Fraaie Chenin uit de Loire streek

Importeur Anfors-Imperial is trots op een recente aanwinst, de producent van Savennières wijnen Domaine Laureau. Florence en Damien Laureau begonnen 21 jaar geleden met hun wijnbedrijf in Anjou. Ze bezitten momenteel 8,8 ha met chenin blanc druiven in de AOP Savennières en de AOP Savennières Roche-aux-Moines.

Biologische wijnbouw

Zowel Florence als Damien zijn landbouwkundig ingenieur. Ze verzorgen hun wijngaarden met alle mogelijke aandacht voor het terroir. Sinds 2012 is de wijnbouw biologisch gecertificeerd. Er worden geen synthetische producten gebruikt, waardoor het leven in de bodem behouden blijft en de wijn de kenmerken van het terroir vertoont. Er wordt gewerkt met compost en koeienmest in plaats van kunstmest. Voor de bestrijding van echte en valse meeldauw wordt gebruik gemaakt van zo weinig mogelijk kopersulfaat, zwavel, gefermenteerde extracten en essentiële oliën. Het werk in de wijngaard gebeurt met de hand.

De oogst

De chenin blanc wordt handmatig geoogst in diverse plukgangen en direct geperst. Na 12 uur statische bezinking van de most wordt deze vergist met autochtone gisten. De gisting inclusief malo – elk micro-terroir apart - heeft plaats in rvs-tanks of barriques van Frans eiken, afhankelijk van het terroir, en kan soms wel een jaar duren. De opvoeding gebeurt op de lie en duurt 18 tot 24 maanden.

Les Raisins de l’Amitié 2017, Domaine Laureau

***(*) Les Raisins de l’Amitié 2017, Domaine Laureau

Vin de France van 100% chenin blanc uit twee wijngaarden, in Beaulieu-sur-Layon (bodem van schist en spilite, een fijnkorrelig stollingsgesteente ontstaan uit oceanisch basalt) en Oiron (bodem van grès). Door nachtvorst in april ging de oogst grotendeels verloren: er kon slechts 42 hl wijn worden geproduceerd, in totaal 5.000 flessen. Vergist en 24 maanden opgevoed in rvs-tanks. Alc. 13,37%, zuren 4 g/l, restsuiker 2,9 g/l. Consumentenprijs bij importeur Anfors-Imperial € 22,50.

K goed geconcentreerd geelgroen

G rijp fruit, peer, kweepeer, perzik, rijpe ananas en honing, bloemen, net even wat boenwas, goed geconcentreerd, elegant, zuiver en karaktervol

S fraai ontwikkeld fruit met stijl en ziltheid door de opvoeding op de lie, brede, vlezige structuur, met openstaan komt meer complexiteit en wat sinaasappelschil

A veel lengte met zuren die voor speelsheid en frisse balans zorgen, een kleine pétrol toets

T typerend chenin blanc, genereus, afgerond door de malo, niet te koud schenken (10 tot 12°C).