Calvados Christian Drouin – Domaine Coeur de Lion

Dit familiebedrijf werd opgezet in 1960 door Christian Drouin senior, industrieel en gourmet uit Rouen. Hij kocht een 17e -eeuwse Normandische boerderij met duizenden appelbomen in het plaatsje Coudray-Rabut in de Pays d’Auge, van een eigenaar die niets met de appels deed. Als hobby begon hij met de productie van cider en Calvados, waarvoor hij Pierre Pivet aantrok, de beste distillateur uit de streek, die met een mobiele alambic langskwam. Deze alambic uit 1940 wordt nog steeds gebruikt en staat te pronken op het erf. Pivet kreeg carte blanche om de best mogelijke Calvados te maken.

Junior

Christian Drouin junior zette het bedrijf voort, dat nu internationaal bekend is als een van de beste Calvados producenten. Zoon Guillaume volgde een wijnopleiding in Montpellier, maar koos toch voor het bedrijf van zijn familie en heeft nu de leiding.

Verdwenen rassen

Er worden hier 30 appelrassen gebruikt, waarvan enkele bijna verdwenen soorten. De zure appels (10%) geven een fruitig karakter, de bittere appels complexiteit en echte smaak, en de zoete (20%) geven weinig aroma maar zorgen voor de alcohol.

De 22 hectare boomgaarden bij de boerderij, beschermd door hoge bomen rondom, leveren 40% van de productie. De overige appels worden gekocht van boeren met wie men een contract heeft.

In de boomgaard groeit dik en hard gras, waarop koeien grazen. De koemest is echter niet genoeg, op de bomen wordt een algenproduct gespoten dat uit het Nauw van Calais komt.

Schade aan de oogst door vogels speelt hier niet zo, de appels zijn te hard en te wrang en vogels houden meer van zoete. Drouin heeft alleen hoge appelbomen met een laag rendement. De verhouding van de gebruikte appelrassen is kenmerkend voor Pays d’Auge, 60% zoet en bitterzoet, 40% bitter en 10% zuur.

Hydraulische pers

Er wordt 1 x geperst, nog steeds met een traditionele vierkante hydraulische verticale pers. De appelpulp ligt hier in opgestapelde houten ramen met canvas eromheen. Een ton appels levert 580 liter sap op, dat gedurende 3 maanden vergist tot cider.

Klimaatverandering

De verandering van het klimaat is ook hier te merken. De rijping van de appels voltrekt zich te snel. Ook verloopt de gisting te snel door te hoge buitentemperatuur. Koeling tijdens de gisting is niet toegestaan.

Distillatie

Er wordt twee keer per dag gedistilleerd. De eerste gang ’s morgens vroeg duurt 4-5 uur en levert de ‘petites eaux ‘ op van 30% alcohol, een derde van het geheel. Deze ‘petites eaux’ krijgen een tweede distillatie, die een hele dag duurt, met 70% alcohol als eindproduct. 

Opvoeding

In de kelder bevinden zich ruim 100 jaar oude vaten van 1.000 tot 5.000 liter. Nieuwe vaten worden nooit aangeschaft. Minimaal 2 jaar oude wijn- of sherryvaten worden na aankomst eerst gevuld met cider om eventuele aroma’s van wijn weg te krijgen. Pas daarna worden ze gevuld met jonge Calvados. Hoe kleiner de vaten hoe beter het resultaat, maar dan verdampt in verhouding meer alcohol. Bij Drouin wordt nooit karamel of suiker toegevoegd.

Oude jaargangen

Jonge Calvados heeft meer vluchtige zuren en dat geeft een branderig effect. Daarom wordt hier de jongste Calvados op 40% alcohol in de handel gebracht. Drouin heeft naast geassembleerde Calvados ook 30 jaargangen die niet worden geblend. Daarmee bezit hij de grootste voorraad vintage Calvados van de streek. Een maal per jaar wisselen deze Calvados millésimés van vat. Ze komen pas op de markt als ze minimaal 20 jaar oud zijn. Op de fles wordt het jaartal van distillatie vermeld, het type vaten (bijvoorbeeld sherry) en het jaar van botteling. Drouin produceert ook Blanche de Normandie, Pomme Prisonnière, cider, poiré en Pommeau de Normandie.

