Coteaux Varois en Provence

 

De zuidelijke Franse wijnstreek Provence omvat de AOP’ Côtes de Provence, Coteaux d’Aix en Provence en Coteaux Varois en Provence. Deze laatste dateert uit 1993.

 

Wijngaarden

De wijngaarden van de AOP Coteaux Varois en Provence bevinden zich in het hart van het kalksteengebied van de Provence, in bekkens en smalle valleien van 28 gemeenten rond de plaats Brignoles. Het terroir omvat reliëfs van 600 tot ruim 1.000 m hoogte, voor het Sainte-Baume-massief.

 

De 3.000 ha wijngaarden zijn voor 76% gecertificeerd als biologisch of HVE (Haute Valeur Environnementale).  De jaarlijkse wijnproductie omvat 136.000 hl (18 miljoen flessen), waarvan 93% rosé, 4% rood en 23% wit. Het wettelijk maximaal rendement bedraagt 55 hl/ha. In de AOP zijn 65 zelfstandige wijnproducenten en 11 coöperaties actief.

 

Coteaux Varois en Provence

 

Landklimaat

De wijngaarden liggen op gemiddeld 350 m hoogte, de hoogste percelen op 500 m. De rots massieven van Sainte-Baume in het westen, Bessillons in het noorden en Barres de Cuers in het zuiden houden maritieme invloeden tegen. Hierdoor heeft het klimaat een continentaal karakter: herfst en lente zijn vaak zeer mild, maar worden afgewisseld door soms verzengend hete zomers en zeer koude en strenge winters, meer uitgesproken dan in de rest van de Provence.

 

Kalkbodem

De bodem bestaat uit kalksteen- en klei-kalksteenplooien van het oosten naar het westen, afgewisseld door gebieden met grind en vuurstenen.

 

Coteaux Varois en Provence

 

Druivenrassen

De toegestane druivenrassen zijn cinsault, grenache noir, mourvèdre en syrah. Deze mogen worden aangevuld met cabernet sauvignon, carignan en tibouren. De meeste wijnen zijn blends.

 

Steeds meer rosé

In de afgelopen 30 jaar zijn productie en consumptie van rosé verdrievoudigd. En in 15 jaar is de export van Provence wijnen met 500% toegenomen, tot 62 miljoen flessen in 2022.

 

In de Provence is de productie van roséwijn al heel lang een specialiteit, een manier van leven. Dit is te danken aan het klimaat, het terroir en de druivensoorten van de Provence, die perfect geschikt zijn voor deze wijn. Als logisch gevolg hiervan is de Provence de 1e regio in Frankrijk die roséwijn produceert: 157 miljoen AOP-flessen geproduceerd in 2022, d.w.z. 38% van de nationale productie en 4,2% van 's werelds roséwijnen! In de Provence bestaat 90% van de wijnproductie uit rosé.

 

 

Geproefd

Ik ontving ter illustratie twee wijnen om te beoordelen.

 

*** Estandon ‘Lumière’ rosé 2023, AOP Coteaux Varois en Provence

Assemblage van cinsault, grenache noir en syrah, een selectie van minder dan 10% van de beste wijnen. Estandon is een coöperatie gevestigd te Brignoles. De wijngaarden zijn HVE-niveau 3 gecertificeerd. ’s Nachts geoogst, korte inweking op de schillen, geperst, vergist in rvs-tanks bij gecontroleerde temperatuur zonder malo. Alc. 13%. Te koop bij Vivino, consumentenprijs € 6,87.

K bleek zalmkleurig

G gemiddeld tot goed geconcentreerde aroma’s van bloemen, aalbessen, frambozen, citrus en steenvruchten, met aantrekkelijk en levendig karakter

S frisse sappigheid wordt gevolgd door zuiver slank fruit, evenwichtig en dorstlessend door zachte zuren

A gemiddelde lengte, niet zwaar maar licht verteerbaar

T zonder meer geslaagd, als aperitief maar ook bij lichte gerechten met groente en tomaat

 

***(*) Château l’Escarelle ‘Les Deux Anges’ rosé 2023, AOP Coteaux Varois en Provence

Assemblage van grenache noir, syrah en mourvèdre. Biologische wijnbouw en certificatie HVE. Alleen de optimaal rijpe druiven worden geoogst. Na de persing en koude stabilisatie verloopt de gisting bij gecontroleerde temperatuur. Opvoeding op de fijne lie. Alc. 13%. Importeur: Bovino. Consumentenprijs € 20,35.  

K bleek zalmroze

G bloemen, perziken, abrikozen, frambozen, grapefruit, amandelen en frangipane, elegant en aromatisch

S energiek en prima geconcentreerd, met herhaling van de geuraroma’s, sappig in balans en mineraal gestructureerd

A lang en zilt met speels rood en wit fruit

T fraaie rosé met veel karakter, prima compositie

 

Estandon ‘Lumière’ rosé 2023, AOP Coteaux Varois en Provence
Château l’Escarelle ‘Les Deux Anges’ rosé 2023, AOP Coteaux Varois en Provence

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.