Twee wijnen van Viñas del Vero

De wijnproducent Viñas del Vero is gevestigd in de Noord-Spaanse streek Somontano, Alto Aragón. Het bedrijf werd gevestigd in 1986 en vormt sinds 2008 onderdeel van het Sherryhuis Gónzalez Byass. De D.O. Somontano dateert van 1985.

 

Wijngaarden van Viñas de Vero, Somontano

Wijngaarden

Viñas del Vero is de grootste producent van Somontano. Het eigen wijngaardbezit hoort tot de grootste van Spanje. Het omvat 515 ha en is verdeeld over ongeveer 125 percelen. Men koopt druiven van wijnboeren die 500 ha wijngaarden bezitten. Er staan 14 verschillende druivenrassen, 8 voor rode wijn en rosé en 6 voor witte wijn.

 

Wijngaarden van Viñas del Vero, Somontano

Duurzame wijnbouw

Viñas del Vero gebruikt zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen, waarbij onder meer gewerkt wordt met fermonen om insecten seksueel in verwarring te brengen. Er is veel aandacht voor biodiversiteit rond de wijngaarden en de bodems worden gezond gehouden. Met sensors en satellieten wordt de juiste mate van irrigatie bepaald. Lokale druivenrassen als alcañón, moristel en parraleta worden beschermd, zodat ze behouden blijven voor de toekomst.

Project Vidas

Om de toewijding aan het milieu te benadrukken, is Viñas del Vero op 11 december 2020 gestart met het project Vidas. Dit ter ondersteuning van kleine, lokale, vaak particuliere projecten die zich inzetten voor bescherming van de natuur, met name in Somontano.

 

Viñas del Vero Project Vidas

Bodemsoorten

Somontano ligt op ongeveer 50 km ten zuiden van de Pyreneeën. Het is bergachtig en de meeste wijngaarden liggen op hellingen met arme bodems. Ze zijn veelal steenachtig en kalkrijk, maar er zijn ook alluviale zandbodems langs de rivieren Vero en Cinca.

Klimaat

Dit wordt gekenmerkt door korte, droge zomers en lange, koude winters. De neerslag valt verspreid over het jaar, maar wat overvloediger in voor- en najaar.

Winery

Men beschikt over de modernste apparatuur en er wordt gebruik gemaakt van zwaartekracht in plaats van pompen. Er is geïnvesteerd in zonnepanelen, recycling van water en elektrisch aangedreven voertuigen.

 

Wijngaarden van Viñas del Vero, Somontano

*** Viñas del Vero Luces Blanco 2019

Blend van chardonnay, macabeo en sauvignon blanc van ongeveer 20 jaar oude stokken in de wijngaarden Salas Bajas en Barbastro, op 350 tot 450 m hoogte. Zeer stenige zandbodems gevormd in het Mioceen. Geoogst laatste week augustus (chardonnay), eerste week september (sauvignon blanc) en eind september (macabeo). Korte inweking vooraf, 7 dagen vergisting bij maximaal 16°C. Alc. 13%, zuren 5,57 g/l, restsuiker 3,7 g/l. Schroefdop. Te koop bij Albert Heijn, consumentenprijs € 5,99.

K goed geconcentreerd groengeel

G citrus van de chardonnay, stuivende buxus van de sauvignon blanc en kruidig steenfruit van de macabeo, goede maar niet overdreven concentratie, zuiver en opwekkend

S levendige, sappige aandronk, daarna ziltheid; vakkundige balans met voldoende stevigheid en ook wat elegantie

A gemiddelde lengte met minerale aspecten en aangenaam bitter

T prima wijn, uitstekende blend, als aperitief of bij niet te zware gerechten, koel serveren, 9° tot 10°C

 

***+ Viñas del Vero Luces Tinto 2016

Blend van cabernet sauvignon, syrah en tempranillo van stokken geplant tussen 1992 en 2001, in de wijngaarden Barbastro en Pozán de Vero, op 375 tot 525 m hoogte aan de Vero rivier. Leembodems met klei. Geoogst derde week september (syrah), derde week september (tempranillo) en eerste week oktober (cabernet sauvignon). Inweking op de schillen bij lage temperatuur, daarna vergisting bij maximaal 25°. De blend rijpte 4 maanden op vaten van Amerikaans eiken. Alc. 13,5%, zuren 4,79 g/l, restsuiker 3,9 g/l. Schroefdop. Te koop bij Albert Heijn, consumentenprijs

€ 5,99.

K gemiddeld geconcentreerd robijnrood met nog steeds wat paars

G rijp rood en zwart fruit met wat specerijen en pioenrozen, vrij goed van concentratie

S zachte inzet met goede sappigheid en een vlezige kern, keurig in balans en zeer verteerbaar, met rijpe tannines en puur fruit van bramen, cassis en frambozen

A gemiddelde lengte, afgerond en licht kruidig

T goed glas wijn, drinkt lekker weg, aantrekkelijke prijs, serveren op 14° tot 16°C

 

Viñas del Vero Luces Blanco 2019  - Viñas del Vero Luces Tinto 2016