Château de Lastours, Corbières

Dit Château, sinds 2004 in bezit van de familie Allard, bevindt zich bij de plaats Portel-des-Corbières, departement Aude. De Romeinen hadden hier een garnizoen met een fort, genaamd Castrum de Turribus. De naam veranderde in de loop der eeuwen in Château de Lastours. Sinds 2020 is Thibaut de Braquilanges directeur.

Château de Lastours, Corbières

Links Thibaut de Braquilanges, rechts Fran Allard

Klimaat en bodem

De hoogte boven zeeniveau bedraagt 300 m en de afstand tot de Middellandse Zee 10 km. De bodem van voornamelijk kalk-klei heeft een goede doorlaatbaarheid. De zon schijnt 300 dagen per jaar. De koude en krachtige noordoostenwind Tramontane waait eveneens 300 dagen per jaar en voorkomt rot en ziektes. De zeewind zorgt in de zomer voor afkoeling.

 

Wijngaarden

Het grondbezit omvat 850 ha, waarvan 100 ha wijngaarden, veelal op terrassen. Deze zijn omringd door bossen, 10 ha met olijfbomen en garrigue (kreupelhout). Uitbreiding van de wijngaarden is gepland. Sinds 2020 is de wijnbouw gecertificeerd biologisch. Het ecosysteem van het landgoed heeft alle aandacht, met schapen die de begroeiing kort houden en bijen voor de bestuiving van de bloemen.

 

De kalk-klei bodem bevat veel stenen. De aanplant van de wijngaarden werd in 2005 volledig herzien, met de lokale rassen syrah, carignan, grenache, mourvèdre, cinsault, vermentino en roussanne. Deze werden na analyse geplant in de percelen met de meest geschikte bodems. De plantdichtheid bedraagt sindsdien 6.000 stokken/ha.

Château de Lastours, Corbières

Kelder en productie

Deze is half ondergronds en heeft een vloeroppervlak van 1.400 m². Er wordt gebruik gemaakt van zwaartekracht in plaats van pompen. De jaarlijkse wijnproductie bedraagt ongeveer 500.000 flessen. Consultant is Stéphane Derenoncourt.

 

Château de Lastours, Corbières
Château de Lastours, Corbières

Geproefd

De producent stuurde mij ter beoordeling twee proefflessen rode wijnen. De vermelde prijzen zijn consumentenprijzen bij importeur Henri Bloem.

 

Château de Lastours ‘Arnaud de Berre’ rouge 2019, AOP Corbières
Château de Lastours Syrah Grenache Carignan 2017, AOP Corbières

***(*) Château de Lastours ‘Arnaud de Berre’ rouge 2019, AOP Corbières

Blend van syrah, grenache en carignan. De wijnstokken zijn tussen de 5 en 15 jaar oud en vinificatie en 6 maanden opvoeding vinden plaats in rvs-tanks. Alc. 14,5%. € 7,95.

K gemiddeld geconcentreerd paarsrood

G zuiver fruit van bramen, kersen en verse blauwe pruimen met een licht accent van specerijen, iets inkt en jeneverbessen, vrij aromatisch

S rijpe, toegankelijke inzet met aangename bitters, wat drop, zachte tannines en levendige zuren, alles keurig in balans

A mooie lengte met lenig fruit

T geslaagde compositie in moderne stijl, drinkt lekker door en zal goed scoren bij gerechten van gegrild vlees

 

****- Château de Lastours Syrah Grenache Carignan 2017, AOP Corbières

Blend van syrah, grenache en carignan, selectie van de beste percelen. De wijnstokken zijn tussen de 10 en 20 jaar oud en de wijnbouw is in conversie naar biologisch. Vinificatie op de schillen gedurende 3 weken, met aanvankelijk flinke en daarna zachtere extractie. 12 maanden opvoeding, 40% in 1 of 2 jaar oude vaten van 500 liter, de rest in rvs-tanks. Alc. 14,5%. € 12,95.

K diep paarsrood

G kersen, bramen, zwarte olijven, tijm, nootmuskaat, pioenrozen, geconcentreerd en karaktervol

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.