 

Calvados Christian Drouin

Guillaume Drouin voor zijn bedrijf, met links de mobiele alambic

Serie Expérimental

Guillaume Drouin heeft een experimentele serie gecreëerd van oude Calvados Pays d’Auge die hij verder liet rijpen in oude vaten van ander beroemd gedistilleerd uit de wereld. Tot nu toe bestaat de serie uit zes verschillende Calvados in zeer beperkte oplage, achtereenvolgens:

 • Hampden Angels

  – een 14 jaar oude Calvados Pays d’Auge rijpte nog 8 maanden verder in 4 oude vaten van Amerikaans eiken van de gerenommeerde producent van Jamaica rum Hampden; omdat Amerikaans eiken volgens de Calvados regels niet is toegestaan, werd de benaming Eau-de-Vie de Cidre; alc. 44%, productie 1.296 flessen.
 • Mars Angels

  – een 13 jaar oude Calvados Pays d’Auge rijpte nog 8 maanden verder in 3 oude vaten van Amerikaans eiken van de Japanse topklasse whisky distilleerderij Mars; in deze vaten rijpte voorheen hun single malt whisky Komagatake; omdat Amerikaans eiken volgens de Calvados regels niet is toegestaan, werd de benaming Eau-de-Vie de Cidre; alc. 43%, productie 930 flessen.
 • Hine Angels

  - een 17 jaar oude Calvados Pays d’Auge rijpte nog 6 maanden verder in 3 oude vaten van het cognac huis Hine, befaamd om hun collectie oude jaargangen; alc. 42%, productie 1.296 flessen.
 • Long Pond Angels

  - een 14 jaar oude Calvados Pays d’Auge rijpte nog 7 maanden verder in oude vaten van Frans eiken, waarin voorheen de beroemde rum Jamaica Long Pond ITP uit 1995 was opgevoed; alc. 45%, productie 1.890 flessen.
 • Calle 23 Angels

  - een 10 jaar oude Calvados Pays d’Auge rijpte verder in 2 oude vaten van Calle 23 Tequila, waarin voorheen Tequila werd gerijpt van Tequilana Weber agaves uit de Los Altos streek; in samenwerking met Sophie Decobecq, een van de autoriteiten op Tequila gebied; de blend ontstond in 2 etappes, eerst 13 maanden rijpen, daarna nog 4 maanden; alc. 46,8%, productie 1.050 flessen.
 • Caroni Angels

  - een 17 jaar oude Calvados Pays d’Auge rijpte nog 8 maanden verder in 6 oude vaten van de destijds beroemde Caroni distilleerderij van rum in Trinidad & Tobago (1918-2003), waar vergeten vaten werden ontdekt; alc. 48,8%, productie 1.506 flessen, gebotteld in 2022.
Expérimental de Christian Drouin Caroni Angels

Geproefd

Guillaume Drouin stuurde mij een proefflesje Caroni Angels, de zesde in de serie Expérimental. Importeur is Bresser & Timmer, beschikbaar voor Nederland slechts 30 flessen, vanaf medio oktober. Richtprijs consument € 100,00. Voor verkoopadressen:

Bekijk Onze Verkooppunten Bij U In De Buurt  : Bresser & Timmer (bresserentimmer.nl) .

 

***** Expérimental de Christian Drouin Caroni Angels

Voor details zie boven.

K amber met gouden reflecties en iets grijs

G enorme rijkdom aan nuances, maar appel blijft voorop staan, edele specerijen, gekonfijte citrus, herfstbloemen, umami, een accent van rum, crème brûlée, tarte tatin, old English marmelade, een tikje vanille, fascinerend

S uitwaaierend geheel van boven beschreven aroma’s, daarbij hazelnoot en walnoot en kreupelhout na regenbui, waarbij de frisse zuren essentieel zijn in de volmaakte balans, zonder ook maar een spoortje van scherpte

A eindeloze lengte met puur en fris appelfruit, mild en zacht

T de hoogst denkbare klasse van Calvados, een belevenis om te proeven!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.