11 nieuwe leden van Rosés de Terroirs

 

De groep Rosés de Terroirs breidt zich steeds meer uit met producenten en hun cuvées die duidelijk verschillen van het merendeel aan geproduceerde rosé wijnen. Deze cuvées tonen aan dat rosé niet alleen ideaal is als aperitief, maar ook een gastronomische bewaarwijn kan zijn, die zich kan ontplooien tijdens een of meer jaren flesrijping. Er wordt geadviseerd om deze wijnen niet te koud te schenken.

 

Op 18 april 2024 werden 11 nieuwe cuvées toegelaten tot de groep. Ik ontving een serie proefflessen ter beoordeling.

 

Rosés de Terroirs

 

Domaine Jean-Maxime Delorme

Dit familiebedrijf van Jean-Maxime is gevestigd in Tavel. Speerpunten zijn liefde voor terroirs, synergie tussen fauna en flora en respect voor de bodem, alles met het doel om wijnen te produceren met finesse, complexiteit en frisheid. Hij begon in 2018 met het bewerken van het land van zijn grootvader en vader.

 

In 2023 verwierf hij een domaine in Tavel en gaf het de naam Val de l'Orme. Alle wijnstokken zijn gecertificeerd biologisch of zijn in conversie. Ze staan op diverse bodems zoals Lauzes, zand, kiezels.

 

De wijnen worden vergist met autochtone gisten. Jean-Maxime gebruikt zo min mogelijk zwavel. Sommige cuvées worden gevinifieerd met koolzuurmaceratie.

 

***(*) Tavel Traditionnel 2022, Domaine Jean-Maxime Delorme

Assemblage van 60% grenache noir en 40% mourvèdre. De wijngaarden hebben bodems van zand en lauzes (platte witte kalkstenen). Handmatige oogst met selectie. Droog vergist, geen of weinig restsuiker. Alc. 13,5%. Geen importeur. Consumentenprijs op het wijngoed € 10,00.

K licht tot gemiddeld geconcentreerd kersenrood met wat CO2 belletjes

G vlezige, druivige materie van pruimen en kersen, rook en herfstbos, komt langzaam los

S volle, rijke tonen van prachtig rijp fruit, aardbeien en frambozen, weelderig en de mond vullend, fraai in balans, rokerig als een houtvuur, iets peper en vanille

A energiek rood fruit, flinke lengte met net even wat tannines die voor een bite zorgen

T stevige rosé met volop fruit, kan flinke gerechten begeleiden en heeft een interessante prijs-prestatie verhouding

 

Tavel Traditionnel 2022, Domaine Jean-Maxime Delorme

 

Domaine Les Béates

 

Domaine Les Béates ligt in Lambesc, in het hart van de Aix-en-Provence AOP. Het strekt zich uit over 60 ha, waaronder 40 ha wijnstokken, ten noordwesten van Aix-en-Provence tussen de Alpilles, de Luberon en de berg Sainte Victoire. Het wijngoed is sinds de jaren 80 een pionier op het gebied van biologische landbouw in de regio en is sinds 1996 eigendom van de familie Terrat.

 

Kenmerken: oude wijnstokken, lage opbrengsten, traditionele vinificatie en lange rijping.

De inzet voor biologische landbouw sluit het gebruik van synthetische producten zoals herbiciden of insecticiden uit die het milieu en de mens vervuilen. Het regelmatig bewerken van de bodem en het gebruik van organische aanpassingen zorgt voor een betere balans. Hierdoor kan de wijnstok zijn wortelstelsel in de diepte ontwikkelen, profiteren van een betere weerstand tegen de waterstress van de mediterrane zomer en vooral om via de wijnen alle mineraliteit en complexiteit van het terroir tot uitdrukking te brengen.

 

De wijngaarden liggen op 250 tot 350 m boven de zeespiegel, op de hellingen en lagere hellingen van de zuidelijke uitlopers van de Chaîne des Côtes. Dit dient als een natuurlijke barrière tegen de vochtigheid en kou van de verder naar het noorden gelegen Durance-vallei.
De bodems zijn zeer divers, met zachte kalksteen, zandsteen, klei-kalksteen op mergel en steenachtige percelen. De hele wijngaard geniet van een uitzonderlijk mediterraan klimaat, badend in de zon en verkwikt door de mistral.

 

In de ruim 60 percelen met een grote diversiteit aan terroirs, staan circa 15 druivenrassen: Wit: chenin blanc, ugni blanc, vermentino, grenache blanc, sauvignon blanc, clairette en chardonnay;

Rood: grenache noir, cabernet sauvignon, syrah, cinsault, counoise, carignan, mourvèdre en caladoc.

 

**** Domaine Les Béates, cuvée Terra d’Or Rosé 2022

VSIG (Vin Sans Indication Géographique, voorheen Vin de Table). 100% syrah uit wijngaarden met bodems van kleizand met kalkstenen. Inweking op de schillen gedurende 12 uur in betonnen cuves. Het vrij weggelopen sap (saignée) werd vergist met autochtone gisten in eiken vaten van 500 liter. In dezelfde vaten werd de wijn 9 maanden opgevoed op de fijne lie, met regelmatige bâtonnage. Alc. 13,5%. Geen importeur. Consumentenprijs op het wijngoed € 36,00.

