Leyda Reserva Sauvignon Blanc 2022

 

Het Chileense wijnbedrijf Viña Leyda – onderdeel van de Chileense VSPT wijngroep - produceert wijnen in de Leyda Vallei, sub regio San Antonio. Ze krijgen internationaal een goede waardering. 

 

Leyda Valley

De wijngebieden in Chili worden onderverdeeld in Costa, Entre Cordilleras en Andes. Leyda Valley valt onder Costa (ten westen van de Cordillera de la Costa). Leyda Valley, sub regio San Antonio, is een van de meest spannende wijngebieden van Chili.

Geografie en bodem

Het 1.800 ha grote gebied Leyda Valley ligt 95 km ten westen van Santiago, ten westen van het kustgebergte en op 4-12 km van de Stille Oceaan. Leyda Valley kent flinke heuvels tot 30% met een gemiddelde hoogte van 180 meter. De arme bodem heeft een ondergrond van graniet en een bovenlaag van klei, slib en kalksteenzand.

Cool climate

Het klimaat verschilt duidelijk van de andere Chileense wijnregio's. Het gebied is vorstvrij, de maximumtemperatuur is 25°C (gemiddeld 13°C) en er is een verschil in temperatuur tussen dag en nacht van 12 à 13°C. Er heerst een hoge zonintensiteit en de gemiddelde vochtigheid bedraagt 60%.

 

Wijnbouw

Bij Leyda werkt men met het druppelirrigatiesysteem via rubberslangen, het water wordt via een 8 km lang aquaduct aangevoerd uit de Maipo rivier.

Elke morgen lost de bewolking/mist vanuit de zee langzaam op, zodat de druiven zich zeer gelijkmatig ontwikkelen. Hierdoor, en door de frisse wind uit zee, vindt de oogst in Leyda een maand later plaats dan in de andere Chileense wijngebieden. De pluk vindt vroeg in de ochtend plaats.

 

Leyda Reserva Sauvignon Blanc 2022, Viña Leyda

***(*) Leyda Reserva Sauvignon Blanc 2022, Viña Leyda

DO Valle de Leyda. Handmatige oogst van 14 maart tot 7 april, rendement 70 hl/ha. Eigen druiven van diverse klonen in twee wijngaarden, El Maitén op 12 km van de oceaan met granietbodem (geeft levendigheid en sappigheid) en rode klei (geeft romigheid en viscositeit), en El Granito op 4 km van de oceaan op maritieme terrassen met granietbodem (intense aroma’s met frisse zuren en veel diepte). 70% kreeg 12 uur lang koude inweking op 8-10°, de 30% werd direct geperst. Vergist gedurende 18 dagen met toegevoegde gisten op rvs-tanks bij een oplopende temperatuur van 13-16ºC. Opvoeding 4 maanden op de fijne lie met wekelijkse bâtonnage. In Chili betekent de term ‘Reserva’ dat de wijn minimaal 12% alcohol heeft en zegt dus niks over wel of geen houtgebruik. Alc. 13%, zuren 7,2 g/l, restsuiker 1,5 g/l. Importeur: Wijnimport J. Bart (horeca), online te koop via qvselect.nl, consumentenprijs € 10,50.

K vrij bleek groengeel met grijze reflecties

G stuivend aroma van limoen, grapefruit en buxus, mineraal en krachtig, met tropisch fruit als guave en maracuja

S energieke inzet van rijp fruit met volop frisheid, speels en opwekkend, gebalanceerd door fraai extract met romigheid door de bâtonnage tijdens de rijping op de fijne lie

A flinke lengte, getypeerd door de druivenschillen die subtiele bitters afgeven

T zeer geslaagd, dorstlessend en speeksel vormend, vrij koud schenken vanwege de balans, heerlijk bij een plateau de fruits de mer