Itata-vallei
De Itata-vallei is een van de meest traditionele wijnbouwgebieden van Chili (anno 1550), gelegen in het zuidelijke uiteinde ervan. Het relatief kleine gebied heeft een afmeting van ongeveer 100 bij 100 kilometer en de oppervlakte aan wijngaarden is in verhouding klein. Het gebied wordt bepaald door de samenvloeiing van de rivieren Itata en Ñuble, en wijngaarden zijn meestal te vinden rond de steden Chillán, Quillón en Coelemu.
Deze historische regio wordt gedomineerd door aanplant van carignan, muscat van Alexandrië en país, hoewel producenten ook cabernet sauvignon, cabernet franc, pinot noir en chardonnay beginnen te planten. Traditioneel bestond de productie uit bulkwijn, maar sinds de laatste 10 jaar hebben de bodega’s meer belangstelling voor het terroir en worden nieuwe wijngaarden aangeplant op basis hiervan.
Bodems
De vallei biedt een grote verscheidenheid aan bodems vanwege de oude geologie en de invloed van het kustgebergte en de lokale rivieren. Enkele van de meest voorkomende grondsoorten voor wijnbouw zijn:
- graniet- en kwartsbodems: Voornamelijk in droge gebieden en op hellingen, met een goede afwatering en een lage natuurlijke vruchtbaarheid, gunstig voor de teelt van wijnstokken van hoge kwaliteit.
- zandgronden: Aanwezig in bepaalde delen van de vallei, zorgen voor een goede afwatering en stimuleren de diepe wortelontwikkeling in wijngaarden.
Klimaat
Dit varieert afhankelijk van de nabijheid van de kust en de invloed van de wind van de Stille Oceaan. De twee belangrijkste klimaatzones zijn:
- kustzone (Itata Costa) waar Moscin zijn wijngaarden heeft.
- Gematigd klimaat met maritieme invloeden.
- Gematigde temperatuur vanwege de nabijheid van de oceaan.
- Hogere luchtvochtigheid en regenval (tussen 800 en 1.000 mm per jaar).
- Frequente mist, die helpt bij het reguleren van de temperatuur.
- binnenland (Itata Secano en Itata Central)
- Mediterraan klimaat met continentale invloeden.
- Hete en droge zomers, met temperaturen van meer dan 30° C.
- De regenval concentreert zich tussen mei en augustus (400 tot 700 mm per jaar).
- Hoge thermische amplitude, wat de rijping van druiven bevordert.
País
Dit rode druivenras is van groot historisch belang. In Chili en Argentinië staat het bekend als criolla chica en in Noord-Amerika als mission. Het was het eerste vitis vinifera druivenras dat in de 16e eeuw van Spanje naar Mexico werd geëxporteerd. De naam mission, die door missionarissen over de Atlantische Oceaan werd meegenomen, komt van het gebruik als miswijn.
Pais is een genetische match met listán prieto, een oude variëteit die is verdwenen uit zijn thuisland Castilla-La-Mancha. Er zijn nog enkele hectaren van het druivenras op de Canarische Eilanden.
País is zeer winterhard, bestand tegen droogte en geeft eigenlijk de voorkeur aan de hete en droge klimaten van het zuiden van de Verenigde Staten en Zuid-Amerika. De kwaliteit van tafelwijn gemaakt van pais /mission druiven was meestal laag.
País heeft een laag zuurgehalte, veel suiker, een zwakke kleur en de opbrengst is overvloedig: wijnen met weinig concentratie.
Moscin Vinhos
De Chileense wijnproducent Moscin SA werd in 2014 gevestigd als samenwerkingsverband van 15 kleine wijnboeren, in de stad Guarilihue, gemeente Coelemu, regio Nuble, provincie Itata. Op 23 km van Stille Oceaan in het westelijke deel van het kustgebergte, de Cordillera de la Costa.
Wijnbouw
De 60 ha wijngaarden van de leden van Moscin staan op hellingen, met de druivenrassen sémillon, muscat van Alexandrië, país en cinsault, die rond 1743 door de Jezuïeten werden geïntroduceerd. Deze 4 rassen werden zonder onderstok geplant (bush vines), op de oude manier die tot op de dag van vandaag bewaard is gebleven, waarbij hun ongewijzigde genetische eigenschappen behouden bleven. Er staat ook pinot noir, niet als bush vines maar met dubbele Guyot. De aanplant is traditioneel, 1 à 1,2 meter bij 1 meter. De wijnbouw is sinds 4 jaar gecertificeerd door Fair for Life en Fair Trade.
