillard, Abécassis