Tenuta Sette Cieli, Toscane

 

Dit wijnbedrijf werd opgericht in 1998 en is een van de topdomeinen in Toscane. De naam betekent ‘Domein van de zeven hemels’. Het bevindt zich in de heuvels ten noorden van Castagneto Carducci, in Pian delle Vigne in Monteverdi Marittimo, aan de Toscaanse kust tussen Bolgheri en Castagneto Carducci. In het dorpsstraatje kom je voorbij Angelo Gaja’s wijngaard Ca’Marcanda en Ornellaia, met aan het eind Tenuta Sette Cieli. Ambrogio Cremona Ratti heeft de leiding over Tenuta Sette Cieli, dat inmiddels lid is van het Consortium van Bolgheri DOC.

 

Tenuta Sette Cieli,

Bolgheri

 

Wijngaarden

Tegenwoordig bezit Tenuta Sette Cieli 120 ha grond, waarvan 15 ha beplant met wijnstokken. Tien ha bevinden zich in Monteverdi Marittimo met terrassen op 400 m hoogte en vijf ha in Castagneto Carducci op 70 m hoogte. De percelen met druivenrassen op de terrassen zijn gescheiden door muren.

 

De samenstelling van de bodem varieert naar gelang de hoogte. Op de top van de heuvels, op 400 m hoogte, zijn zwarte leisteen en granietrotsen de belangrijkste elementen van de bodems met een gemiddelde textuur, terwijl de bodem op de uitlopers van de heuvels voornamelijk bestaat uit klei, oranjerood zand en leem, van alluviale en colluviale oorsprong. De wijnbouw is biologisch en al het werk gebeurt met de hand. De plantdichtheid bedraagt 9.300 stokken/ha. 2005 was de eerste jaargang van Tenuta Sette Cieli.

 

Druivenrassen

Bordeaux-variëteiten vormen de kernproductie van het wijnhuis, met als uitzondering 1 ha sangiovese die in 2016 werd geplant. De oudste wijnstokken, op 4 ha geplant in 2001-2002, zijn cabernet franc, cabernet sauvignon, malbec en merlot, terwijl de jongste wijnstokken, geplant in 2016, malbec, merlot en sangiovese zijn.

 

Vinificatie en productie

Wijnmaakster is de jeugdige Elena Pozzolini, die ook de leiding heeft in de wijngaarden. Zij heeft ervaring opgedaan in Italië en in het buitenland (Californië, Australië, Argentinië). Elke variëteit en elk perceel wordt afzonderlijk gevinifieerd, waardoor de vele verschillende nuances van elke wijngaard beter tot hun recht komen.

 

De fermentatie wordt uitgevoerd met autochtone gisten, die ook worden bestudeerd door de Universiteit van Pisa. "Wij geloven sterk in de identiteit van elk terroir en dus van elke wijn. Dit is de reden voor onze beslissing om met inheemse gisten te werken", legt Elena Pozzolini uit.

 

Tenuta Sette Cieli produceert vier wijnen:

  • Indaco van malbec, cabernet sauvignon en merlot;
  • Scipio van 100% cabernet franc;
  • Noi 4 van cabernet sauvignon, merlot, petit verdot en cabernet franc;
  • Yantra van cabernet sauvignon en merlot.

 

Op dit moment exporteert het wijnhuis ongeveer 75% van de productie van 90.000 flessen. De belangrijkste markten zijn de VS, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, de Benelux, Duitsland, Rusland, Canada, Japan, Brazilië en Oostenrijk.

 

Geproefd

Van de producent ontving ik twee proefflessen ter recensie. De Nederlandse importeur is Ad Bibendum. De vermelde prijzen zijn consumentenprijzen incl. BTW.

 

Indaco 2019, Tenuta Sette Cieli

 

****(*) Indaco 2019, Tenuta Sette Cieli

Italiaans voor indigo, de blauwe kleur van de regenboog. Blend van 33% malbec, 33% cabernet sauvignon en 33% merlot. IGT Toscana. Vergist in rvs-tanks met autochtone gisten en temperatuurcontrole (droogijs) gedurende 6 tot 7 dagen. Opvoeding 18 maanden in barriques van Frans eiken, waarvan 35% nieuw. Alc. 14,5%. Consumentenprijs € 63,50 (2018, 2016, 2015 en 2014).

K diep paarsrood

G verfijnd zwart en rood fruit, geconcentreerd en zeer mineraal getypeerd, cassis, frambozen en truffel, teer en tabak, pomodori secchi, inkt en munt, een herfstbos met gevallen bladeren

S opvallend fris en elegant, de tannines zijn fraai gepolijst en de wijn komt slanker over dan je zou verwachten, paddenstoelen en zwart fruit van sublieme kwaliteit

A zeer zilt en zeer lang, zinderend en sterk met edele bitters na

T een wijn met prachtig extract en een excellente terroir-expressie, zeer complex, een kanjer!

 

Scipio 2019, Tenuta Sette Cieli

 

***** Scipio 2019, Tenuta Sette Cieli

Genoemd naar de Romeinse generaal die in het jaar 202 voor Christus Hannibal versloeg. 100% cabernet franc. IGT Toscana. Vergist in rvs-tanks met autochtone gisten en temperatuurcontrole (droogijs) gedurende 6 tot 7 dagen. Opvoeding 24 maanden in barriques van Frans eiken, waarvan 40% nieuw. Alc. 14,5%. Productie 9.289 flessen. Consumentenprijs € 94,95 (2018 en 2017).

K zeer diep paarsrood, tot aan de rand

G compact en krachtig, het weelderige fruit van frambozen, bramen en bosbessen is bedwelmend mooi en allesomvattend, zeer versmolten en zoetig, super elegant

S oh, wat een wijn! bijzonder fruit met gebalde kracht in verfijnde outfit, waarbij speelse zuren zo mooi zijn geïntegreerd dat ze niet opvallen, truffel en zwarte peper

A enorme lengte, je blijft op de wijn kauwen, zilt en niet zwaar

T deze wijn is de overtreffende trap van de vorige, waarbij geur en smaak in elkaars verlengde liggen, een belevenis om te proeven en de ultieme expressie van cabernet franc, zeldzaam mooi

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.