La Petite Française van Cave de Fontès

De coöperatie Les Vignerons de Fontès ‘Fontesole’ is sinds 1932 gevestigd in de plaats Fontès, in het hart van de Languedoc. Bij de Cave zijn 200 wijnboeren aangesloten.

Wijngaarden

Hier bevinden zich de uitlopers van de zuidelijke Cévennes, met bodems van vulkanische oorsprong. De 830 ha wijngaarden dateren uit de eerste eeuw en liggen op terrassen. Tussen de wijngaarden bevinden zich percelen met struikgewas en bossen.

Winery

Elk jaar wordt geïnvesteerd in apparatuur en opslag ter verbetering van het productieproces. Men beschikt o.a. over pneumatische persen, tangentiale filters, een ondergrondse vatenkelder, een loods met klimaatcontrole voor de opslag van gebottelde wijnen en een verkoopruimte met proeflokaal. De productie bedraagt gemiddeld 60.000 hl wijn per jaar. Enkele wijnen worden in Nederland geïmporteerd door Joost & Joost www.joostenjoost.nl .

Ik ontving van de producent drie wijnen ter beoordeling. De consumentenprijzen via de website zijn € 9,25 incl. BTW.

La Petite Française - Cave de Fontès

*** La Petite Française Blanc 2020, Cave de Fontès

AOP Languedoc Blanc van 80% grenache blanc, 10% vermentino en 10% clairette. Gemiddeld 35 jaar oude stokken in beschutte wijngaarden op het zuiden en zuidoosten, met bodems van basalt en rolkeien. Vroeg in de ochtend geplukt en snel getransporteerd. Rendement gemiddeld 45 hl/ha. De 3 druivenrassen werden apart vergist in rvs-tanks bij 15-18°C. Geen malo, korte opvoeding in tank. Alc. 13%. Bedoeld om binnen 2 jaar te drinken.

K bleek groengeel met iets grijs

G vrij aromatisch, meloen, peer en bloemen

S fris en speels, licht en sappig, peer, banaan, mineraal bittertje, alles keurig in evenwicht

A voldoende lengte en enige stevigheid, amandelen

T zachte wijn met accent op fruit, ongecompliceerd, prima

 

***+ La Petite Française Rosé 2020, Cave de Fontès

AOP Languedoc Rosé van 60% syrah en 40% grenache noir. Gemiddeld 30 jaar oude stokken in beschutte wijngaarden op het zuiden en zuidoosten, met bodems van basalt en rolkeien. Geselecteerd in percelen waar de druiven het meeste aroma hebben opgebouwd. Rendement gemiddeld 45 hl/ha. Uitsluitend vrij weggelopen sap (saignée). Apart vergist bij lage temperatuur in rvs-tanks om delicaat fruit te verkrijgen. Alc. 13%. Bedoeld om binnen 2 jaar te drinken.

K licht zalmkleurig, een klein beetje CO2

G floraal, goede expressie van klein rood fruit, aantrekkelijk en zuiver, mineraal accent

S frisse inzet, frivool en sappig, verse pruimen en frambozen, iets perzik, energiek met net even wat stevigheid

A gemiddelde lengte met een aangenaam bittertje

T serieus glas rosé met balans en karakter, licht en verfrissend

 

***+ La Petite Française Rouge 2019, Cave de Fontès

AOP Languedoc Rouge van 60% syrah en 40% grenache noir. Gemiddeld 30 jaar oude stokken in beschutte wijngaarden op het zuiden en zuidoosten, met bodems van basalt en rolkeien. Rendement gemiddeld 45 hl/ha. Volledig ontsteeld. Vooraf koude inweking in cuves, daarna 6-8 dagen vergisting op de schillen. Opvoeding 85% in cuves en 15% in barriques gedurende 6 maanden. Alc. 13,5%. Bedoeld om binnen 4 jaar te drinken.

K compact paarsrood, bijna tot de uiterste rand

G aangenaam zwart en rood fruit, ook wat floraal (viooltjes), tijm en rozemarijn, gemiddelde concentratie