Domaine la Soumade, Rasteau

 

Domaine La Soumade werd in 1979 opgericht on Rasteau door André Romero. André werd in 1996 vergezeld door zijn zoon Frédéric, na het behalen van diens B.E.P.A. Viticulture-Oenology diploma.

 

Wijnbouw en oogst

De wijngaard beslaat nu 26 ha in de gemeente Rasteau en 1 ha in Gigondas: een kleine terrasvormige wijngaard, dicht bij de Dentelles de Montmirail. De klei-kalksteenbodems geven van nature krachtige wijnen, geschikt voor rijping.

 

De wijnbouw gebeurt volgens de richtlijnen van de Culture Raisonnée, met minimale ingrepen om de eigenschappen van het terroir zoveel mogelijk in de wijn intact te houden. Er worden alleen organische meststoffen gebruikt, voor zover nodig bij tekorten die door analyses zijn gevonden (végéthumus, lokale gecomposteerde mest).

 

Fytosanitaire behandelingen tegen meeldauw of echte meeldauw zijn uitsluitend gebaseerd op zwavel en koper en worden altijd toegepast bij risico's als gevolg van het klimaat, de gevoeligheid van de druivenrassen en de percelen. Het oogsten gebeurt altijd handmatig. Het team van plukkers varieert van 12 tot 16 personen, de druiventrossen worden gesorteerd op een tafel.

 

 

Vinificatie

In 2002 werd een nieuw modern wijngebouw gebouwd, en begon de samenwerking met consultant Stéphane Derenoncourt en zijn team. Hij past zachtere en preciezere wijnbereidingsmethoden toe om de essentie van het krachtige terroir in de wijn tot uitdrukking te brengen. Hierdoor wonnen de wijnen aan finesse en zuiverheid.

 

 

Export

Sinds 1990 worden de wijnen uitsluitend in flessen verkocht. 70% van de productie wordt geëxporteerd. De Nederlandse importeur is De Logie – Wijnimport Van Broekhuizen te Amsterdam.

 

Geproefd

De producent stuurde mij proefflessen van 3 van zijn rode Rasteau wijnen.

 

***(*) Rasteau 2020, Domaine la Soumade

Blend van 70% grenache noir, 20% syrah en 10% mourvèdre van 10-30 jaar oude stokken. Rendement 35 hl/ha. Vergist op de schillen in open rvs-tanks gedurende 14 tot 18 dagen bij 25-30°C met dagelijks onderdompelen en overpompen. Opvoeding op de fijne lie gedurende 18 maanden, 90% in betonnen cuves en 10% in demi-muids. Alc. 15%. Consumentenprijs bij importeur De Logie € 17,00.

K goede concentratie robijnrood

G vrij stevig en krachtig, bramen en bessen, associatie met vis en kaas, Provençaalse kruiden, kreupelhout, na beluchting kruidiger en creosoot

S vlezige inzet met goede structuur en vulling, geroosterde amandelen, merkbaar houtaccent

A prima lengte, mede vanwege de alcohol, aardse tonen met kruidige bitters

T het fruit heeft precisie en wordt niet gehinderd door het hout, keurige balans met de juiste hoeveelheid tannines

 

**** Rasteau Cuvée Prestige 2020, Domaine la Soumade

Blend van 70% grenache noir, 20% syrah en 10% mourvèdre van 30-60 jaar oude stokken. Rendement 30 hl/ha. Vergist op de schillen in open conische eiken foeders gedurende 18 tot 25 dagen bij 25-28°C met dagelijks onderdompelen en overpompen. Opvoeding op de fijne lie gedurende 18 maanden, 75% in dezelfde foeders en 25% in betonnen cuves. Alc. 15%. Te koop op internet (Frankrijk en Duitsland) ± € 16,50.

K flink geconcentreerd robijnrood

G brie, aardbeien, tijm en jeneverbessen, aromatisch en stevig met complexe tonen

S heerlijk fruit van bramen en bessen, mond vullend, overtuigt direct met opvallend goede balans en vlezige, zeer rijpe tannines

A veel lengte met prachtige structuur

T zeer zacht, harmonisch en stijlvol, bij wild zwijn of hertenbiefstuk met cantharellen

****+ Rasteau Cuvée Confiance 2020, Domaine la Soumade

Blend van 70% grenache noir, 20% syrah en 10% mourvèdre van 50-100 jaar oude stokken. Rendement 25-30 hl/ha. Vergist op de schillen in open conische eiken foeders gedurende 21 tot 25 dagen bij 25-28°C met dagelijks onderdompelen en overpompen. Opvoeding op de fijne lie gedurende 18 maanden in dezelfde foeders. Alc. 14,5%. Te koop op internet (Frankrijk) ± € 22,00.

K flink geconcentreerd robijnrood met een iets donkere kern

G nog wat gesloten, complexe tonen met elegantie, crème fraîche, aards, totaal anders dan de Prestige

S bijzonder en zeer geschakeerd, je proeft de verfijning van het bramen- en bessenfruit van de oude stokken, voorbeeldige tannines

A zeer lang en mineraal met iets drop

T klasse, compleet en bijzonder, heeft nog jaren voor de boeg, bij een stoofschotel van hertenvlees of hazenrug

 

Rasteau 2020, Domaine la Soumade
Rasteau Cuvée Prestige 2020, Domaine la Soumade
Rasteau Cuvée Confiance 2020, Domaine la Soumade

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.