Rosés de Terroirs

Rosés de Terroirs  - deel 1

 

Rosé heeft de laatste decennia een stevige plaats veroverd op de markt. Maar nu wereldwijd steeds meer aandacht is ontstaan voor terroirwijnen, is rosé als terroirwijn min of meer achtergebleven. Toch is ook daar een opleving gaande. Op initiatief van wijnproducenten uit Tavel werd in maart 2021 de internationale organisatie Rosés de Terroirs opgericht.

 

De associatie opteert voor 100 leden, waarvan er tot nu toe ruim 30 zijn toegetreden. Deze produceren wijnen in AOC Bandol, DOC Bardolino Chiaretto, AOC Bordeaux Clairet, AOC Côtes de Provence, AOC Côtes de Toul, AOC Côtes-du-Rhône, AOC Costières de Nîmes, AOC Faugères, AOC Rosé des Riceys, AOC Sancerre en AOC Tavel.

 

Qua stijl, kleur en smaak wordt zo veel mogelijk diversiteit nagestreefd bij de aangesloten bedrijven. De kleur van rosé wijn is immers niet persé bepalend voor de kwaliteit, maar meer het gevolg van de productiewijze. En goede rosé is lastiger te produceren dan velen denken.

 

Ik ontving een serie wijnen ter beoordeling. Dit zijn mijn bevindingen over de eerste serie.

 

AOC Rosé des Riceys

Het wijnbouwgebied van de gemeente Riceys omvat drie appellations, AOC Champagne, AOC Coteaux Champenois en AOC Rosé des Riceys. Deze laatste telt 350 hectare met voornamelijk de beste hellingen op het zuiden. Ongeveer 15 producenten maken jaarlijks gemiddeld 60.000 flessen Rosé des Riceys van 35 à 60 hectare wijngaarden. Site internet pour le Rosé des Riceys | VIGNERONS DES RICEYS (vignerons-les-riceys.com)

 

****- Rosé des Riceys 2012, Champagne Jacques de France

100% pinot noir uit de lieux-dits Tronchois en Valingrain. Late oogst met selectie van de rijpste druiven. 20% wordt gekneusd en 3-6 dagen vergist in rvs tanks met macération semi-carbonique. Het vrij weggelopen sap en de eerste persing worden dan verder vergist, inclusief malo. Opvoeding gedurende enkele maanden, deels in tanks, deels in vaten. Alc. 12,5%. Imp. Neerlands Wijnhuis (deze wijn niet). Exportprijs € 16,08.

K licht tot gemiddeld geconcentreerd oranje-frambozenrood-amber

G complex geheel van gestoofd fruit, frambozen- en aardbeienjam, compote van pruimen en verse vijgen, viooltjes en secundaire aroma’s

S belegen fruit van aardbeien en rabarber, noten en iets drop, geen noemenswaardig restzoet, prima in balans met frisse zuren

A goede lengte met lichte kruidigheid

T fraaie wijn, inzetbaar bij gerechten van gevogelte en paddenstoelen, 10 jaar oud, zeer vitaal

 

AOC Côtes-du-Rhône

***(*) Rosé d’Automne 2020, Domaine de l’Odylée

100% grenache noir van wijngaarden met bruine kalk-klei bodems en rolkeien in Violès, ten noordoosten van Orange. De wijnbouw is in conversie naar biologisch. Gevinifieerd met macération carbonique. Alc. 13,5%. Zoekt importeur. Exportprijs € 9,80.

K flink geconcentreerd ‘oud roze’

G aardbeien- en frambozenjam, honing, camembert

S vrij vol en rond met mooi geïntegreerd restzoet, in balans met frisse zuren, net even wat tannines zorgen voor vlezigheid, iets patisserie, noten, kruidigheid

A goede structuur en prima lengte

T verbetert zich met openstaan, prima bij Indonesische gerechten

 

AOC Costières de Nîmes

****- Rosé Cuvée Elégance 2021, Château Beaubois

AOC Costières de Nîmes. Blend van 60% syrah uit de Clos Pierre wijngaard, 20% grenache noir uit de Clos François wijngaard en 20% cinsault uit de Clos Canal wijngaard. De bodems zijn veelal met keien bedekt. De wijnbouw is biologisch en biodynamisch. De druiven worden na de pluk direct geperst en op traditionele wijze vergist in tanks bij 16°C. Opvoeding 3 maanden in tanks, op de fijne lie. Productie 10.000 flessen. Alc. 13%. Importeur Coenecoop (deze wijn niet). Exportprijs € 14,00.

