Clos du Vieux Bourg

 

Na de eerste 50 jaar als wijnproducent in Morgon – zijn eerste oogst was die van 1971 – verkocht Dominique Piron in de zomer van 2020 het commerciële deel ‘Maison Piron’ van zijn wijnbedrijf aan zijn compagnon. Zelf behield hij de ongeveer 35 ha wijngaarden in Morgon en begon hiermee aan een nieuw avontuur in de Beaujolais onder de naam Clos du Vieux Bourg.

Dominique Piron

Dominique Piron in de wijngaard

Morgon 2.0

Dominique vond het nog geen tijd voor een plek achter de geraniums, temeer daar de Beaujolais momenteel een wedergeboorte ondergaat. Hij gaat dus nog één keer vlammen. Op zoek naar kwaliteit in plaats van hoeveelheid.

Historisch domein

De Clos du Vieux Bourg is een historisch domein van 8 ha, gelegen op een paar kilometer van het dorp Morgon, in het plaatsje Corcelles. Op het domein bevinden zich een oude kerk en een klooster. De oogst van 2021 werd ondergebracht in de kerk.

Dominique Piron

Niet achter de geraniums

Vijf eeuwen

Dominique Piron werd in 1950 geboren in Morgon en is de 14e generatie van de familie sinds Etienne Bailly, die in 1590 werd geboren, ook in Morgon. Enkele percelen van de familiewijngaarden dateren nog uit die tijd, zoals de ‘Terrains Rouges’, de ‘Roche Noire’ en de ‘Montpelain’. In 1932 kocht de overgrootvader van Dominique, Benoit Piron, de wijngaarden van ‘Les Pierres’ op de beroemde Côte de Py in Morgon. In 2004 verwierf Dominique de wijngaard in Chénas, in 2005 de ‘Javernières’ wijngaard in Morgon en in 2010 het domein Corcelles in Vieux Bourg.

The chai of Clos du Vieux Bourg

De chai van Clos du Vieux Bourg

Sinds 2020 bezit Clos du Vieux Bourg voor alle wijngaarden het certificaat HVE (Haute Valeur Environnementale). Dit is een goede eerste stap in de richting van respect voor water, flora en fauna. De meeste wijngaarden zijn omgeven door bomen en bosjes er hiervan wordt nog meer vegetatie aangeplant, zodat een goede balans ontstaat.

Terroirs Clos du Vieux Bourg

De diverse terroirs waarover Clos du Vieux Bourg beschikt

Ik ontving ter beoordeling vier proefflessen van het grote wijnjaar 2020. Clos du Vieux Bourg is op zoek naar een importeur. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Benoit Durondeau, winery- en salesmanager, via domduvieuxbourg@gmail.com of via mobiele telefoon/WhatsApp +33661083483 of via WeChat beaujolais-benoit. De vermelde prijzen zijn exportprijzen.

 

WITTE WIJN

Chardonnay in de Beaujolais

Genetisch zijn gamay en chardonnay nazaten van pinot noir en gouais blanc, een druivenras uit Kroatië. De internationale variëteit chardonnay doet het goed op bodems van klei en kalksteen. In het zuiden van de Beaujolais worden uitstekende Chardonnay wijnen geproduceerd vanwege de kalkachtige bodems, maar ook in het noorden en in de Cru’s op percelen met kleibodems. Dit is ook het geval in de Clos du Vieux Bourg in Corcelles.

 

Beaujolais Blanc ‘Vieux Bourg’ 2020, Clos du Vieux Bourg

***+ Beaujolais Blanc ‘Vieux Bourg’ 2020, Clos du Vieux Bourg

100% chardonnay van kalk-klei bodems. Vergist bij lage temperatuur in rvs-tanks. Alc. 12,5%. € 5,75.

K gemiddeld geconcentreerd groengeel

G verfijnde aroma’s van citrus en bloemen met minerale aspecten die het pure fruit een levendig accent verlenen

S lekker sappig qua inzet, stijlvol karakter, speelse zuiverheid, niet gehinderd door hout en te veel alcohol

A tamelijk goede lengte

T uitstekende Beaujolais Blanc met fraaie expressie van chardonnay

 

RODE WIJNEN

Gamay

Net als de Alsace bezit de Beaujolais een enorme verscheidenheid en rijkdom aan bodems, waardoor een scala aan wijnen ontstaat van slechts één druivenras, de gamay. Een bewijs voor de invloed van terroir.

 

****- Chénas ‘Au Bois Retour’ 2020, Clos du Vieux Bourg

100% gamay van granietbodems met kwarts. Handmatige oogst, gedeeltelijke ontsteling, langdurige vergisting met zachte extractie. Alc. 13,5%. € 7,00 per fles en € 15,50 per magnum.

K goed geconcentreerd paarsrood

G expressief en boeiend, veel fruit van kersen, frambozen en jeneverbessen, licht gekruid met fijne nootmuskaat en zwarte peper

S opvallend zachte en sappige inzet met voorbeeldig afgeronde tannines en stijlvol fruit, fris en elegant, voorname balans

A lang, fris en lenig, ook wat vlezig

T een en al puur fruit, met evenwichtige structuur

 

Chénas ‘Au Bois Retour’ 2020, Clos du Vieux Bourg
Morgon ‘Vieux Bourg’ 2020, Clos du Vieux Bourg
Morgon ‘Javernières’ 2020, Clos du Vieux Bourg

**** Morgon ‘Vieux Bourg’ 2020, Clos du Vieux Bourg

100% gamay van schist- en granietbodems. Handmatige oogst, gedeeltelijke ontsteling, langdurige vergisting met zachte extractie. Alc. 14%. € 7,00 per fles en € 15,50 per magnum.

K vrij diep paarsrood

G opent zich fruitig en stijlvol met bloemen, zwarte kersen en frambozen

S zacht en stevig, compact donker fruit, lenige tannines, veel materie, zuren zorgen voor levendigheid, rijp en rond dankzij de klimaatverandering

A rechtlijnig en lang, geen restzoet

T heel puur en zuiver, krachtig genoeg voor gerechten als duif, fazant en patrijs, nog een jaar geduld

 

****+ Morgon ‘Javernières’ 2020, Clos du Vieux Bourg

100% gamay uit het Javernières perceel van de beroemde Côte du Py wijngaard met schist- en blauwe andesietbodems. Handmatige oogst, gedeeltelijke ontsteling, langdurige vergisting met zachte extractie. Alc. 14%. € 10,00.

K net even wat lichter paarsrood

G voller en rijker dan de vorige wijn, met meer concentratie en diepgang, minder toegankelijk

S veel meer structuur, nog vrij gesloten, energiek, krachtig, zwarte peper, jeneverbes, foelie; na 2 dagen openstaan heeft de wijn zich in de aangebroken fles bijzonder mooi ontwikkeld

A lang tot zeer lang, peperig

T prachtige Morgon, duidelijk complexer dan de vorige wijn, een paar jaar geduld is nodig, kan ook oosterse gerechten aan