K licht kersenrood, de kleur van stoofperen

G krachtig en expressief, stenig mineraal, zoetig fruit van morellen, aardbeien en meloen, Fruittella snoep, veel finesse

S vol en zuiver, appels en kersen, vlezig met fijne bitters en lichte tannines, iets karamel, veel materie zonder zwaar te zijn, rechtlijnig en strak

A zeer lang

T gebalanceerd en verfijnd, waarbij geur en smaak hetzelfde beeld vertonen, complete wijn met rijke schakeringen

 

Domaine Les Béates, cuvée Terra d’Or Rosé 2022

 

Mas de Cadenet

Dit familiebedrijf van Guy Négrel is sinds 1813 gevestigd in de plaats Trets en Provence, aan de voet van de berg Sainte Victoire, in de buurt van Aix-en-Provence.

 

De wijngaard ligt op een plateau op het zuiden, 250 meter boven de zeespiegel. Vijf hectare valt onder de appellatie Côtes de Provence en veertig hectare in de sub-appellatie Côtes de Provence van Sainte Victoire.

De bodem bevat lagen met kalkstenen uit het secundaire Krijt en Jura. De bovenlaag bestaat uit van keien die van de berg Sainte Victoire zijn weggespoeld. De bodem bestaat voor 60% uit kiezels en voor 40% uit klei.

 

Productie: 60% rosé, 30% rood en 10% wit.

Druivenrassen: rolle, syrah, grenache noir, cinsault en cabernet sauvignon.

Gemiddeld rendement: 45 hl/ha.

 

Het terroir heeft de kenmerken van een mediterraan klimaat:
– Hete en droge zomers, milde winters
– Zware regenval gedurende enkele dagen in de herfst en de lente
– Een droge wind, de Mistral, die positieve effecten heeft op de gezondheid van de wijnstokken

– Overvloedige zonneschijn.

Maar het Sainte Victoire-gebied heeft een ander klimaat dan andere gebieden in de Provence. De berg Sainte Victoire aan de ene kant en het Sainte Baume-gebergte aan de andere kant vormen een natuurlijke barrière die de regenval en de maritieme invloed vermindert. Hierdoor ontstaat een microklimaat dat dichter bij het landklimaat ligt met een lagere hoeveelheid regen en de grootste variatie in temperatuur in de Provence.

 

***(*) Mas de Cadenet, cuvée Grande Garde Rosé 2022

AOP Côtes de Provence Sainte-Victoire. Assemblage van 70% grenache noir en 30% syrah. Biologische wijnbouw met certificering. Vroeg in de ochtend geoogst in eigen wijngaarden, selectie van druiven van oude stokken. Volledig ontsteeld en gekneusd, korte inweking op de schillen. Vergist in barriques van Frans eiken, van nieuw tot 5 jaar oud. 8 maanden opgevoed in dezelfde vaten op de fijne lie met bâtonnage. Alc. 13%. Importeur: Noordman Wijn (deze cuvée niet). De producent adviseert een consumentenprijs van € 26,00.

K bleek zalmkleurig

G frambozen, bloemen, citrusfruit, licht tropisch, finesse en subtiele vanille, potloodslijpsel

S fris, speels en zeer sappig, begint strak en wordt dan voller, citrus en licht specerijen, vanille, lichte zoetimpressie

A tintelend, vol en stevig, goede lengte

T kan volle, romige gerechten aan

 

Mas de Cadenet, cuvée Grande Garde Rosé 2022

 

Château Gassier

Dit Château bevindt zich in de plaats Puyloubier. Het bezit 40 ha wijngaarden aan de voet van het bergmassief Sainte-Victoire, ten oosten van Aix-en-Provence, met bodems van klei en kalksteen. De wijnbouw is sinds 2016 biologisch gecertificeerd.

 

De wijnen van Château Gassier vallen onder de appellatie Côtes de Provence Sainte-Victoire. Dit gebied strekt zich uit over 9 gemeenten in de departementen Bouches-du-Rhône en Var, met 2.500 ha potentiële wijngaarden, waarvan 500 ha nu de AOP Cru Sainte Victoire hebben.

Het klimaat heeft lichte continentale nuances. Met in het zuiden bescherming tegen maritieme invloeden door het Aureliaanse gebergte en het Sainte-Baume-massief. De bergen van Sainte-Victoire verzwakken de invloed van de Mistral, die zeer hard kan waaien, maar de wijnstokken beschermt tegen plagen. De ondiepe bodems bestaan uit kalksteen en kleiachtige zandsteen.

