Bourgogne de Vigne en Verre

De groep Bourgogne de Vigne en Verre (BVV) werd opgericht in 1981 door 12 domaines. Ze wilden tijd hebben om zich met wijnbouw en vinificatie bezig te houden en gaven op deze manier het commerciële gedeelte in handen van de groep. De groep omvat momenteel 35 domaines. De twaalf oprichters zijn voor gelijke delen aandeelhouder.
De domaines zijn te vinden op www.bourgogne-vigne-verre.com/fr/les-domaines
Samen bezitten de producenten 300 ha aan wijngaarden, waarvan er 100 vallen onder de AOC's van de Bourgogne, van Chablis tot Brouilly. Iedere producent verzorgt zijn eigen wijngaarden en oogst. Alle wijnen worden gevinifieerd, opgevoed en gebotteld op de domaines. Waarbij elke producent zijn eigen filosofie en stijl heeft behouden.
De BVV functioneert niet als agent, makelaar of handelaar, maar verzorgt het commerciële gedeelte voor alle leden, zoals promotie, opslag, verkoop, contacten, exportdocumenten en logistiek. De groep produceert in totaal 950.000 flessen wijn per jaar, waarvan de helft wordt verkocht in Frankrijk en de helft wordt geëxporteerd naar 300 landen. Ik ontving ter recensie vier proefflessen, waarvan onderstaand mijn bevindingen. De vermelde prijzen zijn horecaprijzen ex BTW bij importeur Wijnhandel Peeters te Rotterdam www.wijnhandel-peeters.com . Geproefd mei 2020.


Domaine A. & B. Labry

Dit familiebedrijf is gevestigd te Melin, dichtbij Auxey-Duresses. Het wordt sinds 2003 geleid door dochter Sophie Labry. Zij liep stage in Bordeaux, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en Duitsland. Sophie verzorgt de wijngaarden en haar vader Bernard houdt zich bezig met de opvoeding van de wijnen.

Dit domaine bezit 16 ha wijngaarden in vier gemeentes. Sinds 30 jaar worden de wijnstokken van tien hectare gesnoeid in de vorm van lyra. De plantrichting is zodanig dat de wijnstokken het meeste zonlicht krijgen. In de looppaden staat begroeiing om erosie te voorkomen en het gebruik van bestrijdingsmiddelen tot de helft te reduceren. De wijnbouw is milieuvriendelijk.

De productie omvat voornamelijk rode en witte Auxey-Duresses en rode en witte Bourgogne Hautes-Côtes de Beaune maar ook Côtes de Beaune, Meursault en Monthélie 1er cru.

 

***(*) Bourgogne Hautes-Côtes de Beaune Blanc 2018, Domaine A. & B. Labry

100% chardonnay uit wijngaarden in de gemeente Baubigny. Deze bevinden zich parallel aan die van de Côte de Beaune en liggen op 100 meter erboven. Vrij steile helling van 20%. Expositie zuidoost, waardoor de invloed van de hoogte (400 tot 450 m) wordt gecompenseerd. De kalk-klei bodem bevat veel ijzer en mangaan, met veel platte stenen van kalk en eiersteen (oöliet). Vergisting met volledige malo. Tien maanden opvoeding, 50% in twee jaar oude eiken vaten van 500 liter (voor volume en lengte) en 50% in cuves (voor fruit en spanning). Alc. 13%. € 14,25 ex BTW. – Gemiddeld tot goed geconcentreerd groengeel. De geur is rokerig mineraal en biedt een fijne impressie van de houtopvoeding, met elegante citrus tonen en wit fruit. Goede aromatische kracht en zeer zuiver met veel karakter. De strakke, jeugdige smaak zet in met energieke zuren en slank fruit van appel, citrus en kruisbes, waarbij het hout terughoudend ondersteunt. Gemiddelde lengte, de wijn blijft speels. Fraaie wijn, al zeer drinkbaar, niet te zwaar maar met voldoende materie en evenwichtige structuur. Aangenaam en zeer geschikt voor restaurants. Niet te warm schenken, dan raakt de wijn uit balans. 

