Nieuw: Champagne Vaucelle
Het Champagnehuis Thomas Cheurlin presenteert met trots het nieuwe premiummerk Champagne Vaucelle.
“Bezorgd over het erfgoed van het huis door de generaties heen, blijft mijn doel om Champagnes te produceren naar mijn idee en filosofie met een eenvoudig motto: authentieke Champagnes, dicht bij de natuur en onze terroirs. Daarom wilde ik een merk creëren waar ik dit kon doen met behoud van de familietradities, en dat is alles wat je vindt bij Champagne Vaucelle." aldus Thomas Cheurlin.

Thomas Cheurlin
Vanaf de 7e eeuw
Het bedrijf van de familie Cheurlin werd in de zevende eeuw opgericht in Celles-sur-Ource, een dorp in de Côte des Bar, en wijdde zich aan de teelt van wijnstokken. In die tijd werkten wijnboeren vooral voor grotere huizen. De familie Cheurlin evolueerde op natuurlijke wijze naar de productie van Champagne na de Tweede Wereldoorlog met de komst van de Champagnemethode. Vandaag de dag is het huis nog steeds een onafhankelijk familiebedrijf, geleid door Thomas Cheurlin. Men onderscheidt zich door de inzet voor milieuvriendelijke methodes en het bevorderen van duurzame wijnbouw.
Van vader op zoon gedurende 10 generaties:
Er worden authentieke champagnes geproduceerd, die de rijkdom van het terroir van de Côte-des-Bar benadrukken. Met zorg voor evenwicht tussen traditie en innovatie, en tegelijkertijd het voldoen aan de moderne eisen van champagneliefhebbers. Elke fles belichaamt bijna 350 jaar geschiedenis, passie en uitmuntendheid.
Druivenrassen, bodem en klimaat
Vaucelle Champagnes worden voornamelijk gemaakt van de traditionele Champagne druivenrassen: pinot noir en chardonnay, maar ook van een deel blanc vrai (pinot blanc), een van de weinig gebruikte rassen. Dit jaar werden ook arbanne, petit meslier en fromenteau aangeplant, druivenrassen die officieel zijn toegestaan, maar weinig worden gebruikt.
De druiven profiteren van een uitzonderlijk terroir, de Kimmeridgien kalksteenbodem uit de geologische periode Jura. Dit en het continentale klimaat bevorderen een optimale rijping van de druiven, waardoor de wijnen complexiteit en fijnheid krijgen. De druiven worden met de hand geplukt en komen alleen van eigen wijngaarden en percelen (récoltant-manipulant). De wijnbouw is milieuvriendelijk met certificering van HVE en VDC.

Productie
Champagne Vaucelle bestaat uit zes Champagnes, voor alle soorten smaken en momenten, zowel klassieke Champagnes als cuvées, elk met hun eigen persoonlijkheid door rijping op hout, zeldzaam druivenras, rijping op fles (sur latte), vintage, enz.
Geproefd
Eigenaar Thomas Cheurlin zoekt voor Champagne Vaucelle een importeur in Nederland en stuurde vier flessen ter beoordeling. Hier zijn de contactgegevens:
MAISON THOMAS CHEURLIN
17 Grande Rue, 10110 Celles-sur-Ource
+33 (0) 03 25 38 50 26
****- Champagne Vaucelle Brut ‘Les Vallons’
Assemblage van 70% pinot noir en 30% chardonnay. Druiven van verschillende eigen percelen uit valleien aan de rivieren Ource, Seine en Arce. Alleen gebruik van de eerste persing. Rijping 36 maanden sur lattes. Alc. 12%, dosage 8 g/l. Verkoopprijs inclusief BTW bij de producent:
€ 29.00.
K licht goudgeel met een zweem van olijfgroen
G brioche, citrus (grapefruit), flinke, levendige concentratie, zonder meer aantrekkelijk
S speelse, zeer fruitige inzet met de aroma’s van de geur en energieke citrus zuren, sappig en verfijnd
A zeer lang en zuiver, iets peperig, speeksel opwekkend
T van begin tot eind loopt het water je in de mond, rechtlijnig in geur, smaak en finale, voortdurend in balans, iedere slok nodigt uit tot een volgende, een schoolvoorbeeld van een goede Champagne
***(*) Champagne Vaucelle Rosé ‘Le Suchot’
100% pinot noir uit het perceel ‘Le Suchot’, inweking op de schillen, daarna wordt uitsluitend het sap van de eerste persing (saignée) gebruikt. Rijping 36 maanden sur lattes. Alc. 12%, dosage 10 g/l. Verkoopprijs inclusief BTW bij de producent: € 32.00.
K gemiddeld geconcentreerd oranje met iets roze
G herkenbaar pinot noir met frisse kersen, frambozen, walnoten en wat witte peper, elegante stijl met ook wat stevigheid
S vrij krachtig, vult de mond met prachtig fruit van kersen, peren, kruisbessen en frambozen met Turks fruit en marshmallows, alles op aangename wijze in evenwicht
A lang en kruidig, foelie en peper
T makkelijk drinkbaar met stijl en karakter


**** Champagne Vaucelle Blanc de Blancs ‘Terre Nacrée’
100% chardonnay uit de Côte des Bar. Uit twee eigen percelen met Kimmeridgien bodem uit de geologische periode Jura, ‘La Faucillière’ en ‘La Loge’. Alleen gebruik van de eerste persing. Rijping 36 maanden sur lattes. Alc. 12%, dosage 7 g/l. Verkoopprijs inclusief BTW bij de producent: € 38.00.
K gemiddeld geconcentreerd groengeel
G zeer expressief en levendig met complexe tonen van steenfruit, planten en bloemen, heerlijk elegant, Isigny boter, brie, vers gestoomde amandelen, grapefruitschil
S uitermate verfijnd, fraai wit fruit, fenegriek, appel en ananas met witte peper
A ananas, ziltheid, frangipane en zeer veel lengte
T geraffineerde, uitgewogen stijl met prachtig extract, ideaal als aperitief maar ook zeer geschikt bij verfijnde visgerechten
****+ Champagne Vaucelle Blanc de Noirs ‘Terre Natale’
100% pinot noir uit de Côte des Bar. Alleen gebruik van de eerste persing. Rijping 36 maanden sur lattes. 30% van de wijn rijpt een jaar lang in eikenhouten vaten. Alc. 12%, dosage 7 g/l. Verkoopprijs inclusief BTW bij de producent: € 38.00.
K goed geconcentreerd goudgeel
G zeer krachtig en complex, rijke tonen van planten en zuidvruchten, asperges en foelie, witte peper en appelcompote
S breed en stevig, mede door de goed gedoseerde houtondersteuning, grapefruit bitters, boter crème, abrikozen en saffraan
A ziltheid van het terroir, stevigheid met zeer veel lengte door de gedeeltelijke houtopvoeding
T robuuste wijn, kan heet veel gerechten aan, zoals ossobuco, zwezerik en gebakken langoustines


Reactie plaatsen
Reacties