Aantal wijnstokken
País: 28.159
Cinsault: 62.007
Moscatel de Alejandría: 181.208
Pinot noir: 17.000
Sémillon: 500
De gemiddelde opbrengst per wijnstok bedraagt 1,5 kg druiven.
Bodem
De klei bevattende granietbodem heeft een hoog gehalte aan kwarts, mica en enkele soorten silicaat.
Productie
Moscin produceert wijnen van eigen druiven en brengt deze op de markt als bulkwijn en op fles gebotteld. Tevens adviseert Moscin andere wijnbedrijven.
Geproefd
Van Moscin Vinhos proefde ik drie wijnen:
***+ Moscatel de Alejandria 2023, Moscin Vinhos, Valle del Itata Ilamada, Chili
100% muscat de Alexandrie. De oogst gebeurt meestal met de hand tussen februari en maart, van uitsluitend gave, optimaal rijpe druiven met selectie tijdens het plukken en bij aankomst. Volledig ontsteeld, langzaam geperst, gevinifieerd als een droge wijn, waarbij alleen het sap wordt gebruikt dat uit de pers wordt verkregen. Gedurende 10-20 dagen vergist met autochtone gisten bij 14-16°C in rvs-tanks met temperatuutcontrole. Opvoeding in rvs-tanks gedurende minimaal 6 maanden. Alc. 12,5%.
K licht goudgeel zonder zichtbare CO2
G stuivend, zeer harmonisch, bloemen, meloen, reine-Claude, Granny Smith, fris en levendig
S krachtiger dan de geur doet vermoeden, mond vullend met mooie zuren, grapefruit en iets fenegriek; na 45 minuten zijn geur en smaak rijker en genuanceerder geworden, en de wijn kan de hogere temperatuur heel goed aan
A gemiddelde lengte met een grapefruitbittertje
T spannende smaak met prima balans, nodigt uit voor een tweede glas
***+ País 2023, Moscin Vinhos, Valle del Itata Ilamada, Chili
100% país. País wijnstokken hebben rode druiven. Het ras is tevens bekend onder de naam listán prieto en werd oorspronkelijk verbouwd op de Canarische Eilanden. De oogst gebeurt met de hand in maart en april, met selectie tijdens het plukken en bij aankomst. Volledig ontsteeld, 7-15 dagen vergist op de schillen met autochtone gisten in vaten van Chileens eiken, met driemaal daags overpompen of onderdompelen. Malo in rvs-tanks. Opvoeding in rvs-tanks gedurende enkele maanden. Alc. 13,5%. De geproefde fles is een tankmonster.
K licht paarsrood
G tonen van wild, rokerig, boerenerf, wat zwevende impressie, gerookte paprika, iets medicinaal
S sappig en fris, rokerige tonen markeren het fruit van rode en zwarte bessen, lichte tannines en voldoende zuren
A wat aan de korte kant, de aroma’s herhalen zich
T een buitenbeentje met apart karakter, iets enkelvoudig maar geen gebrek aan body
***(*) Cinsault 2023, Moscin Vinhos, Valle del Itata Ilamada, Chili
100% cinsault uit niet geïrrigeerde wijngaarden. De oogst gebeurt meestal met de hand in maart en april, met selectie tijdens het plukken en bij aankomst. Volledig ontsteeld, 10-15 dagen vergist op de schillen met autochtone gisten in open vaten van Chileens eiken, met driemaal daags overpompen of onderdompelen. Malo in rvs-tanks, op de droesem. Opvoeding in rvs-tanks gedurende minstens 4 maanden. Alc. 13,5%. De geproefde fles is een tankmonster.
K donkerder dan de País, intenser paarsrood
G cassis, rechtlijnig en hecht, meloen, bosgrond met paddenstoelen, na beluchting ook wat rokerig
S gul en rijp, veel donker fruit, iets cantharellen, ook wat vlezig, fraaie balans
A meer dan gemiddelde lengte met flinke, afgeronde tannines
T heeft wat meer schakeringen dan de País, prima bij gegrild vlees
Zoekt importeur
Moscin Vinhos is op zoek naar een importeur in Nederland. Inlichtingen bij:
Beatriz Rietveldt
Senior Trade Advisor
ProChile | Ambassade van Chili
Parkstraat 30, 2514 JK, Den Haag
Tel: +31703645252 Mobiel: +31626027328
Moscin Vinhos
Carlos Zuñiga, directeur
François Massoc, wijnmaker
Website: https://moscin.cl
E-mail: directiva.moscin@gmail.com
Tel. +56 9 9079 9775