De wijnen van Gaillac

 

Geschiedenis

De wijngaard van Gaillac – een van de oudste van Frankrijk en zeker van het zuidwesten - staat bekend om zijn rijke en oude 2000-jarige geschiedenis. Bovendien hebben originele feiten, praktijken en gebruiken de Gaillac-wijngaard door de eeuwen heen zijn kracht en identiteit gegeven. Tot vandaag is een groot deel van dit wijn- en historisch erfgoed bewaard gebleven.

 

Geografie

De wijnstreek Gaillac ligt 50 km ten oosten van Toulouse in het noorden van het departement Tarn. Van het oosten van Albi, in het Cunac-gebied, tot Saint Sulpice, liggen de wijngaarden langs beide oevers van de Tarn. In het noorden begint de wijngaard een paar kilometer boven het middeleeuwse stadje Cordes-sur-Ciel en stort zich 40 kilometer naar het zuiden naar Graulhet.

 

Terroirs

Gaillac heeft een grote diversiteit aan terroirs, afwisselend met vlaktes en heuvels, die bevorderlijk zijn voor de wijnbouw. Men onderscheidt er zes:

 • Terrassen op de linkeroever – 30 km lang, alluviale terrassen langs de Tarn, diepe zandbodems
 • Hellingen op de rechteroever – groot gebied in de hele vallei van de Tarn, hellingen met kalk-klei bodems
 • Plateau van Cordais – in het noorden op 200 tot 300 m hoogte, kalkbodem, lang groeiseizoen, de laatste streek om te oogsten
 • Cunac – ten oosten van de stad Albi, kleibodem met grind, bovenlaag van leisteen,
 • Cabanès – 20 km ten zuiden van de stad Gaillac, stenige bodem
 • Lavaur – in de omgeving van de stad Lavaur in het zuidwesten, diepe stenige bodem

 

Klimaat

Gaillac heeft diverse klimatologische invloeden. De mediterrane hitte, gecombineerd met de oceanische vochtigheid van Bordeaux, zorgt voor ideale omstandigheden. Het klimaat heeft de juiste hoeveelheid vochtigheid van de Atlantische Oceaan, mediterrane hitte en een vleugje Autan-wind. Deze hete en uitdrogende wind uit Centraal-Afrika is uitstekend om de druiven optimaal te laten rijpen.

 

Druivenrassen

Ook hier is sprake van een grote diversiteit.

 

Voor witte wijn

 

Loin de l'oeil (of len de l’el)

Zeer oud lokaal druivenras. De naam verwijst naar de tros met een lange steel, die ver verwijderd is van de knop (het oog). Krachtig en productief, vroege rijping. Voor droge witte wijnen, maar ook voor wijn van laat geoogste druiven. Gaat heel goed samen in een blend met Mauzac.

 

Mauzac

Voornamelijk geteeld in Gaillac en Limoux, matig krachtig, behoorlijk productief. Bijzonder geschikt voor kalkrijke of klei-kalksteenbodems. Indien overrijp geoogst voor Gaillac Doux. Ook voor Gaillac Mousseux Méthode Ancestrale.


Ondenc

Gaillac, heeft de grootste aanplant. Was vrijwel verdwenen door de phylloxera-crisis, maar heeft dankzij enkele wijnbouwers geleidelijk zijn plaats in Gaillac herwonnen. Geeft droge witte wijnen met veel finesse. Uitstekend voor zoete wijnen van laat geoogste druiven.
 

Muscadelle

Tegenwoordig is muscadelle aanwezig in Gaillac, Bordeaux en verschillende regio's van de wereld. Muscadelle is erg vatbaar voor bepaalde ziekten, waaronder grijze schimmel.
De zoete versies zijn rijk zijn aan alcohol. Muscadelle heeft een lage zuurgraad. Er worden ook aromatische droge witte wijnen van gemaakt. In Gaillac wordt muscadelle vaak gebruikt om te blenden.

Verder wordt in Gaillac sauvignon blanc gebruikt.