***(*) Auxey-Duresses Rouge 2018, Domaine A. & B. Labry
100% pinot noir uit 5,5 ha wijngaarden op hellingen boven het dorp Melin, uit de lieux-dits Le Saussois, Nampoillon, Sous le Marsain en Ez Hoz. Kalkbodem uit het Kimmeridgien met dolomieten aan de voet en witte marnes bovenaan de helling. 80% van de druiven werden met de hand geoogst en 20% machinaal (onder aan de helling. Volledig ontsteeld. Vergist op de schillen gedurende 14-18 dagen in open betonnen cuves met eenmaal daagse pigeage en remontage. Opvoeding 12 maanden in barriques. Alc. 13,5%. € 17,25 ex BTW. – Prima geconcentreerd kersenrood met paars. Levendige, fruitige geur van aantrekkelijk kersenfruit met lichte kruidigheid, kenmerkend Côte-de-Beaune en zeer zuiver. Sappige, vlezige smaak van rijpe zwarte kersen met wat animale en kruidige accenten. Rijpe tannines geven een zacht mondgevoel en een frisse balans. De finale heeft nog steeds fijne kruidige maar ook aardse tonen. Goede lengte. Eerlijke, boeiende wijn zonder makeup, kan zich nog wat verder ontwikkelen maar is al goed drinkbaar. 


Domaine Jean Chauvenet

Dit domaine – anno 1969 - bevindt zich in de plaats Nuits-Saint-Georges, op enkele meters van Vosne-Romanée. Christophe Drag en zijn vrouw Christine namen in 1994 de leiding over van Jean Chauvenet, de vader van Christine. Men bezit 9,5 ha wijngaarden met pinot noir in negen appellations van de Côte de Nuits, waarvan zeven Nuits-Saint-Georges Premier Cru. Hiervan liggen drie wijngaarden in het noorden van Nuits-Saint-Georges (tegen Vosne-Romanée aan, met goed doorlaatbare zandbodems) en vier in het zuiden (met klei houdende rotsbodems.

De wijnbouw is sinds 1994 milieuvriendelijk, volgens de principes van de 'lutte raisonnée' die het gebruik van bestrijdingsmiddelen beperkt. Sinds 2003 staat begroeiing in de looppaden van de wijngaarden. Dit voorkomt erosie en houdt de natuurlijke groeikracht van de wijnstokken in toom, waardoor het rendement te controleren is. Christophe Drag doet aan rigoureuze bladverwijdering, zodat de loofwand meer wind krijgt met als gevolg een oogst van gezondere druiven.

Er wordt met de hand geplukt door 40 mensen op het moment dat de tannines rijp zijn. Alle druiven worden ontsteeld. De wijnen rijpen 18 maanden in eiken barriques, waarvan circa 20% nieuw. Ze worden niet geklaard en niet gefilterd.

 

**** Nuits-Saint-Georges 1er Cru Les Bousselots 2017, Domaine Jean Chauvenet
100% pinot noir van 36 jaar oude stokken in een perceel van 55 are in het noorden van de appellation. Inweking op de schillen bij 10-12°C gedurende 5-6 dagen in betonnen cuves. Daarna vergisting op de schillen gedurende 18-21 dagen bij 28-32°C, met twee keer per dag pigeage. Alc. 13,5%. € 37,25 ex BTW. – Goed geconcentreerd paarsrood met een donkere kern. Krachtige geur van kersen en bessen met kruidige tonen van Sichuan peper en munt. Vlezige, robuuste smaak van kersen met frisse zuren met rijpe tannines die voor een ferme structuur zorgen. Puur fruit, truffel en iets metaalachtigs. Vitaal en zilt, energiek en mineraal (ijzer). Goede lengte. Vrij complex en wat rustiek van stijl. 

 

****(*) Nuits-Saint-Georges 1er Cru Rue de Chaux 2017, Domaine Jean Chauvenet
100% pinot noir van 90 jaar oude stokken in een perceel van 24 are in het zuiden van de appellation. Inweking op de schillen bij 10-12°C gedurende vijf tot zes dagen in rvs tanks. Daarna vergisting op de schillen gedurende maximaal 15 dagen, met de eerste vijf dagen twee keer per dag pigeage. De resterende dagen dagelijks oversteken om niet te veel extractie van tannines te krijgen. Alc. 13,5%. € 39,25 ex BTW. – Paarsrood met wat minder diepe concentratie. Elegante geur van kersen en frambozen met wat zwarte peper, dieper en complexer dan bij de vorige wijn. De smaak is wat gesloten, met meer schakeringen en vooral meer verfijning. Levendig spel van zuiver kersenfruit en wat peper. Prachtige afronding met natuurlijke balans. Duidelijk meer lengte met zachte kruidigheid. Complexe wijn met veel allure en met afstand de meest complexe van deze twee. Opvallend elegant voor een Nuits-Saint-Georges. 

Beide wijnen zullen zich de komende 5 tot 10 jaar prachtig kunnen ontwikkelen en dan schakeringen presenteren die no nog opgesloten zijn.


Reactie plaatsen

Reacties

Fred TC
4 jaar geleden

Er zitten wel enkele tikfoutjes in het artikel.


De ligging van BVV noordelijk van Tournus