 

****- Château Gassier ‘cuvée 946’ Rosé 2021

AOP Côtes de Provence Sainte-Victoire. Assemblage van grenache noir, syrah en rolle, ‘s nachts geoogst in geselecteerde percelen met westelijke expositie op 946 m hoogte, vandaar de naam. Ontsteeld en direct geperst gedurende 2 tot 3 uur. Na een week koude stabilisatie werd de most deels vergist in betonnen tanks bij 14 tot 15°C en deels in 500 l vaten van Oostenrijks eiken. De wijn kreeg 6 maanden opvoeding, het laatste deel in dezelfde vaten, op de fijne lie, met elke 2 weken bâtonnage. Alc. 13,5%. Geen importeur. Consumentenprijs op het wijngoed € 37,00.

K lichte perziktint

G imposant en zeer aromatisch, vrij complex en rijk, bosgrond, amandelen, brioche

S zeer energiek, rijk aan mineralen, ingepakt door prachtig klein rood fruit, aards en peperig

A zeer lang, mineraal, zilt en zeer energiek

T krachtig en rijk, geur en smaak liggen op één lijn

 

**** Château Gassier ‘cuvée 946’ Rosé 2022

Dezelfde gegevens als van de vorige wijn. Alc. 14%. Geen importeur. Consumentenprijs op het wijngoed € 37,00.

K lichte perziktint

G minder ontwikkeld maar wel verfijnd, vers geknakte rauwe sperziebonen, natte kiezelstenen

S strakker dan de 2021, elegant met veel fruitspel, fris door een hogere zuurgraad

A lang, zilt, edele bitters, hechte balans

T finesse en subtiliteit gaan zich met meer flesrijping zeker nog meer ontwikkelen

 

****(*) Château Gassier ‘cuvée Elevae’ 2019

AOP Côtes de Provence Sainte-Victoire. Assemblage van grenache noir, syrah en rolle, ‘s nachts geoogst in de beste percelen. Ontsteeld en direct geperst gedurende 2 tot 3 uur. Na een week koude stabilisatie werd de most vergist in 500 l vaten van Oostenrijks eiken. De wijn kreeg 24 maanden opvoeding in dezelfde vaten, op de fijne lie, met elke 2 weken bâtonnage. Wordt alleen in de beste oogstjaren gemaakt. Productie 1.500 flessen. Alc. 13,5%. Geen importeur. Consumentenprijs op het wijngoed € 70,00.

K licht perzik met oranje reflecties

G complex en rijk, zeer geschakeerd, een scala aan aroma’s, citrus, fijne specerijen, honing en vanille, abrikoos en perzik, paddenstoelen

S zeer rijk en zeer complex, je ontdekt steeds wee nieuwe aspecten, een vleugje vanille en heel licht peper, fenegriek, wat verse grasboter, breed mondgevoel, zeer mooie zuurgraad

A zeer lang en zeer mineraal

T deze topklasse rosé heeft een groot potentieel met prachtige verfijning en complexiteit; de smaak verandert met elke slok; de wijn kan met gemak de mooiste gerechten aan, bijvoorbeeld met truffel

 

Château Gassier ‘cuvée 946’ Rosé 2022
Château Gassier ‘cuvée Elevae’ 2019

 

Domaine Fournier

Dit wijngoed werd in 1926 opgericht door Hélène en Léon Fournier en is sinds 2015 in bezit van Vignobles Villebois. Het is gevestigd in Verdigny en bezit 39 ha wijngaarden in de appellations Sancerre, Pouilly-Fumé, Menetou-Salon, Quincy en Val de Loire. De Sancerre wijngaarden hebben drie bodemtypes, Silex, Caillottes en Terres Blanches. Sinds 2021 bezit het domein he certificaat 'Haute Valeur Environnementale' en sinds 2022 dat van 'Vignerons Engagés'. Domaine Fournier is al enkel jaren lid van de groep Rosés de Terroirs, maar stuurde eind april 2024 pas een proeffles op.

 

****- Sancerre ‘Les Belles Vignes’ rosé 2023, Domaine Fournier

100% pinot noir, Sancerre Rosé AOP. Van 10-30 jaar oude wijnstokken uit wijngaarden op heuvels met bodems van het type Terre Blanche. Geoogst bij zonsopgang om de aroma’s vast te houden. Direct geperst, langzaam en zacht. Vergist bij lage temperatuur, gebotteld in het voorjaar. Alc. 13%. Consumentenprijs op het wijngoed € 17,75.

K gemiddeld tot goed geconcentreerd zalmroze met oranje reflecties

G krachtig en expressief, loepzuiver fruit van kersen, kruisbessen en frambozen met levendigheid en veel karakter, spannend en uitnodigend, met op de achtergrond subtiele specerijen

S frisse, smaakvolle inzet van klein rood fruit en rabarber met minerale accenten, rechtlijnige voortzetting van de geuraroma’s

A lange finale met zilte frisheid

T fraaie rosé, speels en verfijnd maar ook extractvol en volkomen in balans, zal mooi combineren met Chinese of Thaise gerechten

 

Sancerre ‘Les Belles Vignes’ rosé 2023, Domaine Fournier