Gallina de Piel wijnen terug in Nederland

 

David Seijas was 10 jaar lang sommelier van El Bulli, vijfmaal uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld. Hij produceert samen met oenologen een serie wijnen met het label Gallina de Piel. De wijnen werden destijds verkocht in enkele toprestaurants in Nederland en België. Ze zijn nu terug op de Nederlandse markt en worden geïmporteerd door Wijnhandel Herman te Axel, Zeeuws-Vlaanderen, die ook agent is voor diverse andere landen. De vermelde prijzen zijn consumentenprijzen incl. BTW.

Ik ontving ter beoordeling de volgende drie wijnen:

 

***+ Ikigall 2021, D.O. Penedès, Gallina de Piel

85% xarel.lo (eigen kloon uit Cal Cassanyes, stokken uit 1973), 10% malvasia de Sitges en 5% muscat de Alexandrie (grote druiven). Uit wijngaarden op 160 m hoogte met bodems van slib, leem en zand. Biologische wijnbouw. Na 5 uur skin contact werd de most vergist in rvs-tanks bij 15°C. 4 maanden rijping in rvs-tanks op de fijne lie. Alc. 12%. € 11,50.

K goed geconcentreerd goudgeel

G wit fruit en citrus, bloemen en planten, iets fenegriek, gemiddelde concentratie, pittig en zuiver

S sappig en vrij stevig, fris en karaktervol maar niet te zwaar, fijne kruidigheid, iets artisjok, mineola en nectarine

A gemiddelde lengte

T prima aperitief, ook inzetbaar bij dim sum en in boter gebakken asperges

 

***(*) Pinkgall 2021, D.O. Navarra, Gallina de Piel

95% grenache noir, 3% grenache gris en 2% grenache blanc, van gemiddeld 25 jaar oude stokken. Uit wijngaarden op 550-650 m hoogte met rotsachtige, goed doorlaatbare bodems van kalk-klei en zand. Mechanische oogst. Na 3-4 uur skin contact werd de most, samen met het vrij weggelopen sap, gedurende 20 dagen vergist in rvs-tanks bij 16-18°C. 3 maanden rijping in rvs-tanks op de fijne lie. Alc. 13%. € 11,50.

K bleek zalmkleurig met een zweem van grijs

G vrij veel aroma van rood zomerfruit met frisheid van citrusvruchten, aantrekkelijk en evenwichtig

S mooie vulling van aardbeien, rabarber en aalbessen met net even wat plantaardige en kruidige accenten, minieme tannines uit de schil zorgen voor iets stevigheid, levendige balans met niet te veel restzoet

A goede lengte

T serieuze rosé met frivole eigenschappen, fris en opwekkend, licht en speels

 

Gallina de Piel by David Seijas

****- Roca del Crit 2019, D.O. Empordà, Gallina de Piel

82% carignan uit het Rabós gebied, van ruim 80 jaar oude stokken op leisteenbodem, geblend met 18% grenache noir uit het Mas Marés gebied, van ruim 15 jaar oude stokken op granietbodem. Beide gebieden liggen in het nationale park van Cap de Creus. De grenache noir werd vergist in rvs-tanks met 10% hele trossen en 6 maanden opgevoed in 2e en 3e jaars Bourgondische eiken vaten van 500-700 liter. De carignan werd vergist en 11 maanden opgevoed in ovale foeders van 2.250 liter en in 2e en 3e jaars Bourgondische eiken vaten van 500-700 liter. Alc. 15%, € 18,55.

K zeer dieppaars

G flink geconcentreerd zwart fruit, kersen en bessen, met een floraal accent en wat Provençaalse kruiden

S gulle, vlezige inzet van bosfruit met kernachtige tannines en voldoende sappigheid; energiek en evenwichtig, doordachte houtopvoeding: het eiken is ondergeschikt aan het fruit

A royale lengte met veel fruit en iets inkt

T erg goede wijn met veel karakter, vraagt om een goed stuk geroosterd vlees