Wijnen van Early Mountain Vineyards uit Virginia, USA

 

De Amerikaanse staat Virginia ligt halverwege Europa en Californië. De wijnsector begon in het midden van de jaren 1990 met slechts 50 wineries. De successen stapelden zich op, de normen werden hoger en de regio groeide als een lopend vuurtje. In minder dan tien jaar tijd zou dat aantal verdubbelen. Vandaag telt Virginia dan 300 wineries.

 

Meer dan 5.000 ha wijngaarden zijn verspreid over de staat, met elk jaar nieuwe aanplant. Er worden meer dan 30 druivenrassen geteeld in 10 regio's en 8 AVA’s (American Viticultural Areas), wat grotendeels te danken is aan de diversiteit qua groeiomstandigheden.

De productie van rode en witte druiven is gelijk verdeeld. Meer dan 80% van de wijngaarden zijn van de soort vitis vinifera. De meeste wijnstokken staan in het noorden en midden van Virginia, hoewel er in de hele staat wijnen van hoge kwaliteit te vinden zijn.

De economische impact van de wijnsector in Virginia is verstrekkend: er zijn 10.420 banen (FTE's) gecreëerd en de jaarlijkse omzet bedraagt 1,73 miljard dollar. De wineries ontvangen elk jaar meer dan 2,64 miljoen bezoekers.

 

 

Early Mountain Vineyards 

Dit wijnbedrijf is gevestigd in de uitlopers van de Blue Ridge Mountains. Het is een landgoed van 350 ha, omringd door heuvels en boerderijen in Madison County, Virginia. In 2005 werden de eerste wijngaarden op het terrein geplant en in 2010 kocht Jean Case, de huidige eigenaar, het landgoed en heropende het als Early Mountain Vineyards. In 2015 werd het areaal uitgebreid met Quaker Run Vineyard en werden cabernet franc, merlot, malvasia bianca, sauvignon blanc en tannat aangeplant. Jean Case is eigenaar en Maya Hood White is wijnmaker. Ik ontving ter beoordeling 2 proefflessen van Early Mountain Vineyards.

 

****(*) Cabernet Franc Quaker Run Vineyard 2021, Early Mountain Vineyards

100% cabernet franc van 6 jaar oude stokken uit de Quaker Run wijngaard, een glooiend perceel van 1,25 ha op 290 m hoogte. De goed doorlaatbare, colluviale, bodem bestaat uit klei, leem en zand met veel brokken rots en bevat veel mineralen. Plantdichtheid 1 bij 2,13 m. Vinificatie met behulp van zwaartekracht. Reductieve stijl, eerder Bourgondisch is (zijdezacht en verfijnd met aromatische complexiteit) dan Bordeaux-achtig (tannineus met houtinvloed). Alc. 13,5%. Prijs op het wijngoed $ 50,00 (€ 46,50).

K geconcentreerd paarsrood, als van pioenrozen

G elegant, zeer floraal, hooi en droogbloemen, Sichuan peper, en honing, complex en fascinerend

S gul en zacht, weelderig en soepel met daarna veel structuur van prachtige tannines met ziltheid, kersen en chocolade, zeer mineraal

A terroir en peper, lang tot zeer lang, fris en niet zwaar

T nobele wijn met klasse; bij Bresse kip of ossobuco        

Cabernet Franc Quaker Run Vineyard 2021, Early Mountain Vineyards

          
***** Rise 2019, Early Mountain Vineyards

Blend van 57% merlot, 18% cabernet franc, 14% petit verdot en 11% tannat uit drie wijngaarden, de steile, rotsachtige Quaker Run wijngaard aan de voet van de Russ Mountain in Shenandoah Springs, de Russ Mountain wijngaard en de Shenandoah wijngaard. Wordt alleen in de beste jaargangen uitgebracht, van het allerbeste fruit uit de beste percelen. Handmatige oogst met zeer strenge selectie. 20 maanden gerijpt in Franse eikenhouten vaten, waarvan 55% nieuw, 18 maanden flesrijping. Gebotteld op 5 juni 2021, alc. 14,7%. Prijs op het wijngoed $ 150,00 (€ 140,00).

K ondoordringbaar paarsrood tot aan de uiterste rand, het lijkt wel port

G zeer complex, krachtig, metalig, rijk en machtig, aards, specerijen, bosbessenjam,, pruimencompote, meloen, zeer bijzonder en compleet

S subliem geheel met volledig versmolten aspecten, eersteklas tannines en verfijning met gebalde kracht

A minutenlange finale

T alles omvattende wijn van eminent niveau, nu al zeer goed drinkbaar maar met 10 tot 15 jaar voor de boeg; bij tournedos Rossini

 

Rise 2019, Early Mountain Vineyards

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.