Champagne Chassenay d’Arce, Maison de Vignerons

Dit is de coöperatie van het gebied Côte des Bar, het meest zuidelijke deel van de Champagne, met een in verhouding zacht klimaat. Het bedrijf is gevestigd in de plaats Ville-sur-Arce, op ongeveer 100 km van Epernay. De coöperatie werd opgericht in 1956 door een zestigtal wijnboeren en telt nu 130 leden.

Wijngaarden

Samen bezitten leden 315 ha wijngaarden in 12 dorpen, waarmee Chassenay d’Arce de grootste coöperatie is van de Champagne. De wijngaarden liggen voor 80% op hellingen met expositie zuid tot zuidoost en hebben bodems van voornamelijk mergel, kalk en klei. Ze zijn beplant met 90% pinot noir, 9% chardonnay en 1% pinot blanc en pinot meunier.

 

De wijnstokken hebben een leeftijd van 25 tot 65 jaar. Alle leden werken in hun wijngaard volgens dezelfde, gecontroleerde, milieuvriendelijke richtlijnen. De helft van de wijngaarden is al in omzetting naar biologisch, met als eerste resultaat de in november 2019 gelanceerde Cuvée Bio millésime 2013.

Productie en export

De jaarlijkse productie bedraagt ongeveer 1,5 miljoen flessen. In de kelders rijpen ruim 5 miljoen flessen. De export van Champagne Chassenay d’Arce heeft plaats naar 18 landen en omvat 44% van het geheel.

 

De leden van de coöperatie hebben niet het recht om hun gebottelde wijnen in eigen beheer te verkopen, ze komen op de markt met het etiket Champagne Chassenay d’Arce. Algemeen directeur is Thomas Leclère. Champagne Chassenay d’Arce is lid van het Franse samenwerkingsverband Marques & Coop.

***(*) Champagne Chassenay d’Arce Cuvée Première Brut

Vergist in rvs-tanks met temperatuurcontrole en gedeeltelijke malo. Assemblage van 60,5% pinot noir, 39% chardonnay en 0,5% pinot blanc, met 47% reservewijnen. 3 jaar rijping sur lattes. Dosage 9 g/l. Alc. 12%. Imp. De Wijnbeurs NL + BE, consumentenprijs € 19,99.

K licht citroengeel, aanhoudende mousse met vrij kleine belletjes

G levendig, wit fruit, citrus, bloemen, iets zuivel

S mond vullende mousse, appel, kweepeer, amandelen, iets brioche, pittigheid door de flesrijping op de lie, evenwichtig en zeer zuiver, elegant met subtiele kruidigheid, goede vulling

A mooie lengte met veel frisheid en gastronomische bitters

T prima als aperitief, verteerbaar en niet zwaar

Champagne Chassenay d’Arce Cuvée Première Brut