Pepa Porter Godello, DO Monterrei

Van importeur Léon Colaris ontving ik ter beoordeling hun aanwinst, een droge witte wijn van het druivenras godello.

 

DO Monterrei

Archeologische vondsten tonen aan dat de Romeinen al wijnbouw verrichtten in Monterrei. Kloosterorden verspreidden de wijngaarden vanaf de 9e eeuw. De wijnbouw kende een bloeiperiode in de vorige eeuw en begin jaren ‘60 werd de coöperatie gesticht. Eind jaren ’90 sloot deze en kwamen de wijngaarden tot verval. Daarna bloeide de wijnsector weer op met het toekennen van de DO Monterrei in 1996.

Ligging en klimaat

Deze kleine appellatie ligt in het zuiden van de provincie Ourense, tegen de Portugese grens. Monterrei ligt aan de rivier Tamega, een zijrivier van de Duero, die het gebied van noord tot zuid doorkruist. Er heerst een zacht Mediterraan klimaat met zowel continentale als Atlantische invloeden. Met als kenmerken veel vochtigheid, hete zomers (tot 45ºC), koude winters (tot -5ºC) en tot 30°C temperatuurverschil in het groeiseizoen.

Wijngaarden en productie

De DO Monterrei omvat 581 ha wijngaarden op een hoogte van 400 tot 450 meter, met bodems van leisteen, schist, granietzand en rivierafzettingen. Het aantal wijnboeren binnen de DO is 389 en er zijn 27 wineries gevestigd. De DO productie bedraagt 5.710 ton druiven, waarvan 64% witte en 47% rode wijn wordt geproduceerd.

Godello

Dit druivenras is in Portugal bekend als verdelho. Het is het meest aangeplante witte ras van Monterrei. Godello vormt kleine, compacte druiventrossen die vroeg rijpen. De wijnen zijn elegant, fruitig, glycerinerijk en vol van smaak.

Geproefd

 

***(*) Pepa Porter Godello 2019, Bodega Terrae Monterrei

Deze bodega werd in 2017 gevestigd. Wijnmaker Pablo Estévez werd in 2019 en 2020 uitgeroepen tot beste jonge wijnmaker van Spanje. 100% godello van kleibodems met leisteen. Opvoeding 4 maanden op de fijne lie. Alc. 13%, zuren 5,4 g/l. Importeur: Léon Colaris, consumentenprijs € 11,50.

K gemiddeld geconcentreerd goudgeel

G veel fruit, doyenné du comice peer, rijpe banaan, gele appel, zeer aromatisch met iets perendrups

S sappig en vrij vol, rond en fruitig, glycerine, mineraal beïnvloed, evenwichtig

A boter, goede lengte, fris en lichtvoetig

T zeer koopwaardig, goed inzetbaar bij inktvis met piment d’espelette en olijfolie, of bij bacalhao

 

Pepa Porter Godello 2019, Bodega Terrae Monterrei
Godello
Pepa Porter Godello 2019, Bodega Terrae Monterrei