Cono Sur

 

Als je het in de Chileense wijnsector hebt over bedrijven met aandacht voor het milieu, denk je automatisch aan Cono Sur. Ik heb er twee keer een bezoek gebracht en het eerste wat er dan gebeurt is dat je op een oude fiets wordt gezet om samen met de wijnmaker een rondleiding te maken door de wijngaarden. Alle aspecten van milieuvriendelijke en biologische wijnbouw komen dan aan de orde, inclusief methodes uit de biodynamische wereld als het zelf maken van preparaten.

 

Ik ontving van de producent drie proefflessen die momenteel te koop zijn bij importeur Albert Heijn. De vermelde prijzen zijn winkelprijzen.

 

***(*) Unoaked Chardonnay Bicicleta Reserva 2021, Cono Sur -  Pinot Noir Bicicleta Reserva 2020, Cono Sur

***(*) Unoaked Chardonnay Bicicleta Reserva 2021, Cono Sur

Blend van 85% chardonnay met 15% andere druivenrassen uit wijngaarden in de Central Valley, met alluviale- en grindbodems in de bergstreek en bodems van rode klei en graniet in de kustgebieden en meer zuidelijk gelegen percelen. Biologische wijnbouw met certificering. De ene helft werd handmatig geoogst en de andere helft machinaal. Vergist in de Santa Elisa Winery in Chimbarongo. Opvoeding 4-12 maanden in rvs tanks. Alc. 13%, zuren 6,5 g/l, restsuiker 4,5 g/l. € 5,99.

K fonkelend goudgeel met nog iets groen

G compact citrusfruit, wit fruit en voorjaarsbloesem, energiek en loepzuiver

S elegante inzet met levendige zuurgraad en minerale accenten

A goede lengte, fris en zilt

T fraai getypeerd door puur fruit, zeer aangenaam als aperitief of bij schaal- en schelpdieren, interessante prijsstelling

 

***(*) Pinot Noir Bicicleta Reserva 2020, Cono Sur

100% pinot noir uit wijngaarden in de Central Valley, met alluviale- en grindbodems in de bergstreek en bodems van rode klei en graniet in de kustgebieden en meer zuidelijk gelegen percelen. Biologische wijnbouw met certificering. 85% werd mechanisch geoogst en 15% met de hand. Vergist in de Santa Elisa Winery in Chimbarongo. Opvoeding gedurende 6 maanden, 20% in eiken vaten en 80% in rvs tanks. Alc. 13,5%, zuren 5,1 g/l, restsuiker 3,5 g/l. Schroefdop. € 5,99.

K licht geconcentreerd robijnrood

G krachtige, zeer druivige impressie van kersen, aantrekkelijk

S sappig fruit van kersen en frambozen, vlezig, fris, energiek en in balans

A fraaie lengte met puurheid en kruidigheid

T erg goed getypeerde pinot noir, heerlijk om nu te drinken, veel waar voor het geld

 

Organic Cabernet Sauvignon / Carmenère / Syrah 2020, Cono Sur

****- Organic Cabernet Sauvignon / Carmenère / Syrah 2020, Cono Sur

Blend van 43% cabernet sauvignon, 29% carnenère en 28% syrah. Uit wijngaarden in Maipo, Maule, Colchagua en Limari. Diverse bodems, voornamelijk alluviaal en met grind, puimsteen of rode klei. Biologische wijnbouw met certificering. De ene helft werd handmatig geoogst en de andere helft machinaal. Vergist in de Santa Elisa Winery in Chimbarongo. Opvoeding gedurende 12 maanden, 50% in vaten van Frans eiken en 50% in rvs tanks. Alc. 13,5%, zuren 5,5 g/l, restsuiker 2,9 g/l. Veganistisch, schroefdop. € 7,99.

K diep paarsrood, tot aan de rand

G compact en geschakeerd fruit van cassis, frambozen en kersen met zowel dierlijke als kruidige accenten, van een weldadige zuiverheid

S overheerlijk fruit, vlezig, fris en gul, met viooltjes, jeneverbessen en iets specerijen

A karaktervol en vrij lang

T uitgekiende bled, modern, soepel met veel inhoud