 

Voor rode wijn

 

Braucol (of fer servadou)

Waarschijnlijk ontstaan in Spaans Baskenland en verspreid door pelgrims naar Santiago de Compostela. Soms ongemengd, maar meestal geblend.

Prunelart

Een van de oudste Gaillac druivenrassen. Vrijwel uitgestorven door de phylloxera, maar in 2008 opnieuw opgenomen in de lijst van druivenrassen van de AOC Gaillac. Slechts gebruikt door sommige wijnbouwers, met name om te blenden.

 

Duras

Zeer oude druivenras uit Gaillac, naar verluid afkomstig uit de Tarn. Was volledig verdwenen na de phylloxera-crisis. De terugkeer van duras begon in 1970 met de vermelding als verplicht rood druivenras voor de AOC Gaillac. Duras vraagt om arme, zanderige en kalkrijke bodems. De wijnen hebben een dieprode kleur en fijne tannines met kruidige en peperige aroma's. Meestal geblend met braucol of syrah.

 

Verder worden gebruikt syrah, gamay, merlot, cabernet franc en cabernet sauvignon.

 

Wijngaarden

 • Oppervlakte: 6.800 ha, waarvan 3.150 ha AOP
 • 68% rode wijnen en 32% witte wijnen.

 

Jaarlijkse productie

 • Rode wijnen AOP: 174.350 hl (95%)
 • Witte wijnen: 68.039 hl
 • Rosé: 45.078 hl

 

Biologische wijnbouw

 • Aantal ha: 1.100, waarvan 60% gecertificeerd en 40% in conversie.
 • Aantal producenten: 80.

 

Maximaal rendement/ha

 • Rood en rosé: 55 hl
 • Wit en mousserend: 60 hl
 • Zoete witte wijn: 45 hl
 • Laat geoogste witte wijn: 25 hl


Méthode ancestrale

Deze oude methode (ook wel "gaillacoise" genoemd) is de oorspronkelijke manier om een mousserende wijn te maken. Het bestaat uit het vroeg bottelen van de wijn, vóór het einde van de alcoholische gisting van de most. De gisting wordt dus voltooid in de fles. Op deze manier vindt de schuimvorming op natuurlijke wijze plaats. Het restsuikergehalte (tussen 10 en 80 gram) bepaalt het type mousserende wijn: brut, halfdroog of zoet. Historisch gezien was de méthode ancestrale de enige techniek die werd gebruikt om mousserende wijnen te maken vóór de ontdekking van de Champagne-methode. Ze wordt nog steeds gebruikt in Gaillac.

 

Gaillac Vendanges Tardives

De AOC Gaillac heeft deze vermelding in 2011 gekregen. Gemaakt van de druivenrassen loin de l'oeil en ondenc uit de beste percelen. Overrijp geoogst, handmatig en met selectie. De druiven hebben veel suiker door natuurlijk indrogen of botrytis. Het minimum suikergehalte van de most is 280 g/l, het maximale rendement is 25 hl/ha. Verplichte rijping van 18 maanden na de gisting. Het zijn krachtige wijnen met grote complexiteit in geur en smaak, veel lengte en elegantie. De gebruikte druivenrassen zorgen ook voor voldoende frisheid om de suikers te compenseren.

 

Geproefd

Van de organisatie Vins de Gaillac ontving ik ter beoordeling proefflessen, twee witte en twee rode wijnen.

 

Witte wijnen

 

***+ Confidences Blanc Mauzac 2022, Domaine de Borie-Vieille

100% mauzac, AOP Gaillac. Van ruim 20 jaar oude stokken op het hoge terras op de linkeroever van de Tarn, met bodems van zand en grind. ’s Nachts met de machine geoogst om frisheid van de druiven te behouden, rendement 60 hl/ha. Geperst, statische bezinking, vergist gedurende 15 dagen in rvs-tanks met temperatuurcontrole tot volledige omzetting van de suikers. Opvoeding op de fijne lie met regelmatige bâtonnage. Alc. Geen importeur. Prijs voor consumenten op het wijngoed € 11,00.

