Tweemaal Friuli en een biologische rode Bordeaux

Naar aanleiding van mijn publicatie over twee Prosecco wijnen van Bortolomiol ontving ik van importeur Bodegas Triple A ter beoordeling proefflessen van twee droge Italiaanse witte wijnen van Azienda Agricole Fernando Pighin in Friuli en een Rode Bordeaux van Provin.

 

Pighin

Het familiebedrijf Azienda Agricole Fernando Pighin bezit 160 ha wijngaarden in Friuli Grave DOC en Collio DOC, en produceert uitsluitend wijnen van eigen wijngaarden. In de wijngaarden worden zorgvuldig geselecteerde onderstokken gebuikt, afkomstig van de gereputeerde kwekerij van wijnstokken VCR (Vivai Cooperativi Rauscedo) in Friuli.

 

Friuli

In Friuli vond al wijnbouw plaats in de tijd van de Romeinen. Het gebied is er - met een golvend heuvellandschap aan de voet van de Alpen - zeer geschikt voor. Het klimaat wordt ook beïnvloed door de Adriatische Zee.

 

In Risano (Friuli Grave DOC) geeft de stenige, alluviale bodem van de wijngaarden minerale eigenschappen aan de wijnen, in het bijzonder aan de droge witte wijnen, die licht, fris en evenwichtig zijn. Ik proefde er twee.

Provin

Biologische rode Bordeaux van Provin

Pascal Collotte van Tonnellerie Saury kwam door zijn werk in contact met wijnproducenten uit de hele wereld. Dat maakte dat hij in 2012 het bedrijf Provin oprichtte in Sainte Radegonde (Gironde), dat zich concentreert op biologische en biodynamische wijnen, zoals de Bordeaux wijnen van Château Jean Faux. Geen uniforme massaproductie maar alle aandacht voor individuele terroirs. Terug naar een natuurlijk evenwicht in de wijngaard, geen gebruik van pesticiden en onkruidbestrijdingsmiddelen en minder ingrijpen. Ik ontving van importeur Bodegas Triple A een proeffles van een van de merkwijnen, die worden gebotteld als Trois Maisons.

***+ Trois Maisons 2017, Bordeaux Rouge A.C., Provin

60% merlot en 40% cabernet sauvignon. Biologische wijnbouw met certificering. Alc. 13%. Importeur: Bodegas Triple A. Horecaprijs € 6,75 ex BTW.

K tamelijk diep geconcentreerd paarsrood

G zuivere, vrij krachtige tonen van zwarte bessen en frambozen met enige kruidigheid, wat munt, teer en jodium

S fris bosfruit, rijpe en zachte tannines, aangenaam sappige balans, iets vlezig

A prima lengte, in evenwicht met de smaak

T zeer overtuigende, verteerbare Bordeaux met frisheid en zonder zwoele tonen


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.