Lagar de Codegua

De winery en wijngaarden van Viña Lagar de Codegua – anno 1998 - liggen aan de voet van het Andesgebergte in Alto Cachapoal, een Chileens wijngebied in de Rapel vallei, in Codegua, een van de oudste steden van Chili, daterend uit 1565. Viña Lagar de Codegua is lid van MOVI (Independent Winemakers Movement).

 

Wijngaarden

De 60 ha wijngaarden liggen op 650 m hoogte en hebben goed doordringbare, rotsachtige leembodems van alluviale oorsprong. Ze werden in 1998 beplant met cabernet sauvignon en syrah. Na verloop van tijd volgden malbec, carmenère, petit verdot, tannat, grenache noir en mourvèdre. De stekken van de wijnstokken komen van enkele van de oudste en meest vooraanstaande wijngaarden van Chili. Deze wijngaarden bezitten een natuurlijk laag rendement en kleine druiven, zodat wijnen met veel aroma’s resulteren.

 

In plaats van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest worden dierlijke mest en compost gebruikt. Druppelirrigatie gebeurt met water van de Andes, dat via kanalen wordt aangevoerd.

Klimaat

In dit gebied heerst een mediterraan klimaat, goed voor een lang, droog en warm groeiseizoen van september tot april, met temperaturen van 29–30ºC. Het verschil tussen dag- en nachttemperatuur bedraagt bijna 20ºC. De regen valt vooral in de winter en er is geen vorst in het voorjaar.

 

Winery

Deze heeft twee verdiepingen, zodat gebruik kan worden gemaakt van zwaartekracht. De gisting verloopt met autochtone gisten bij relatief lage temperatuur. Tijdens de gisting vindt regelmatig onderdompelen en overpompen plaats. De opvoeding gebeurt in eiken vaten.

 

Viña Lagar de Codegua www.lagardecodegua.cl is op zoek naar een importeur.

Geproefd

Ik ontving van de producent een serie proefflessen ter beoordeling. De vermelde prijzen zijn exportprijzen FOB per fles in US Dollars.

 

***(*) Lagar Cabernet Sauvignon Reserva 2019, Viña Lagar de Codegua

100% cabernet sauvignon uit een enkele wijngaard met alluviale rotsachtige leemzand bodem, D.O. Rancagua - Alto Cachapoal. Handmatige oogst met selectie, volledige ontsteling. Vergisting op de schillen met autochtone gisten en lichte extractie. Opvoeding op eiken fusten van 225 en 600 liter (10% nieuw) gedurende 14 maanden. Niet geklaard, niet gefilterd. Alc. 14%. Productie 30.000 flessen. Exportprijs US$ 5,42.

K zeer donker paarsrood

G expressief en krachtig, veel cassis, jeneverbessen, vanille en kruidigheid, terroir-expressie

S vlezige inzet met zwarte bessen, inkt, munt en rijpe tannines, de uitstekende zuurgraad zorgt voor een frisse balans met krachtig en speels fruit, waarbij de alcohol niet overheerst

A flinke lengte met tonen van kiezel, iets laurierdrop en specerijen

T evenwichtige Cabernet met veel rijp fruit

 

***(*) Codegua Grenache 2021, Viña Lagar de Codegua

100% grenache noir uit een wijngaard met alluviale rotsachtige leemzand bodem, D.O. Rancagua - Alto Cachapoal. Handmatige oogst met selectie, 80% ontsteling. 2 dagen koude inweking vooraf. Vergisting op de schillen (20% stelen) met autochtone gisten en lichte extractie, alleen onderdompeling. Opvoeding op gebruikte eiken fusten liter gedurende 5 maanden. Niet gefilterd. Alc. 13,5%. Productie 1.500 flessen. Exportprijs US$ 9,17.

K gemiddeld geconcentreerd paars

G weelderig rijp aardbeienfruit, veel bloemen, spinazie en teer

S de wijn uit net geopende fles is nog gesloten; uitgesproken fris, sappig en puur fruit van bramen en kersen, licht en speels, rijpe tannines, wat jammy en vanille; na 5 dagen openstaan in een aangebroken fles is de wijn als herboren: geen spoor van oxidatie, de zuren zijn nu zeer goed in balans en de wijn vertoont elegantie en umami

A vrij lange finale

T deze wijn doorstaat de duurteproef met glans, zodat mijn advies is de fles zeker een jaar te bewaren alvorens open te maken; decanteren helpt ongetwijfeld ook; het is bovendien een eetwijn vanwege de zuurgraad; zeer verschillend van Grenache wijn uit Zuidfrankrijk of Spanje, deze doet meer denken aan eersteklas Cabernet Franc uit de Loire

Lagar Cabernet Sauvignon Reserva 2019, Viña Lagar de Codegua
Codegua Grenache 2021, Viña Lagar de Codegua

 

***(*) Codegua GSM 2020, Viña Lagar de Codegua

Blend van 51% grenache noir, 23% syrah en 26% malbec uit een wijngaard met alluviale rotsachtige leemzand bodem, D.O. Rancagua - Alto Cachapoal. Handmatige oogst met selectie, ontsteling, vinificatie van de 3 druiventassen apart in rvs-tanks van 800 liter, beginnend met vijf dagen koude inweking. Vergisting op de schillen (20% stelen) met autochtone gisten en lichte extractie, alleen handmatige onderdompeling. Nagisting op de schillen. Gescheiden opvoeding op gebruikte eiken barriques gedurende 16 maanden. Niet gefilterd. Alc. 13%.. Exportprijs US$ 9,17.