K goed geconcentreerd goudgeel, fonkelend

G aromatisch geheel van cox orange appel, kweepeer, grapefruitschil, lindenbloesem, artisjok en iets witte peper

S rijp steenfruit, iets mandarijn en venkel, vol en expressief, levendige zuren, prima in balans

A zilte tonen van de opvoeding op de lie, die tevens zorgt voor een mooie lengte

T karaktervolle wijn die vraagt om vrij rijke gerechten als gegrilde inktvis met knoflook of tam konijn in mosterdsaus met dragon

 

*** Loin de L’oeil Réserve Apolline 2021, Domaine Grand Chêne

100% loin de l’oeil, AOP Premières Côtes de Gaillac. Familiebedrijf anno 1910. Kalk-klei bodem op de rechteroever van de rivier Tarn, op 210 m hoogte. Milieuvriendelijke wijnbouw met HVE certificaat. Macération carbonique onder neutrale atmosfeer, statisch bezinking, vergist met temperatuurcontrole in eikenhouten vaten en daarin opgevoed. Alc. 12%. Geen importeur. Prijs voor consumenten op het wijngoed € 12,00.

K gemiddelde diepte, goudgeel met iets groen

G planten en bloemen, steenvruchten, goed geconcentreerd

S fris en levendig, gele appels en verse pruimen, kalkachtige, zilte accenten

A voldoende lengte, slank en sappig

T prima wijn, lichtvoetig en speels

 

Confidences Blanc Mauzac 2022, Domaine de Borie-Vieille
Loin de L’oeil Réserve Apolline 2021, Domaine Grand Chêne

Rode wijnen

 

***(*) Gaillac Rouge ‘Les Jardins de Thibault’ 2022, Domaine Vayssette

100% duras, AOP Gaillac. Uit wijngaarden op hellingen met kalk-klei bodems, met expositie zuidoost voor een lang groeiseizoen. Milieuvriendelijke wijnbouw. Handmatige oogst, rendement 45 hl/ha. Kneuzing en ontsteling, vergisting op de schillen gedurende 8 tot 12 dagen met onderdompeling. Opvoeding in cuves gedurende 6 maanden. Alc. Geen importeur. Prijs voor consumenten op het wijngoed € 9,60.

K zeer diep paars, tot aan de rand

G bessen, bramen en rozen, vrij krachtig en karaktervol, met ook wat inkt en tuinaarde

S gulle inzet met zoetig zwart fruit, frisse zuren en wat vlezigheid, ondersteund door zachte tannines uit de schillen

A gemiddelde lengte met een klein medicinaal accent en wat melkchocolade

T prima wijn, nu al op dronk, zal het goed doen bij gestoofd lamsvlees met Provençaalse kruiden

 

***(*) Le Braucol 2019, Château de Rhodes

100% braucol van 12 jaar oude stokken, AOP Gaillac. Uit een wijngaard van 0,89 ha rond het Château met kalk-klei bodem, plantdichtheid 5.000 stokken/ha. Biologische wijnbouw met certificering. Handmatige oogst, rendement 25 hl/ha. Vergist op de schillen gedurende max. 5 weken, met in het begin dagelijks onderdompelen. Opvoeding 18 maanden in betonnen cuve. Niet gefilterd. Alc. 15%. Geen importeur. Consumentenprijs op het wijngoed € 9,60.

K flink geconcentreerd robijnrood

G puntig bosfruit, kreupelhout, Sichuan peper, laurier en een licht medicinaal accent, al flink geëvolueerd met rustieke eigenschappen

S de kenmerken van de geur zetten zich voort met zoete, vlezige sappigheid, waarbij de alcohol niet de overhand krijgt

A gemiddelde lengte met lichte bitters

T aangename wijn die door het kleine restzoet mooi aansluit bij oosterse gerechten als pekingeend en tja sieuw

Gaillac Rouge ‘Les Jardins de Thibault’ 2022, Domaine Vayssette
Le Braucol 2019, Château de Rhodes

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.