Elvio Cogno

Het familiebedrijf Azienda Agricola Cogno is gelegen op de top van Bricco Ravera, een heuvel bij het dorp Novello in het Langhe gebied van Piemonte. Novello is één van de elf gemeenten waar Barolo wordt geproduceerd, in de provincie Cuneo waar de productie van Barolo Docg is toegestaan. De familie Cogno – dochter Nadia Cogno en schoonzoon Valter Fissore - maakt al 4 generaties wijn in het Langhe gebied. De heuvels werden onlangs erkend als een UNESCO World Heritage Site.

Elvio Cogno

Winery

Het spaarzaam gebruik van technologie met lange en spontane gistingen, de trage en nooit overdreven extracties, een zorgvuldig gebruik van de ondergedompelde hoed en de opvoeding in grote vaten zorgen voor de verfijnde stijl van de wijnen.

 

Elvio Cogno

Wijngaarden

In de 15 ha wijngaarden op ongeveer 380 m hoogte met expositie op het zuiden staan alleen autochtone druivenrassen: nebbiolo, barbera, dolcetto en nascetta.

 

Ravera wijngaarden

Deze strekken zich uit over ongeveer vijf hectare binnen het gelijknamige gebied. Het microklimaat wordt beïnvloed door de alpenstromingen en wordt verzacht door de nabijgelegen Tanaro-rivier.

 

Sinds enkele jaren is Elvio Cogno begonnen met de conversie naar biologisch, op weg naar worden Europese certificering. Bovendien wordt gewekt aan het verbeteren van het ecosysteem van de wijnstok en de biodiversiteit van het milieu, met als doel synthetische behandelingen en bemestingen, chemie in de kelder en invasieve verwerking definitief te elimineren. Organische bemestingen met regenwormhumus, groenbemesting met kruiden die nuttig zijn voor de vitale vernieuwing van de wijngaard, gebruik van essentiële oliën en microkristallen ter vervanging van meststoffen, pesticiden en fungiciden worden bestudeerd.

 

Elvio Cogno

 

****- Anas-Cëtta 2021, Langhe Nascetta del Comune di Novello DOC, Azienda Agricola Cogno

Droge witte wijn van 100% nascetta, een inheems druivenras uit Novello. De wijngaard telt 2 ha, plantdichtheid 4.000 stokken/ha. Geoogst eind september. Na stabilisatie van het sap volgt vergisting, 70% in rvs-tanks en 30% in 15 hl vaten van Slavonisch eiken. Opvoeding van de 70% gedurende 6 maanden in rvs-tanks en van de overige 30% 4 maanden in 15 hl vaten van Slavonisch eiken. Flesrijping 6 maanden. Productie 10.000 flessen. Alc. 13,5%. Aanbieding van € 22,30 voor € 19,90 (2020).

K lichtgeel tot olijfgroen

G krachtig en aromatisch, meer bloemen dan geel fruit, minerale impressie, ingetogen houtondersteuning

S energieke inzet met goede sappigheid door fraaie zuren, elegant spel van levendig rijp fruit als perzik, gele appel, citroen en ananas, evenwichtig en mineraal

A lichte pepertoon, uitstekende lengte

T gastronomische wijn met veel rijkdom en schakeringen, fraai bij wit gevogelte en schaal- en schelpdieren (oesters!)

 

Anas-Cëtta 2021, Langhe Nascetta del Comune di Novello DOC, Azienda Agricola Cogno

 

*****- Barolo DOCG Ravera 2018, Azienda Agricola Cogno

Rode wijn van de druivenrassen lampia en michet, sub variëteiten van nebbiolo. Uit 2,5 ha Ravera van de wijngaard, plantdichtheid 4.000 stokken/ha. Geoogst in oktober. Vergist in rvs-tanks met temperatuurcontrole en automatisch overpompen. Nagisting op de schillen 30 dagen met onderdompeling van de hoed. Opvoeding 24 maanden in 25 en 30 hl vaten van Slavonisch eiken. Flesrijping 6 maanden. Productie 14.000 flessen. Alc. 14,5%. Aanbieding van € 75,00 voor € 67,50 (2017). Idem van het topjaar 2015 van € 97,50 voor € 85,00.

K robijnrood, iets richting mahonie

G donker fruit als bessen, bramen en kersen, verse vijgen, kirsch, truffel, kreupelhout na regenbui, quatre épices, salmiak en laurierdrop

S indrukwekkende inzet met edele, elegante tonen, veel aromatische kracht, tintelende frisheid en lenigheid, alle geuren komen terug in de brede smaak

A fantastische lengte met balans van grote klasse

T de wijn is nog vrij gesloten en werd dan ook drie uur tevoren gekarafeerd; dit resulteerde in steeds weer nieuwe nuances tijdens het openstaan; bijzonder goede en complete Barolo

 

arolo DOCG Ravera 2018, Azienda Agricola Cogno

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.