Ferraris Agricola

Dit familiebedrijf te Castagnole Monferrato, Piemonte, dateert uit 1921. Tot 1999 werden de druiven verkocht aan de plaatselijke coöperatie. Daarna begon kleinzoon Luca Ferraris als eerste in de regio met rendementsverlaging van ruchè druiven om de kwaliteit te verbeteren. Bovendien ging hij de wijn zelf vinifiëren en als monocépage wijn bottelen.

 

In het jaar 2000 bedroeg de productie nog maar 10.000 flessen, maar in 2003 al 60.000, mede dankzij de hulp van Randall Grahm van Bonny Doon Vineyard in Californië. In 2009 kwam een nieuwe wijnkelder met productieruimtes van 3 verdiepingen tot stand. In 2018 werd de productie gecertificeerd als milieuvriendelijk.

De huidige productie bedraagt 250.000 flessen wijn per jaar, van 34 ha eigen wijngaarden. Bijna de helft ervan bestaat uit Ruchè di Castagnole Monferrato DOCG-wijnen. De wijnen worden geëxporteerd naar meer dan 35 landen. De Nederlandse importeur is Siletti, verkoopadressen op aanvraag.

 

Ruchè

Ferraris Agricola is een van de weinige producenten – en ambassadeurs - van wijnen van het zeldzame lokale druivenras ruchè. Het wordt hoofdzakelijk gebruikt voor de productie van een rode cépagewijn met kleine productie die in 1987 de DOC-status kreeg en in 2010 de DOCG-status. Ruchè is een middelgrote druif, rijk aan suiker en aromatische voorlopers.

 

Het huidige productiegebied van Ruchè di Castagnole Monferrato omvat 185 hectare wijnstokken in en rond zeven dorpen, Castagnole Monferrato, Refrancore, Grana, Montemagno, Viarigi, Scurzolengo, en Portacomaro. 35 bedrijven en 22 producenten houden zich bezig met ruchè. Samen produceren deze per jaar bijna een miljoen flessen, waarvan 35% wordt geëxporteerd. De wijn moet tenminste 95% ruchè bevatten.

Ik ontving van de producent twee proefflessen ter beoordeling. De vermelde prijzen zijn adviesprijzen consument incl. BTW.

 

****- Castelletto di Montemagno 2019, Ruchè di Castagnole Monferrato DOCG Riserva

100% ruchè van 10 jaar oude stokken in een wijngaard op 260 m hoogte met kalkmergel bodem en veel klei. Gedurende 25 dagen vergist op de schillen in roterende rvs-tanks. Malo in grote eiken vaten. Opvoeding 12 maanden in 500 liter vaten en 12 maanden flesrijping. Alc. 15%, zuren 5,83 g/l, restsuiker 0,3 g/l. Importeur: Siletti € 28,50.

K licht tot gemiddeld geconcentreerd robijnrood, wat dun aan de rand

G frisse tonen van kersen, rabarber, rozen, leer en lichte specerijen, zeer aromatisch, elegant en energiek

S aparte aroma’s van rozen, kersen, jeneverbessen, kirsch en amandelen, lenig en sappig, flinke zuurgraad, zachte tannines, door uitgekiend houtgebruik blijft het boeiende fruit voorop staan

A flinke lengte, vlezig en jammy

T apart en karaktervol met de nodige complexiteit, ruchè is een zeer interessant druivenras, bij patrijs of wilde eend

Castelletto di Montemagno 2019, Ruchè di Castagnole Monferrato DOCG Riserva

****(*) Opera Prima 2017, Ruchè di Castagnole Monferrato DOCG Riserva

100% ruchè van 20 jaar oude stokken in de Bricco della Gioia wijngaard op 285 m hoogte met een arme, losse bodem van klei en tufsteen. Gedurende 20-25 dagen vergist op de schillen in roterende rvs-tanks. Malo in rvs-tanks. Opvoeding 36 maanden in 500 liter vaten van Frans eiken en 12 maanden flesrijping. Alc. 16%, zuren 5 g/l, restsuiker < 1 g/l. Importeur: Siletti € 44,90.

K diep robijnrood met nog wat paars

G compact zwart fruit met tabak en Provençaalse kruiden vormt een eenheid met de tonen van de houtopvoeding, kruidig en geschakeerd, nobel, complex en evenwichtig

S imposante inzet van krachtig fruit met de juiste frisheid en zeer zachte tannines, lavas en umami, volledig geïntegreerde alcohol

A zeer lange finale met balans op hoog niveau

T machtige wijn van klasse met vlezige stevigheid gepaard aan nobele elegantie; wat koeler schenken vanwege de alcohol

Opera Prima 2017, Ruchè di Castagnole Monferrato DOCG Riserva