K licht zalmkleurig, fonkelend

G stuivend, snoepjes, elegant, veel materie, finesse en enige complexe tonen, rozen en subtiel rood fruit

S strak en mineraal, verfijnd met veel concentraat van citrus en frambozen

A mineraal, lang tot zeer lang, witte peper en ziltheid

T zeer aangenaam en gebalanceerd, bij fijne visgerechten

 

Rosé des Riceys 2012, Champagne Jacques de France
Rosé d’Automne 2020, Domaine de l’Odylée
Rosé Cuvée Elégance 2021, Château Beaubois

AOC Côtes de Provence

Tibouren is een zeer oud Provençaals druivenras. Het wordt verbouwd aan de Middellandse Zee en staat bekend om zijn kwaliteit. De herkomst is nog onduidelijk. Sommigen beweren dat het de Romeinen waren die het in Klein-Azië ontdekten en het vervolgens in Europa introduceerden. Kenmerken:

  • conische, compacte trossen van verschillende grootte;
  • de druiven hebben een blauwachtige zwarte kleur en zijn erg sappig;
  • vroege knopbreuk;
  • ongevoelig voor cryptogame ziekten met uitzondering van phytophthora;
  • het is noodzakelijk om aandacht te besteden aan anthracnose, mijten, millerandage en esca;
  • veel geur, bedwelmend en zeer alcoholisch;
  • wordt voornamelijk gebruikt om te blenden met andere druivenrassen van de appellaties Côtes de ProvencePaletteCoteaux Varois en Provence.

****(*) Château Cibon Cuvée Marius Rosé 2017, Cru Classé, Clos Cibonne

Assemblage van 90% tibouren (ruim 60 jaar oude bush vines) en 10% grenache noir. De wijngaarden liggen op 800 m van de Middellandse Zee, op een helling van de bergketen Chaine des Maures. De bodem bestaat uit klei en schist en heeft een goede doorlaatbaarheid voor regenwater. De wijnbouw is sinds 2015 in omschakeling naar biologisch. De druiven worden enigszins overrijp geplukt, maar met voldoende zuren. Ze worden volledig ontsteeld en direct geperst. Het sap wordt langzaam vergist in nieuwe foeders van 26 hl met temperatuurcontrole. In deze foeders rijpt de wijn 24 maanden op de fijne lie, met bâtonnage de eerste 6-12 maanden. Alc. 14%. Importeur La Vie Le Vin, consumentenprijs € 41,00.

K zeer licht oranje-roze-amber

G de complexiteit is opvallend, met bijzondere schakeringen van rijp rood fruit en edele specerijen, diep geconcentreerd

S zeer rijk en verfijnd, compact en karaktervol, met herfstachtige tonen en aspecten van Meursault Premier Cru, aardse accenten, paddenstoelen en grapefruit

A indrukwekkende lengte met een scala aan nuances

T zeer hoog niveau, ver boven dat van de meeste rosé wijnen, ten volle de prijs waard; te combineren bij klassieke gerechten als fazant of patrijs met morilles in roomsaus

 

AOC Bordeaux Clairet

Rosé van het type clairet wordt alleen geproduceerd in Bordeaux, en wel sinds de Middeleeuwen. Slechts enkele producenten maken dit type wijn.

***(*) Château Ballan Larquette 2020

AOC Bordeaux Clairet van 100% cabernet sauvignon op kalk-klei bodems in Saint-Laurent-du-Bois. In conversie naar biologische wijnbouw. Inweking op de schillen gedurende 3 tot 4 dagen. Daarna vergist als witte wijn in betonnen tanks, inwendig bedekt met epoxyhars. Na koude statische bezinking volgt rijping op de volle lie. Niet gefilterd. Productie 6.000 flessen. Alc. 13,5%. Importeur Joep Feldmann, joep_feldmann@hotmail.com , tel. 06.33.52.86.75. Consumentenprijs € 8,75 (2018).

K robijnrood-frambozenrood, vlokken wijnsteenzuurkristallen zakken snel naar de bodem van de fles

G stevig aroma van bessen en kersen

S aangename inzet met veel fruit, frivool van stijl, frambozen en kruisbessen, bloemen, volle, vlezige materiedoor de rijping op de lie, getypeerd cabernet sauvignon van kalk-klei bodem

A goede lengte, het beetje restzoet is prima in balans

T deze serieuze rosé wordt nog voller en rijker van smaak na 3 jaar bewaren en is inzetbaar als aperitief of b.v. bij sushi of dim-sum; aantrekkelijke prijs

 

DOP Chiaretto di Bardolino

***(*) Ròdon Chiaretto del Bardolino 2020, Azienda Agricola Le Fraghe

Blend van 80% corvina en 20% rondinella van 18 jaar oude stokken uit de gemeentes Affi en Cavaion Veronese in de Italiaanse wijnstreek Veneto. De wijngaarden liggen op 190 m hoogte, met expositie op het zuiden. Plantdichtheid 5.000 stokken/ha. Biologische wijnbouw. De druiven krijgen eerst 6 uur koele inweking op de schillen en worden daarna - de twee rassen apart - vergist bij 17°C. Rijping op de fijne lie in rvs tanks tot de lente. Alc. 12,5%. Schroefdop. Importeur Eck & Maurik, consumentenprijs € 9,95.

K licht oranje met schittering van roodkoper

G levendig, mineraal, rokerig, iets koriander, oude kaas

S flinke zuurgraad, rabarber, aalbessen, vrij stevig concentraat

A meer dan gemiddelde lengte, amandelen en merkbare tannines

T maaltijdwijn die vette gerechten nodig heeft

 

Château Cibon Cuvée Marius Rosé 2017, Cru Classé, Clos Cibonne
Château Ballan Larquette 2020,  Bordeaux Clairet
Ròdon Chiaretto del Bardolino 2020, Azienda Agricola Le Fraghe