K gemiddeld geconcentreerd paarsrood

G nog wat jeugdig, aardbeien, bloemen, bosvruchten, groente en mayonaise, wat salmiak en animale tonen, aromatisch, elegant en evenwichtig

S bramen, bosbessen, aalbessen, levendig, aangename balans met uitnodigend karakter

A goede lengte met veel zuren, nog wat stroefheid en aangename bitters

T fraaie blend met kwaliteit, de smaak is identiek aan de geur

 

**** Aluvión Blend 2017, Viña Lagar de Codegua

Blend van 55% cabernet sauvignon, 21% petit verdot en 18% carmenère uit een wijngaard met alluviale rotsachtige leemzand bodem, D.O. Rancagua - Alto Cachapoal. Handmatige oogst met selectie, ontsteling, vinificatie van de 3 druiventassen apart in rvs-tanks van 800 liter. Vergisting op de schillen met autochtone gisten en lichte extractie, alleen overpompen van de helft van de tank. Nagisting op de schillen. Gescheiden opvoeding op gebruikte eiken barriques (10% nieuw) gedurende 12 maanden. Na het blenden nog 6 maanden barrique rijping. Alc. 14,5%. Productie 9.000 flessen. Exportprijs US$ 12,50.

K zeer diep robijnrood

G bedwelmend geheel van bosgrond, humus, specerijen, leer, munt en vanille, expressief, de complexiteit is in aantocht,

S overtuigt direct met veel vulling en bijzondere aspecten, bosbessen, veenbessen, chocolade, nobele tannines, steenachtige aspecten van het terroir

A lang, luchtig en krachtig, chocolade en kruiderijen

T prachtige wijn, voorbeeldige blend, intelligente houtopvoeding

Codegua GSM 2020, Viña Lagar de Codegua
Aluvión Blend 2017, Viña Lagar de Codegua

****+ Lagar Syrah Edición Limitada 2019, Viña Lagar de Codegua

100% syrah uit de wijngaard La Esperanza met alluviale rotsachtige leemzand bodem met grind, D.O. Rancagua - Alto Cachapoal. Handmatige oogst met selectie, ontsteling. Koude inweking vooraf gedurende twee dagen. Vergisting op de schillen in rvs-tanks van 800 liter met autochtone gisten en lichte extractie, alleen eens per dag overpompen van de helft van de tank en handmatig onderdompelen. Nagisting op de schillen. Opvoeding op vaten van 600 liter (Frans eiken, 20% nieuw) gedurende 14 maanden. Niet geklaard, niet gefilterd. Alc. 14,5%. Productie 3.600 flessen. Exportprijs US$ 12,50.

K diep geconcentreerd paarsrood

G gesloten en enigszins complex, fraai spel van bessen, kersen, bramen, bloemen en terroir, zowel elegant als krachtig

S zeer overtuigend, spel van prachtig fris fruit met lenige tannines van perfecte rijpheid, iets peper en eigeel

A lang, zilt en energiek

T erg mooi, spannend, evenwicht op hoog niveau, zeer compleet

 

****(*) Tudor Cabernet Sauvignon 2019, Viña Lagar de Codegua

100% cabernet sauvignon van 21 jaar oude stokken uit perceel nr. 3 van de Codegua wijngaard met alluviale rotsachtige kleizand bodem met stenen, D.O. Rancagua - Alto Cachapoal. Handmatige oogst met selectie, ontsteling. Vergisting op de schillen in vaten van 600 liter (Frans eiken, 30% nieuw) met autochtone gisten en ronddraaien van de vaten voor lichte extractie. Opvoeding in dezelfde vaten gedurende 14 maanden. Niet gefilterd. Alc. 14%. Productie 3.400 flessen. Exportprijs US$ 23,33.

K zeer diep en jeugdig paarsrood

G complex, klassieke stijl, cassis, chocolade en munt, compact en met diepte

S fraai geheel, krachtig en zeer mineraal, bessen en kersen, voorbeeldige tannines ingepakt door het dichte fruit, lenig en met hechte balans

A zilt, iets chocolade, grootse lengte

T indrukwekkende wijn met gebalde kracht, naadloze balans en bijzonder karakter, fortissimo

Lagar Syrah Edición Limitada 2019, Viña Lagar de Codegua
Tudor Cabernet Sauvignon 2019, Viña Lagar de Codegua