Château de France, AOP Pessac-Léognan

Dit Château met de AOC Pessac-Léognan is lid van de Union des Grands Crus de Bordeaux. Het genoot in de 19e eeuw een goede reputatie maar werd daarna nogal verwaarloosd. Château de France werd in 1971 verworven door Bernard Thomassin, afkomstig uit de wereld van het gedistilleerd, die in 2013 overleed. Sinds 1996 is Michel Rolland er consultant en Arnaud Thomassin voert sinds 1994 de directie. De exploitatie vindt uitsluitend plaats met eigen kapitaal en de distributie is in eigen beheer, inclusief prijspolitiek.

 

Wijngaarden

De wijngaarden bevinden zich op een van de hoogste heuvels van het plateau van Léognan, op het oudste van de vier terrassen van de Graves. Ze omvatten 40 ha, waarvan 36 ha met 55% cabernet sauvignon en 45% merlot voor de rode wijn en 4 ha met 80% sauvignon blanc en 20% sémillon voor de witte wijn.

 

hâteau de France, AOP Pessac-Léognan

 

Bodem

De Graves bodem is zeer arm, hier groeien alleen wijnstokken en dennenbomen. De zeer diepe bovenlaag werd aangevoerd uit de Pyreneeën en bestaat uit zand, grind en rolkeien. De onderbodem bestaat uit klei met zand, kalk, schelpzand en humuszandsteen.

 

De aangrenzende bossen van de Landes in het zuiden zorgen klimatologisch voor bescherming. De plantdichtheid bedraagt bij de oude stokken 5.000 per ha en bij de jongere stokken 6.950 per ha. Het maximaal toegestane rendement bedraagt voor rode wijn 45 hl/ha en voor witte wijn 48 hl/ha.

 

De wijnbouw is milieuvriendelijk. Aan de zonkant wordt overtollig blad verwijderd. Een groene oogst zorgt voor beperking van het rendement en meer kwaliteit. Er wordt met de hand geoogst. En de druiven worden bij aankomst gesorteerd op een vibrerende lopende band.

 

Winery

Na een grote brand in 2011 die alle installaties verwoestte, werd nieuwe apparatuur aangeschaft die volledig werd afgestemd op het terroir. Ook een eigen laboratorium hoort er nu bij.

 

Productie

Château de France produceert van de Grand Vin jaarlijks 80.000 flessen rode wijn en 10.000 flessen witte. De tweede wijn – in rood en wit – is Château Coquillas, met eveneens een jaarlijkse productie van resp. 80.000 en 10.000 flessen. En dan is er nog een derde rode wijn met de naam Le Bec-en-Sabot (20.000 flessen per jaar). In totaal dus jaarlijks gemiddeld 200.000 flessen wijn.

 

Château de France is sinds 1981 lid van de Union des Grands Crus de Bordeaux.

 

Château de France Rouge 2018, A.O.P. Pessac-Léognan

 

Geproefd

Ik ontving een proeffles van de rode wijn uit 2018, die ik in 2022 al eerder proefde.

 

**** Château de France Rouge 2018, A.O.P. Pessac-Léognan

Blend van 56% cabernet sauvignon en 44% merlot, plantdichtheid 6.950 stokken/ha. Handmatige oogst, vergisting 7-10 dagen bij maximaal 30-32°C, in totaal 3-4 weken verblijf op de schillen in cuves van 130 en 85 hl, inclusief malo. Opvoeding 12 maanden in barriques, waarvan 30% nieuw en de rest een jaar oud. Alc. 13,5%. Imp. De Bruijn € 28,95 consument.

K steenrood met fraaie concentratie

G bosaardbeien, medicinaal accent, laurier, tijm, paardenstal, dragon, pepermunt, complex en rijk

S gulle inzet van alleraangenaamst fruit, aardbeien, frambozen, cassis, wat munt en witte peper, fraaie zuren en gepolijste tannines

A elegant en speels met veel lengte

T geen krachtpatser, moderne stijl in de goede zin van het woord; bij zwezerik met truffel en rode-wijnsaus

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.