Rosés de Terroirs
Op 1 juli 2025 vond weer een toelatingsproeverij plaats voor de groep Rosés de Terroirs, die nu al een respectabel aantal leden telt in Frankrijk, Italië, Spanje en Oostenrijk. Tijdens de blinde proeverij door deskundigen werden van de 40 ingezonden wijnen 12 wijnen van bestaande leden toegelaten, plus drie wijnen van nieuwe leden, uit Frankrijk en Oostenrijk. Ik ontving proefflessen van enkele nieuwe wijnen uit Bandol.


Bandol
De wijngaarden van Bandol liggen in een amfitheater tussen het Sainte Baume-massief en de zee, waardoor de druiven constant profiteren van de zeewind en langzaam rijpen. Het terroir van de appellatie Bandol strekt zich uit over 1.600 ha, verspreid over 8 gemeenten in de Var: Bandol, Le Beausset, Le Castellet, La Cadière d'Azur, Saint Cyr-sur-Mer, Sainte-Anne d'Evenos, Sanary-sur-Mer en Ollioules.

Domaine La Suffrène
Dit familiebedrijf van Cédric Gravier bevindt zich in de plaats La Cadière d’Azur. Tot 1996 werden de druiven geleverd aan andere producenten, maar sindsdien worden de wijnen in eigen beheer geproduceerd.
De 49 ha wijngaarden omvatten verschillende kleine percelen met oude wijnstokken in vijf van de omliggende dorpen. Milieuvriendelijke wijnbouw met respect voor de biodiversiteit. Met agrobosbouw projecten worden de wijngaarden voorbereid op de toekomst. Biologische wijnbouw is hier lastig vanwege de hoge luchtvochtigheid door de ligging vlak aan de kust, maar het lukt toch al jaren achter elkaar om geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Zonder certificering, omdat de mogelijkheid open moet blijven om in een zeer nat jaar wel incidenteel conventionele producten te gebruiken. De verwachting is dat, naar mate er langer biologisch is gewerkt, de stokken steeds gezonder en daarmee resistenter worden en daarom steeds minder conventionele middelen nodig zijn.
****- Domaine La Suffrène Rosé 2023, AOP Bandol
Assemblage van 45% mourvèdre, 35% grenache,15% cinsault en 5% carignan uit verschillende percelen met afwisselende expositie in de gemeentes La Cadière d'Azur en Le Castellet. De bodem heeft een geologische sokkel van kalksteen met diverse bovenlagen van kalksteen, magnesium, leem, klei en stenen. Biologische wijnbouw in conversie, sinds 2019 gecertificeerd als HVE-niveau 3. Handmatige oogst met selectie tijdens de pluk en bij aankomst, rendement maximaal 40 hl/ha. Ontsteeld en gekneusd, de persingen worden elk apart gehouden. 48 uur statische bezinking, vergisting circa 2 weken. De malo werd na 48 uur gestopt met SO2 om frisheid te behouden. Alc. 13,5%, restsuiker minder dan 2 g/l. Importeur: Pallas Wines, adviesprijs consument € 20,95.
K licht zalmkleurig
G fris, klein rood fruit, iets perzik, Turks fruit, associatie met gepocheerde vis en natte rotsblokken in een zeebries
S sappige inzet van speels bosfruit met prima zuurgraad, peer, perzik, aardbei en iets abrikoos, zeer aangenaam, energieke balans
A prima lengte, blijft op lijn met de smaak met ziltheid aan het einde
T op en top rosé, heerlijk om nu te drinken als aperitief, maar met flinke bewaarcapaciteit, je proeft de nabijheid van de zee en de invloed van de kalksteenbodem, lekker bij fruits de mer
Château Pradeaux
Vanaf de oprichting in 1752 tot het begin van de jaren 2000 was er alleen een Bandol rood en een rosé. De rest van de productie werd grotendeels aan de deur verkocht aan particuliere klanten. Vanaf 2010 hebben de eigenaars Edouard en Etienne Portalis het assortiment aanzienlijk uitgebreid: Le Lys in 2010, Côtes de Provence in 2012, Vesprée in 2016 en Bienfait des Pradeaux rosé in 2020.



****- Château Pradeaux Rosé 2023, AOP Bandol
Assemblage van 70% mourvèdre, 27% cinsault en 3% grenache noir van gemiddeld 30 jaar oude stokken. Biologische wijnbouw. Handmatige oogst van 7 tot 14 september, rendement 23 hl/ha. Direct geperst, koude bezinking tussen 12 en 14°C gedurende 24 uur. Vergist met autochtone gisten in cementen en geëmailleerde stalen tanks gedurende ongeveer 3 weken, geen malo om frisheid te behouden. Opvoeding 8 weken op de lie. Productie circa 20.000 flessen. Alc. 13,5%. Te koop bij vinify.nl, consumentenprijs € 21,36 (2024).
K frambozen-roze met een zweem van bruin
G expressief, krachtig, kruidige toon met peper en nootmuskaat, kersen, lychee, chrysanten, iets kalfsleer en paddenstoelen
S de aroma’s van de geur zetten zich geconcentreerd voort, samen met zilte en stenige aspecten
A vlezig, zeer lang en stevig
T een duidelijke bewaar-rosé, combineert prima met lamsvlees of fazant

****+ Château Pradeaux Rosé ‘Cuvée Vesprée’ 2023, AOP Bandol
Assemblage van 77% mourvèdre, 19% cinsault en 4% grenache noir van gemiddeld 25 jaar oude stokken. Biologische wijnbouw. Handmatige oogst op 13 september, rendement 23 hl/ha. Direct geperst, koude bezinking tussen 12 en 14°C gedurende 24 uur. Vergist met autochtone gisten in 2 ovale tanks van cement en PET (polyethyleentereftalaat) gedurende ongeveer 3 weken, geen malo om frisheid te behouden. Opvoeding 10 weken op de lie. Productie circa 2.400 flessen. Alc. 13,5%, zuren 2,6 g/l. Wordt niet geïmporteerd.
K fonkelend frambozen-roze met reflecties van bruin en oranje
G elegant, minder krachtig dan de vorige wijn, fijn spel van kersen, aalbessen en frambozen, doet denken aan jong mos na een regenbui
S prachtige rijpheid met zilte ondertoon, verfijning en complexiteit met onderliggende kracht
A peperig, zeer, zeer lang
T bijzondere wijn met een hechte balans, zal met de jaren steeds meer geschakeerd worden, een uitdaging om met een verfijnd gerecht te combineren
